Παιχνίδια πολέμου, ένα μπαλόνι και μια σαπουνόφουσκα

Permalink

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου Τζον Πίλτζερ έχει τίτλο ο «Επερχόμενος πόλεμος με την Κίνα» (The Coming War With China- το βίντεο στο τέλος του άρθρου). Περιγράφει πώς η άνοδος της Κίνας θεωρείται στην Ουάσιγκτον ως η βασική απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και ότι οι τελευταίες θα κάνουν οτιδήποτε για να την αποτρέψουν, ακόμη και με πόλεμο. Η πρόσφατη περιπέτεια με το κινέζικο μπαλόνι, ήρθε να επιβεβαιώσει τις απαιδιόδοξες προβλέψεις του.

Προχθές, η αμερικανική κυβέρνηση κατέρριψε το αερόστατο που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ήταν κατασκοπευτικό και ο υπουργός των Εξωτερικών ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Κίνα.

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στην κατάρριψη, ισχυριζόμενο ότι το μπαλόνι βρέθηκε εκεί κατά λάθος και ότι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς». Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς τους ισχυρισμούς του τοις μετρητοίς, ιδίως οι ισχυρότερες χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη και η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα καταδικάζει την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού και ετοιμάζει «απάντηση»

Αλλά η εκτίμηση του ίδιου του Πενταγώνου ήταν ότι το αερόστατο «δεν δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία» και ότι η Κίνα μπορεί να συλλέξει πληροφορίες «μέσω δορυφόρων σε χαμηλή  τροχιά  γύρω από γη». Γιατί τότε τόση μεγάλη φασαρία για ένα απαρχαιωμένο- και ορατό δια γυμνού οφθαλμού- μέσο κατασκοπείας, το οποίο Αμερικανοί πολίτες ήθελαν να πυροβολήσουν με τα -άφθονα- όπλα τους;

Βλέποντας την οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, η αμερικανική ηγεσία έχει πάρει εδώ και καιρό μέτρα για τη στρατιωτική περικύκλωση της. Το 2012, ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε μια «στροφή προς την Ασία », η οποία σήμαινε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα μεταφέρονταν στην Ασία και τον Ειρηνικό, με τα όπλα τους να στοχεύουν στην Κίνα. Ο χάρτης με τις αμερικανικές βάσεις από το ντοκιμαντέρ του Τζον Πίλτζερ τα λέει όλα.

Oι ΗΠΑ δεν θα δέχονταν σε καμία περίπτωση μια τόσο ασφυκτική στρατιωτική περικύκλωση, μπροστά στο οποίο το made in China μπαλόνι μοιάζει με ..σαπουνόφουσκα. Και την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ το μπαλόνι προκαλούσε νέο κύμα αντικινεζικής υστερίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης βρισκόταν στις Φιλιπίνες, για την επισημοποίηση της παρουσίας των νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα και την περιοχή.

Την πολιτική Ομπάμα υιοθέτησε ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στην Κίνα να βιάζει τη χώρα μας και αυτό ακριβώς κάνει». Αυτές οι καταγγελίες περί «βιασμού» έχουν προκαλέσει ένα νέο ψυχροπολεμικό κλίμα, που κορυφώθηκε με την εμφάνιση του αερόστατου.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού

«Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβει ο αμερικανικός λαός είναι ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν απειλεί απλώς τη μακρινή Ανατολική Ασία ή την Ταϊβάν», δήλωσε με αφορμή το αερόστατο ο Mike Gallagher,  πρόεδρος της Επιτροπής Βουλής των Αντιπροσώπων στο Fox News την Παρασκευή. «Είναι μια απειλή εδώ, στην πατρίδα μας».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mitt Romney έθεσε το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή της κινεζικής απειλής στο αμερικανικό τεχνολογικό μονοπώλιο: «Ένα μεγάλο κινεζικό μπαλόνι στον ουρανό και εκατομμύρια κινεζικά μπαλόνια TikTok στα τηλέφωνά μας», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στη δημοφιλή εφαρμογή των κινητών. «Ας τα κλείσουμε όλα».

Ο αδυσώπητος οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μαίνεται εδώ και χρόνια, αλλά η πολεμική ατμόσφαιρα και το ντοπάρισμα της αμερικανικής κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ, κάνουν σταδιακά την κατάσταση εκρηκτική. Το πανίσχυρο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα έχει βρει μια νέα αγορά οπλικών συστημάτων τα οποία σκοπεύουν την Κίνα και οι πολιτικοί ένα νέο πεδίο δημαγωγίας. Το πρόσφατο «προεκλογικό» ταξίδι  που πραγματοποίησε η πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο πρόεδρος Μπαίντεν, που υιοθέτησε όταν εμφανίστηκε το αερόστατο μια πια ψύχραιμη στάση, υποχρεώθηκε μετά τις πολεμοχαρείς κραυγές και τις πιεστικές ερωτήσεις των ΜΜΕ να διατάξει την κατάρριψη του. Η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα «απαντήσει». Μόλις πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε ένα εμπιστευτικό σημείωμα του ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού Mike Minihan, στο οποίο προβλέπει ότι θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το 2025. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης  θα καταλήξει σε πόλεμο, ακόμη και πυρηνικό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Τζον Πίλτζερ;

https://www.youtube.com/watch?v=V42KtSeo3uI&t=1s
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

(Visited 30 times, 1 visits today)

Read more:
381333-e_diaphora
Η διαφορά….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close