Κούλογλου για ημερομηνία εκλογών: Πρόκειται για εκτσογλανισμό του Συντάγματος

Permalink

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένας εκτσογλανισμός του Συντάγματος», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Ιωάννινα TV και στον Β. Ντόκα, σχετικά με την ασάφεια γύρω από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

«Το Σύνταγμα προβλέπει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, όπως οι εθνικοί λόγοι. Τώρα το έχουμε κάνει καπρίτσιο του κ. Μητσοτάκη που κάνει τους υπολογισμούς του πότε θα του βγει καλύτερα, χωρίς να σκέφτεται καθόλου ούτε το Σύνταγμα ούτε τους απλούς ανθρώπους, τους επιχειρηματίες, που πρέπει να κάνουν τους προγραμματισμούς τους. Και στο παρελθόν έχουν γίνει πρόωρες εκλογές και υπήρχε εκλογολογία αλλά εδώ έχουμε περάσει έξι μήνες προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τους χρησμούς του κ. Μητσοτάκη. Oι υπουργοί αντί να δουλεύουν μαζεύουν ψήφους εδώ και ένα χρόνο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε κάνει το Σύνταγμα κουρέλι. Και είναι εξοργιστικό ότι δεν ασκείται κριτική από τους συνταγματολόγους, ή από τα ΜΜΕ, που έχουν επιδοθεί στο αγαπημένο τους σπορ, την εκλογολογία», προσέθεσε.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποφασίζει γιατί έχει να σταθμίσει αντιφατικούς παράγοντες: «Ο ένας είναι οι νέοι. Αν γίνουν σύντομα οι εκλογές οι νέοι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ όσο πλησιάζουμε ή και μπαίνουμε στο καλοκαίρι θα έχουν πάει στις παραλίες ή στα νησιά για να δουλέψουν και δε θα είναι στις μεγάλες πόλεις για να ψηφίσουν. Ο άλλος λόγος, όμως, είναι το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το πόρισμα αναμένεται στα μέσα Απριλίου, και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει σε εκλογές πριν την δημοσίευση του. Για αυτό έχει επιλεχθεί καταρχήν η ημερομηνία της 9ης Απριλίου».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 28 Φεβρουαρίου η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, PEGA, που εργάζεται πάνω σε αυτό το πόρισμα, έχει καλέσει σε ακρόαση τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Ανεξάρτητης Αρχής για τα προσωπικά δεδομένα. «Η νέα αυτή ακρόαση γίνεται γιατί έχουν μεσολαβήσει αποκαλύψεις εμπεριστατωμένες, που αποκαλύπτουν τα ψέματα της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε ακόμη και τους υπουργούς του! Η ακρόαση επίσης στοχεύει να αναγνωρίσει και την αξιοπιστία και το κύρος των Ανεξάρτητων Αρχών, γιατί η κυβέρνηση κάνει συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης τους», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, μέλος της PEGA.

Όσον αφορά στην βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την αρωγή της χώρας μας στη σεισμόπληκτη γείτονα, ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως «η διπλωματία των σεισμών είναι μια πολύ καλή κίνηση. Ήδη το 1999 λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά. Από εκεί που είμασταν σε τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, κυρίως λόγω του Οτσαλάν, με τους σεισμούς ήρθαμε κοντά. Καλώς, λοιπόν, προχωρά ο κ. Δένδιας με αυτή την τακτική, όπως θα έκανε και κάθε ελληνική κυβέρνηση.

»Το τι θα γίνει όμως στο μέλλον εξαρτάται από το μέλλον του ίδιου Ερντογάν. Οι σεισμοί τον έχουν αποσταθεροποιήσει σημαντικά. Πολιτικά δέχθηκε τα ίδια «ρίχτερ» με αυτά που δέχθηκαν οι πολίτες. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και του ασκείται σοβαρή κριτική. Τα κανάλια που μέχρι στιγμής έκαναν τα στραβά μάτια και σιωπούσαν μπροστά στις αυθαιρεσίες του Ερντογάν, τώρα κάνουν συνεχή ρεπορτάζ από τις σεισμόπληκτες περιοχές παρουσιάζοντας την έλλειψη επαρκούς αντιμετώπισης από τον κρατικό μηχανισμό, και το θέμα στο οποίο ο Ερντογάν δε μπορεί να δώσει απαντήσεις: τις συνεχείς νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τις οποίες έκανε για πολιτικούς λόγους, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση όσων κτηρίων ήταν προβληματικά. Είχαν αγνοηθεί οι προειδοποιήσεις των ειδικών που έλεγαν ότι υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα ειδικά στην περιοχή της Αντιόχειας. Ο Ερντογάν είχε στηρίξει την καριέρα του στους κατασκευαστικούς ομίλους. Είχε διαπλεκόμενες σχέσεις μαζί τους. Έκανε τα στραβά μάτια και τώρα το πληρώνει.

»Από το τι λοιπόν θα γίνει με τον Ερντογάν θα εξαρτηθεί και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι αν έρθει η αντιπολίτευση στην εξουσία θα βελτιωθούν τα πράγματα. Απλώς δε θα έχουμε απέναντι μας έναν ανεξέλεγκτο νταή που έχει χάσει τον έλεγχο. Ωστόσο, εκτιμώ ότι θα αναβληθούν οι εκλογές, παρότι το Σύνταγμα το απαγορεύει. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κερδίσει έτσι κάποιο χρόνο επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες. Όμως έχουν πληγεί 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Η περιοχή που έχει πληγεί είναι μεγαλύτερη σε έκταση από τη Γερμανία. Δε θα μπορεί να αντέξει την πίεση. Θα φθαρεί πολύ από την διαδικασία αυτή αν επιχειρήσει να αναβάλει τις εκλογές. Αν πάλι προχωρήσει στις εκλογές στις 14 Μαΐου, θα έχει σοβαρά προβλήματα καθώς οι μνήμες θα είναι νωπές».

Τέλος, σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως «βλέπουμε για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Από τους καλλιτέχνες μέχρι τους πλειστηριασμούς κατοικιών, η  ΝΔ ισχυρίζεται ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν παγώσει οι πλειστηριασμοί, παρά το δύσκολο καθεστώς και τις πιέσεις από την τρόικα. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αλλάξει το καθεστώς το έκανε χειρότερο και πλέον έχουμε φτάσει στην κατάσταση ορισμένα funds να έχουν αγοράσει τα δάνεια και να είναι αμείλικτα, σαν γύπες. Έχουν ορμήσει πάνω στα ακίνητα του κόσμου. Τώρα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Να παγώσουν οι πλειστηριασμοί με κυβερνητική απόφαση και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε νομοθετικά για να περισωθούν, όσο γίνεται, οι κατοικίες των ανθρώπων. Διαφορετικά θα έχουμε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

Δείτε εδώ την συνέντευξη στο Ioannina TV: https://youtu.be/LsbHYwPnEvQ


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Screenshot 2019-07-16 at 13.01.03
Κούλογλου στην γαλλική τηλεόραση: κυρώσεις στα κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπέρ ενός μηχανισμού αυτόματης διανομής των μεταναστών, αλλά και κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της...

Close