Με την απομάκρυνση Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Μητσοτάκης χτυπάει με έναν σμπάρο δυό τρυγόνια: αποφεύγει τον θανάσιμο κίνδυνο ο βουλευτής της ΝΔ να υποστήριζε το αίτημα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν υποχρεωτικά στην Επιτροπή ο «πολυπράγμων ανιψιός» Γ.Δημητριάδης και οι επιχειρηματίες Λαβράνος-Μπίτζιος του predator, που είναι υπό κυβερνητική προστασία επειδή γνωρίζουν πολλά.
Συγχρόνως, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή διαφοροποίηση βουλευτή της ΝΔ, από τη γραμμή της ομερτά για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Βασική αποδέκτης του μηνύματος, εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής τη Δευτέρα, η Ολγα Κεφαλογιάννη, που επίσης έχει διαφοροποιηθεί στο θέμα των υποκλοπών.
Το γεγονός ότι πρόκειται για την απροσχημάτιστη έξωση ενός βουλευτή, ξένη τελείως με τα κοινοβουλευτικά ήθη, δεν έχει για τον πρωθυπουργό καμιά σημασία. H πιο αδίστακτη κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης (και όχι μόνο) θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να παραμείνει στην εξουσία: τα λεφτά είναι πολλά και ο φόβος για τις ποινικές συνέπειες από το σκάνδαλο των υποκλοπών μεγάλος, για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης: Εκτός Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Κ. Τζαβάρας
Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο τελευταίος, είναι μια οργανωμένη αντίδραση εκ των έσω. Σκέψεις υπάρχουν πολλές, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι με αφορμή το ταξίδι του στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου του Μ.Κοττάκη, θα προχωρούσε σε βαρυσήμαντες τοποθετήσεις. Άνθρακες ο θησαυρός. Στο τέλος αρκέστηκε να μεταφέρει ο συγγραφέας μια καραμανλική ατάκα στη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης: «εμένα με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες».
H απροθυμία βαρόνων και βουλευτών της ΝΔ να πάρουν πρωτοβουλίες εναντίον της συγκάλυψης του σκανδάλου, παρά τις σχετικές παρασκηνιακές συζητήσεις, τροφοδοτείται και από την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει κλίμα ανατροπής. Ο κ. Μητσοτάκης, και τι δεν έχει κάνει: πέρα από την κατασκοπεία κυρίως των δικών του, υπουργών και στενών συγγενών, από τα αρνητικά ρεκόρ των νεκρών της πανδημίας μέχρι τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων που είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ, όλες σχεδόν οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι καταστροφικές.
Διαβάστε επίσης: Παραμένει πρώτη η Ελλάδα στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης
Παρόλα αυτά, η ΝΔ διατηρεί σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα και ο πρόεδρός της θεωρείται καταλληλότερος να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αυτή η υπεροχή οφείλεται κυρίως στη συχνά εξοργιστική αναπαραγωγή της κυβερνητικής προπαγάνδας από τα περισσότερα ΜΜΕ.
Σε συνθήκες διεθνούς κρίσης και ανασφάλειας, το επιτελείο Μητσοτάκη έχει καταφέρει να επιβάλλει το δικό του αφήγημα: παρά τα λάθη, εγγυάται τη σταθερότητα απέναντι στην «τερατογένεση» μιας κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης.
Με τη σειρά της, η κυβερνησιμότητα που υπόσχεται ο κ.Μητσοτάκης, αποτρέπει τις ανταρσίες σε ένα κυβερνητικό κόμμα, για το οποίο τα αγαθά της εξουσίας και το άφθονο χρήμα που μοιράζει η κυβέρνηση σε κάθε λογιών Πάτσηδες, αποτελούν υπέρτατες αξίες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μεμονωμένοι βουλευτές που θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, όπως ο κ. Τζαβάρας, θα διαφοροποιούνται αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, ακόμη και αν ήταν στο χέρι τους.
Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Θεσμών: «Καίνε» το απόρρητο Κεφαλογιάννη και Τζαβάρας
Το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση, ανησυχεί το σύστημα. Διευθυντής του «Βήματος» μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, ο κ. Αντώνης Καρακούσης υποβιβάστηκε σε « κύριο αρθρογράφο». Το κύκνειο άσμα του από τη θέση του διευθυντή είχε τίτλο « Πόσο έτοιμη είναι η Κεντροαριστερά να κυβερνήσει; » και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι « η σύγκλιση των απόψεων προς οικοδόμηση εναλλακτικού σχεδίου κεντροαριστερής κατεύθυνσης ούτε απλή είναι ούτε δεδομένη. Ωστόσο είναι εκ των πολιτικών συνθηκών επιβεβλημένη… η πρόκληση είναι μεγάλη για τα αντιπολιτευόμενα κόμματα».
Την επομένη ακριβώς μέρα στα «Νέα», σε ένα μακροσκελές σχόλιο στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός », ο Σ.Κασιμάτης ειρωνευόταν τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί παρά την έλλειψη ικανότητας «την οποία, ομολογουμένως, μέχρι στιγμής δεν έχω διακρίνει όσο προσεκτικά και αν τον παρατηρώ», από τη στιγμή που δεν θέλει ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα για πρωθυπουργό πάει « να εκλεγεί και ως πρωθυπουργός! (Αν το πετύχει, τι να σας πω. Ας μπει και έφιππος στη Βουλή με στολή Κολοκοτρώνη…) ».
Φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο για τη θέση, αν υπήρχε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης και για αυτό τον λόγο ο στόχος του δηλητηριώδους σχολίου ήταν να δυσφημιστεί αυτό το «εναλλακτικό σχέδιο κεντροαριστερής κατεύθυνσης», για το οποίο έγραφε ο κ. Καρακούσης.
Σε κάθε ενδεχόμενο, μια είναι η λύση για την ανατροπή του πρωθυπουργικού αφηγήματος περί σταθερότητας, την οποία δήθεν εξασφαλίζει: η συγκρότηση ενός κοινού προγράμματος από τις δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.
Ενα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα, μιας κυβέρνησης ουσιαστικά έκτακτης ανάγκης, με μέτρα καταπολέμησης της φτωχοποίησης του πληθυσμού και της ακρίβειας, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ριζική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, πρέπει οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να παρουσιάσουν πριν από τις εκλογές. Ακριβώς για να τις κερδίσουν.
Διαβάστε επίσης: Δύο σενάρια για τον Μητσοτάκη, έξι σημεία για ένα κοινό πρόγραμμα της Αριστεράς
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr