Ποιος έκανε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream; Τι κάνει νιάου-νιάου στην Ουάσιγκτον

Permalink

Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Λίγες μέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο μέλλον του αγωγού Nord Stream.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Εάν η Ρωσία εισβάλει — αν τανκς ή στρατεύματα περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας τότε δεν θα υπάρξει πλέον Nord Stream 2. Θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς ακριβώς θα το κάνετε, αφού το έργο και ο έλεγχος του έργου είναι στον έλεγχο της Γερμανίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Θα το κάνουμε — σας υπόσχομαι ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε.

Επτά και κάτι μήνες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στους δύο αγωγούς Nord Stream 1 και 2,  που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σε περιοχή των διεθνών υδάτων. Προϊόν σαμποτάζ, οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή στη Βαλτική θάλασσα θέτοντας σε κίνδυνο τοπικά και απειλούμενα είδη.

Διαβάστε επίσης: Spiegel για διαρροές σε Nord Stream: Σαμποτάζ από κρατικούς παράγοντες, σύμφωνα με την αστυνομία της Γερμανίας

Παρά τις έρευνες των παράκτιων χωρών (Γερμανία, Σουηδία και Δανία), η ευθύνη για την επίθεση παρέμενε άγνωστη. Οι αρχικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας αποδείχθηκαν αστείες: ο Πούτιν μπορεί να είναι δικτάτορας, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να πυροβολήσει τα πόδια του. Ύστερα μπήκε στο κάδρο ο Σέιμουρ Χερς.

Ο Χερς είναι ένας πολυβραβευμένος δημοσιογράφος. Έχει κερδίσει πέντε φορές το περίφημο βραβείο Τζορτζ Πολκ ( στο όνομα του ρεπόρτερ που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του εμφυλίου) και το βραβείο Πούλιτζερ, όταν αποκάλυψε τη σφαγή στο χωριό Μάι Λάι, ένα από τα χειρότερα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ.

Τον έχω γνωρίσει μέσω του αείμνηστου δημοσιογράφου και αντιστασιακού Ηλία Δημητρακόπουλου, με τον οποίο ο Χερς είχε συνεργαστεί και για την αποκάλυψη των εγκλημάτων της ελληνικής χούντας. Η τελευταία  συνέντευξη που μου έδωσε ο Σέιμουρ Χερς για το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 το πρωί στην Ουάσιγκτον, ήταν επεισοδιακή: σταμάτησε 2-3 φορές, καθώς την ίδια στιγμή τα αεροπλάνα των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα έπεφταν στους Δίδυμους Πύργους. Οταν το τέταρτο αεροπλάνο έπεσε στο Πεντάγωνο, μερικά χιλιόμετρα μακριά, η συνέντευξη διεκόπη απότομα.

Στις 8 Φεβρουαρίου της φετινής χρονιάς, ο Χερς σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ στην προσωπική του σελίδα, έγραψε ότι το σαμποτάζ ήταν δουλειά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το «Πώς η Αμερική κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream»,  δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς τον Ιούνιο του 2022, ενώ το ΝΑΤΟ διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι δύτες ήταν όλοι μέλη του Πολεμικού Ναυτικού και όχι της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αμερικής, της οποίας οι μυστικές επιχειρήσεις πρέπει να αναφέρονται στο Κογκρέσο. Στη συνέχεια, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2022, ένα νορβηγικό αεροσκάφος παρακολούθησης, πυροδότησε με σόναρ τα εκρηκτικά C4 που είχαν τοποθετηθεί στον αγωγό. Ένας άλλος γνωστός μου στην Ουάσιγκτον, ο πρώην αναλυτής της CIA Ρέι Μακ Γκόβερν, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Χερς.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία, ένας χρόνος μετά: Tο σαμποτάζ των διαπραγματεύσεων ειρήνευσης και το μακελειό

«Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του (το 2011), ο Nord Stream 1 θεωρήθηκε από την Ουάσινγκτον και τους αντιρωσικούς εταίρους της στο ΝΑΤΟ ως απειλή για τη δυτική κυριαρχία», γράφει ο Χερς στο ρεπορτάζ. που δίνει λεπτομέρειες και για το επιχειρησιακό σκέλος ..Η Gazprom ήλεγχε το 51% της εταιρείας, ενώ τέσσερις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες -μία στη Γαλλία, μία στην Ολλανδία και δύο στη Γερμανία- μοιράζονταν το υπόλοιπο 49% των μετοχών και είχαν το δικαίωμα να ελέγχουν τις μεταγενέστερες πωλήσεις του φθηνού φυσικού αερίου σε τοπικούς διανομείς στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη.

