Κούλογλου: Οι πολίτες υποφέρουν και δεν ενδιαφέρονται για την εκλογολογία

Permalink

«Η εκλογολογία, που είναι ένα αγαπημένο σπορ των πολιτικών και των δημοσιογράφων, αυτή τη φορά έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Ωστόσο, η ζωή των ανθρώπων που υποφέρουν και δεν έχουν χρήματα ή δε βρίσκουν να αγοράσουν φάρμακα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φούρνοι που κλείνουν κατά εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα γιατί δεν αντέχουν να πληρώσουν το ρεύμα, δε θα αλλάξει αν οι εκλογές γίνουν 15 μέρες πριν ή μετά», σχολίασε σχετικά με τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο Ιωάννινα TV και στον Βλάσση Ντόκα.

«Πρέπει να γίνει η κυβερνητική αλλαγή γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της και εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών, που είναι τεράστιο, σε όλα τα θέμα που αφορούν τον κόσμο δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς: Είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία και πρώτοι στην ακρίβεια. Έχουμε μισθούς που είναι από τους τελευταίους στην ΕΕ, πανάκριβα ενοίκια και ανθρώπους να μη βρίσκουν στέγη. Δε γίνεται να μένουν αυτά τα προβλήματα ανεπίλυτα», συνέχισε.

Συνεχίζοντας, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι «οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δίνουν μια εικόνα υπέρ της ΝΔ, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει και οι εκλογές να γίνουν αμφίρροπο ντέρμπι. Η φθορά της κυβέρνησης είναι μεγάλη αλλά επίσης πρώτον, πρέπει να υπάρξει σαφές πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το τι κάναμε και το τι θα κάνουμε καλύτερα. Δεύτερον, θα έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει διεργασίες για μια προοδευτική διακυβέρνηση, με συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να συμμετάσχουν σ’αυτή, για ένα κοινό πρόγραμμα που θα καταπιάνεται με βασικά θέματα όπως ακρίβεια-φτωχοποίηση του πληθυσμού, δικαιοσύνη, μισθοί, ΕΣΥ. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να παρουσιαστεί στον κόσμο, και να γίνει σαφές ότι αυτή η προοδευτική κυβέρνηση δε θα τάξει λαγούς με πετραχήλια αλλά θα αντιμετωπίσει αυτά τα πέντε ζητήματα».

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε μια τέτοια συνεργασία, ο Στ. Κούλογλου εκτίμησε πως «ο κ. Ανδρουλάκης αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές και πάμε με πόλωση στις δεύτερες, θα δει το κόμμα του να συρρικνώνεται και αυτό θέλει να το αποφύγει. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος να συζητήσει τις προτάσεις συνεργασίας. Αν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης πάρουν ένα 46%, βάσει της απλής αναλογικής, σχηματίζουν κυβέρνηση».

Ενόψει, πάντως, των εκλογών, ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «έξυπνη επιλογή» την Πόπη Τσαπανίδου. «Στην επιλογή των κομματικών εκπροσώπων ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος στο επικοινωνιακό επίπεδο. Θα χρειαστεί όμως και ένα πρόγραμμα για την αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Πως θα έχουμε πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χωρίς λογοκρισία. Πως θα ενισχύουν οι περιφερειακοί σταθμοί που είναι σημαντικός παράγοντας πλουραλισμού και πολιτισμού για τη περιφέρεια. Πως θα ενισχυθούν οι εφημερίδες, οι αθηναϊκές και οι επαρχιακές. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας και της προπαγάνδας των αντιπάλων του εμφανίζεται σαν να μην έχει πρόγραμμα και ότι θα κάνει τα ίδια. Πρέπει να δείξει ότι και έχει πρόγραμμα και ότι αυτό είναι συγκεκριμένο και ότι θα το εφαρμόσει».

