«Το τελευταίο Αετόπουλο»: Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Permalink

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 21.30 στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης η ταινία «Το τελευταίο Αετόπουλο» (The last partisan) σε σκηνοθεσία Στέλιου Κούλογλου και Φωτεινής Λαμπρίδη. Μια ταινία για τη δίψα για ζωή των ανθρώπων, που αξιοποιούν κάθε λεπτό για να παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές.

Ένας τέτοιος, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Βαγγέλης Σακκάτος.

H ταινία θα προβληθεί στο «Τριανόν» για το κοινό της Αθήνας, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 20.00. Και στις δύο προβολές το «παρών» θα δώσει ο Βαγγέλης Σακκάτος.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ για περιορισμένες μέρες και θεάσεις.

Το τελευταίο Αετόπουλο – The last partisan: Μια μικρή σύνοψη

Δημοσιογράφος, βραβευμένος συγγραφέας-λογοτέχνης, εκδότης αλλά και μηχανουργός εργάτης ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία όταν έφυγε μετά τη δίωξη του από την Ιερά Σύνοδο, ο 93χρονος Βαγγέλης Σακκάτος αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Κολωνία, συναντά τους παλιούς του  συντρόφους, στις Βρυξέλλες διαδίδει το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Νιώθει νέος, όπως όταν συμμετείχε στην αντίσταση ως αετόπουλο του ΕΑΜ, στα 13 του χρόνια στην Κεφαλονιά.

Παραμένει αεικίνητος και πιστός στις ιδέες του, έτοιμος για νέες μάχες απέναντι στην ακροδεξιά και σε όσους επιθυμούν να «πειράξουν» την ιστορική μνήμη. Συνεχίζει να είναι πολυγραφότατος  και να παρεμβαίνει με άρθρα και βιβλία. Ανάμεσα στα 40 βιβλία του, ξεχωρίζει αυτό που με το οποίο αποκάλυψε τις ιστορικές διαστρεβλώσεις στο βιβλίο  «Το μαντολίνο του λογαχού Κορέλι»,  που μεταφράστηκε στα ιταλικά, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη γειτονική χώρα. Eπιμένει ωστόσο να συστήνεται ως «συνδικαλιστής του εργατικού κινήματος».

Διατηρεί το χιούμορ του, καθώς διηγείται τη δίωξη του από την Ιερά Σύνοδο, την φυλάκιση του και την ανυπακοή του στις οδηγίες της ασφάλειας, που τον προειδοποίησε να μην ασχοληθεί με τον εργατικό συνδικαλισμό στη Γερμανία. Στο πλάι του, η σύντροφος της ζωής του και συναγωνίστρια του Άννα, μας φιλοξενεί στο πατρικό της στην Καισαριανή, στο οποίο φυγαδεύτηκαν δεκάδες αγωνιστές στα Πέτρινα χρόνια.

Θέλει να ζήσει, όχι γιατί φοβάται τον θάνατο, αλλά για να ολοκληρώσει το έργο του και εμφυσήσει κι άλλο την πίστη στον άνθρωπο, που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας. Η ζωή είναι ωραία όταν είναι γεμάτη ιδανικά και ο χρόνος πιο πολύτιμος, όταν τον αξιοποιείς για το καλύτερο μέλλον των επόμενων γενεών.

Η ταινία γυρίστηκε σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Βέλγιο και Γερμανία.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Λαμπρίδη – Στέλιος Κούλογλου

Κάμερα: Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Ανδρέας Λουκάκος

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Συνεργάτης μοντάζ: Δημήτρης Διακουμόπουλος

Color correction: Δημήτρης Καρτέρης

Μιξάζ: Κωνσταντίνος Λινοξυλάκης

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: aetopoulo.tvxs.gr


(Visited 22 times, 1 visits today)

Read more:
243458-overview-1200x853
Κούλογλου και Χατζηγεωργίου προς Ταγιάνι: Σύσταση Μόνιμης Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής

Την σύσταση Μόνιμης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Φοροδιαφυγή καθώς και την δημιουργία μιας νέας Εξεταστικής Επιτροπής, όμοια εκείνης...

Close