Τα κέρδη της Gazprom και τα αλλά ρωσικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο υπολογίζονταν ότι, ορισμένα έτη, ανέρχονταν στο 45% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ρωσίας.

..Οι πολιτικοί φόβοι της Αμερικής ήταν πραγματικοί: Ο Πούτιν θα είχε τώρα μια πρόσθετη και πολύ αναγκαία πηγή εσόδων, και η Γερμανία και η υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη θα εθίζονταν στο χαμηλού κόστους φυσικό αέριο που θα προμηθεύονταν από τη Ρωσία – μειώνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή εξάρτηση από την Αμερική.

Ο Nord Stream 1 ήταν αρκετά επικίνδυνος, κατά την άποψη του ΝΑΤΟ και της Ουάσινγκτον, αλλά ο Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, θα διπλασίαζε, εάν εγκρινόταν από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, την ποσότητα φθηνού φυσικού αερίου που θα ήταν διαθέσιμη στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη.

Ο δεύτερος αγωγός θα παρείχε επίσης αρκετό φυσικό αέριο για περισσότερο από το 50 % της ετήσιας κατανάλωσης της Γερμανίας.. Η αντίθεση στον Nord Stream 2 φούντωσε την παραμονή της ορκωμοσίας του Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, έθεσαν επανειλημμένα την πολιτική απειλή του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του Μπλίνκεν, ως υπουργού Εξωτερικών..

«Γνωρίζω την ισχυρή πεποίθηση του προέδρου ότι πρόκειται για κακή ιδέα, ο Nord Stream 2″, είπε ο Μπλίνκεν. «Γνωρίζω ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσουμε κάθε πειστικό εργαλείο που διαθέτουμε για να πείσουμε τους φίλους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να μην προχωρήσουν σε αυτό’’». Η τυχοδιωκτική, εγκληματική εισβολή του Πούτιν και ο πόλεμος που ξεκίνησε έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν πιο δραστικά μέσα.

Ο Χερς είναι αξιόπιστος, αλλά δήλωσε από την αρχή ότι είχε μόνο μια πηγή για το ρεπορτάζ του.Ο Λευκός Οίκος το διέψευσε ως «πλήρη μυθοπλασία» και οι αμερικανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, όπου ο Χερς είχε παλιότερα δημοσιεύσει πολλές από τις δημοσιογραφικές επιτυχίες του, δεν έδωσαν συνέχεια στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Times: Η Δύση γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream

Πριν από 15 ημέρες, η βρετανική εφημερίδα The Times έγραψε ότι η Δύση γνωρίζει το όνομα του ανθρώπου που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ο οποίος είναι Ουκρανός πολίτης. Εγραψε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία του Ουκρανού, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα τη μίσθωση της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εφημερίδα έγραψε ότι ο πολίτης-σαμποτέρ δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Tο βέβαιο είναι ότι πολλά δημόσια σχόλια χαιρέτισαν την τρομοκρατική πράξη, όπως αυτό της πολωνικής κυβέρνησης: «Ευχαριστώ, Αμερική». Ορισμένοι αξιωματούχοι του Μπάιντεν επαίνεσαν δημόσια το γεγονός, όταν ο αγωγός ανατινάχθηκε. Η υφυπουργός Εξωτερικών για Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΟΥΛΑΝΤ: Είμαι, και νομίζω ότι και η κυβέρνηση είναι πολύ χαρούμενη που γνωρίζει ότι το Nord Stream 2 είναι τώρα  ένα κομμάτι μετάλλου στον πάτο της θάλασσας».

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-01-23 at 10.01.47
Στην γαλλική και στην βελγική τηλεόραση το ζήτημα της άρνησης βίζας στον Στ. Κούλογλου

Η υπόθεση της άρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, απασχόλησε την γαλλική και την...

Close