Για την βράβευση του Χρήστου Σταϊκούρα ως «υπουργού της χρονιάς 2023» από τους Financial Times, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «του αξίζει το βραβείο. Έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά άνεργων νέων στην Ευρώπη. Έχουμε από τα μεγαλύτερα brain drain. Άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, φεύγουν για καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Η τιμή της βενζίνης είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ. Η κιλοβατόρα στην Πορτογαλία και την Ισπανία την Πρωτοχρονιά κόστιζε 2 με 3 ευρώ και στην Ελλάδα 285. Αν, λοιπόν, δε σου δώσουν οι Financial Times, που προωθούν την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και των καρτέλ, βραβείο, ποιος θα σου δώσει;»

Για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Κατάρ-gate, με το αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας δυο ακόμη ευρωβουλευτών, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «ο βασικός πυρήνας των ενόχων έχει εντοπιστεί και συλληφθεί. Τώρα γίνονται συμπληρωματικές έρευνες που προκύπτουν από τις ανακρίσεις των ήδη συλληφθέντων. Δεν υπάρχουν από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμή ευθείες κατηγορίες για τους άλλους δυο ευρωβουλευτές. Ο ένας ερευνάται γιατί βοηθός του ήταν ο σύντροφος της Καϊλή, που είναι από τους βασικούς εμπλεκόμενους. Ο άλλος επειδή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε κάτι σαν “γιατί κοιτάμε τώρα το Κατάρ και δε κοιτάξαμε και τη Ρωσία που είχε αναλάβει το παγκόσμιο κύπελλο πριν από 4 χρόνια” και φέρεται να του ζήτησαν να το πει αυτό κάποιος από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Δε νομίζω να υπάρξουν μεγάλες ουρές στο σκάνδαλο αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά το Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, πρέπει να ειπωθεί, ότι ήταν στρατηγική της ΕΕ να παραβλέψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ για να βελτιώσουν τις σχέσεις μαζί του. Κανείς δεν είπε ωστόσο στην κα Καϊλή και στους λοιπούς να πάρουν και μια βαλίτσα με λεφτά για αυτό».

Όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως πράγματι «η τουρκική προκλητικότητα είναι άνευ προηγούμενου. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια ρητορική ακόμη και στις πιο έντονες περιόδους. Η ρητορική αυτή εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική και προπαγάνδα του Ερντογάν, που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία – έστειλε στη φυλακή τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης που θα μπορούσε να είναι ισχυρός αντίπαλος του. Όταν βάζεις 2,5 χρόνια φυλακή για ασήμαντη αφορμή τον δήμαρχο, ποιος θα σε σταματήσει στην προπαγάνδα με την γείτονα χώρα; Όμως εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει κάτι περισσότερο από αυτό. Ο Ερντογάν ξέρει ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που δεν τελειώνει, ούτε θα τελειώσει εύκολα μέσα στο 2023. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο».

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «ο Πούτιν ανέβηκε σε ένα δέντρο και δε μπορεί να κατέβει. Έβαλε υψηλούς στόχους και τώρα με 100.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες δε μπορεί να γυρίσει με άδεια χέρια. Σε κάθε περίπτωση είναι προς συμφέρον της ΕΕ, που είναι η μεγάλη χαμένη από τον πόλεμο ύστερα από την Ουκρανία και τη Ρωσία, να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαδικασίες. Υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ότι η Ουκρανία δε θα διεκδικήσει είσοδο στο ΝΑΤΟ, που ήταν και η βασική αιτία του πολέμου. Να δοθεί κάποιο καθεστώς αυτονομίας, στα πλαίσια του ουκρανικού κράτους, στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές. Και τέλος να υπάρξει παραδοχή ότι θα παραμείνει ως έχει το καθεστώς της Κριμαίας.

»Την ίδια στιγμή αυτές οι ειρηνευτικές διαδικασίες δε θα είναι εύκολες καθώς οι ΗΠΑ κερδίζουν αφάνταστα από τον πόλεμο. Ξεπουλάνε όπλα, η αμυντική βιομηχανία, που έχει σημαντική επιρροή στο Κογκρέσο, πανηγυρίζει. Το αμερικανικό φυσικό αέριο πωλείται πανάκριβα και η Ευρώπη, που υποφέρει, έχει πέσει στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον. Καλύτερος στρατολόγος του ΝΑΤΟ από τον Πούτιν δεν θα μπορούσε να υπάρξει».


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
Καμία ευθύνη..
Καμία ευθύνη… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close