Ευρωκοινοβούλιο: Ο Γιάννης Μπεχράκης ως αυτόπτης μάρτυρας στους πολέμους του πλανήτη

Permalink

Στις 6-10 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση φωτογραφίας για το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Έλληνα φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία 58 ετών.

Η Έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μπεχράκης: Αυτόπτης μάρτυρας στους πολέμους του πλανήτη» διοργανώνεται σε συνεργασία με την οικογένεια του Γιάννη Μπεχράκη και περιλαμβάνει 50 από τις πιο εξέχουσες εικόνες της καριέρας του μεγάλου φωτορεπόρτερ στο Reuters.

Από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, τους πολέμους, τις φυσικές καταστροφές, την προσφυγική κρίση και τα άλλα γεγονότα που κάλυψε στη διάρκεια της καριέρας του.

Υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς φωτορεπόρτερ όλων των εποχών, κατακτώντας πολυάριθμες διακρίσεις. Πέρα από την εξαιρετική του δουλειά στην αποτύπωση των γεγονότων, συχνά με κίνδυνο της ζωής του, υπήρξε ιδιαίτερα επιδραστικός για την ηθική του συνεισφορά. Οι συγκλονιστικές του εικόνες έγιναν συχνά το μέσο για να προκληθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον σε μια σειρά από ζητήματα και προβληματισμούς. Είχε δηλώσει λίγο πριν φύγει από τη ζωή:

«Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει “δεν γνώριζα”»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) ενώ στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη αλλά και γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις της δημοσιογραφίας και του φωτορεπορτάζ, για την επιβίωση της αλήθειας στα πεδία των μαχών και των συγκρούσεων ανά τον κόσμο.  Έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι του Γιάννη Μπεχράκη από την επαγγελματική διαδρομή του καθώς επίσης και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων της δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη και ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες της Έκθεσης έχουν τραβηχτεί την περίοδο που ο Γιάννης Μπεχράκης εργαζόταν για το Πρακτορείο Reuters – Η Έκθεση αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στην οικογένεια του Γιάννη Μπεχράκη.


(Visited 26 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_20220915_093433
Κούλογλου για εξαγγελίες φον ντερ Λέιεν: Φτωχές προτάσεις για πλούσιους

Ως «φτωχές προτάσεις για πλούσιους» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, τις εξαγγελίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...

Close