Η Μελόνι βγαίνει από τα αριστερά στον Μητσοτάκη και ο Πρετεντέρης θυμίζει τα παλιά

Permalink

Τέτοια αποδοκιμασία από την Ευρώπη, είχε να δει ελληνική κυβέρνηση από την εποχή της χούντας. Το κείμενο με το οποίο ξεκίνησε την προχθεσινή συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της Libe, της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφραζε το σύνολο της αποστολής που ήρθε στην Αθήνα και ήταν καταπέλτης: στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα…Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Περιορίζεται η δυνατότητα ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό».

Τι άλλο να πουν; Και η πλάκα είναι πώς η επικεφαλής της αποστολής Σόφι Ιν’τ Βελτ, το «μέντιουμ Σοφί» που γράφει  και ο μου-έχει-σπάσει-τα-νεύρα Πρετεντέρης, δεν είναι καμιά αριστερή, πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ: μια κεντρώα Ολλανδή ευρωβουλευτής είναι, που έχει φρίξει με όσα έχουν δει τα μάτια της με τις παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τις υποκλοπές.

Διαβάστε επίσης: LIBE: Σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Αργή και αναποτελεσματική η Δικαιοσύνη

Η αλήθεια είναι ότι αν στην αποστολή συμμετείχε και ευρωβουλευτής από το ΕΛΚ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, η μειοψηφία θα είχε διαφορετική άποψη. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς στις Βρυξέλλες να ματαιώσει την αποστολή, το έριξε στο.. καλαματιανό.

 Το ΕΛΚ απείχε από την αποστολή- σπάνια επιλέγει να αυτοαπομονώνεται- και ο κ. Γεραπετρίτης έστειλε επιστολή στην Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα συνιστά «ασέβεια» και «άμεση παρέμβαση» στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Η ασέβεια αναφέρεται στο εθνικό πένθος και προφανώς είναι πρόσχημα, γιατί οι παρασκηνιακές ενέργειες για να ματαιωθεί η επίσκεψη της επιτροπής είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν το δυστύχημα στα Τέμπη.

Οσο για την «άμεση παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας, κάτι τέτοιο έχουν επικαλεσθεί μόνο οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών, τις οποίες επισκέπτεται η LIBE για να βγάλει το ετήσιο πόρισμά της, συνεργάζονται κανονικά.

Αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύο χώρες που είναι στο στόχαστρο (στην Ουγγαρία έχουν επιβληθεί και οικονομικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου) δεν παρουσιάστηκε κάποιος θλιβερός Ντογιάκος, που έτρεξε να ακολουθήσει την κυβέρνηση, για να μην βγει εκτός γραμμής.

Διαβάστε επίσης: Επιστολή Γεραπετρίτη στη LIBE: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα είναι διαθέσιμοι για συναντήσεις»

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα παρόμοια με αυτά της χούντας, λίγο πριν το Συμβούλιο της Ευρώπης αποβάλλει το 1969 την Ελλάδα, λόγω των βασανιστηρίων και του βιασμού της Δημοκρατίας. Οι χουνταίοι έπαιζαν τότε το χαρτί της εθνικής υπερηφάνειας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά.

Τα « πατριωτικά » που γράφουν τα παπαγαλάκια του  κ. Γεραπετρίτη, δεν είναι παρά σύγχρονη εκδοχή τους, επί δημοκρατίας. Kάθε κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις άθλιες πρακτικές της, αποτελεί μια υπόπτη επιχείρηση, με «Κωδικό «δυσφημήστε την Ελλάδα»», όπως καταγγέλλει και ο Γ. Παπαχρήστος στα Νέα.

Σε μια περίεργη αλλά και ενδιαφέρουσα ιστορική σύμπτωση, ο άνθρωπος που η χούντα μισούσε περισσότερο ήταν ο Μαξ Βαν ντερ Στουλ,  ένας ακόμη Ολλανδός βουλευτής που είχε πρωτοστατήσει στην καταδίκη της δικτατορίας. Ο ντε Στουλ είχε κάνει δύο επιτόπιες έρευνες στην Ελλάδα και μετά  η χούντα τον κήρυξε «ανεπιθύμητο» ματαιώνοντας την  προγραμματισμένη επόμενη επίσκεψή του και έβαλε τον ελεγχόμενο τύπο να τον δυσφημίσει προσωπικά.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούσε φυσικά να απαγορεύσει την άφιξη της Ολλανδής ευρωβουλευτού και της επιτροπής LIBE. Αλλά ο Πρετεντέρης, που με το παλαιομοδίτικό του στιλ θυμίζει άλλες εποχές, δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί προσωπικά στη Σόφι Ιν’τ Βελτ:

«Επισκέφθηκαν λοιπόν την Αθήνα ως υποεπιτροπή PEGA όπου είδαν όσους είδαν, δεν βρήκαν τίποτα και αποχώρησαν. Αναμενόμενο. Αν υπήρχε κάτι να βρεθεί, θα το εύρισκαν η μαντάμ Σοφί και ο Κούλογλου;

Μας τελείωσε λοιπόν η υποεπιτροπή PEGA αλλά μας ξαναθυμήθηκε η υποεπιτροπή LIBE που μας είχε ξεχάσει. Αποφάσισε λοιπόν να μας επισκεφθεί με ποιον άλλον επικεφαλής; Τη μαντάμ Σοφί, το μέντιουμ». (Νέα, 7/3)

Ο κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τόσο απότομος, ώστε ακόμη και η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι, η άλλοτε θαυμάστρια του Μουσολίνι, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την πολιτική της αποτροπής με όλα τα μέσα που ακολουθεί, στέλνει τους πρόσφυγες προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, αν η ελληνική ακολουθούσε άλλη πολιτική, το πρόσφατο θανατηφόρο ναυάγιο στις ιταλικές ακτές που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε 72 ανθρώπους, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Περίμενα μια απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη, αλλά μάλλον θα έχει χαθεί στο μετρό της Θεσσαλονίκης, που όπως δήλωσε στο  BBC λειτουργεί κανονικά.

Όταν τελικώς η Ελλάδα αποβλήθηκε, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έβγαλε μια ομιλία εκφράζοντας τη στεναχώρια του για τη στάση της Ευρώπης:

«Οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, ας μην ανησυχούν. Μας έχουν συνηθίσει εις πικρίας. Εχομεν εθισθή να υπομένωμεν και να ανεχώμεθα τους φίλους μας και όταν ακόμη μας πικραίνουν»

«Η ιστορία φυσικά είναι ασόβαρη και άνευ πραγματικής σημασίας», διαβεβαίωνε τους νεοδημοκράτες ο Πρετεντέρης, για την επίσκεψη της Libe στην Αθήνα. «Αν την αναφέρω όμως είναι επειδή κάποιοι αδιόρθωτοι εξακολουθούμε να ‘’Μένουμε Ευρώπη’’ και μόνο με στενοχώρια μπορούμε να παρακολουθήσουμε τέτοια φτηνά καμώματα».

Διαβάστε επίσης: V-Dem: Σημαντική πτώση στον δείκτη δημοκρατίας στην Ελλάδα

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
Portrait of MEP Stelios KOULOGLOU
Κούλογλου στο ραδιόφωνο του BBC: Οι δανειστές μας μετατρέπουν σε φορολογικό Γκουαντάναμο

Για την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και την ασυνεννοησία...

Close