Πυρά όλων των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου κατά Κομισιόν για συγκάλυψη υποκλοπών-Μητσοτάκη

Permalink

Τα βέλη των εκπροσώπων όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια για την έλλειψη πρωτοβουλιών της Κομισιόν για ειλικρινή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της εξεταστικής επιτροπής PEGA, με προφορική ερώτηση των μελών της.

Τα πυρά ξεκίνησαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η ΝΔ, με τον Ολλανδό ευρωβουλευτή, και πρόεδρο της PEGA, Γερούν Λενάρς, να εκφράζει την «αγανάκτησή του», που από την σύσταση της Επιτροπής και καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών της μέχρι σήμερα, «δυο συνομιλητές δεν έχουν υπηρετήσει το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας ούτε έχουν αναλάβει ουσιαστική δράση απέναντι σε μια σοβαρή απειλή: Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη». «Εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν απαντήσεις, απαντήσεις που δε μπορούμε να δώσουμε, εάν κυβερνήσεις που αγόρασαν και χρησιμοποίησαν κατασκοπευτικά λογισμικά, αρνούνται να απαντήσουν ακόμη και στις πιο απλές ερωτήσεις», συνέχισε.

Στη συνέχεια, ο Γ. Λέναρς διατύπωσε τα ερωτήματα των μελών της PEGA προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνοψίζονται στο τι θα κάνει η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει αυτή την παραβίαση της ειλικρινούς συνεργασίας και τι για να προωθήσει την έρευνα του σκανδάλου. Η Επίτροπος Μαρέντ ΜακΓκίνες, απάντησε εκ μέρους της Επιτροπής, από το βήμα της Ολομέλειας, πως η Κομισιόν, ενώ έχει λάβει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων από πρακτικές παρακολούθησης, και ενώ έχει επισημάνει στα κράτη-μέλη ότι αν και αρμόδια για την εθνική τους ασφάλεια, πρέπει να το κάνουν αυτό συμβαδίζοντας με τους κοινοτικούς κανονισμούς, την ίδια στιγμή δεν έχει δικαιοδοσία για να ερευνά «μεμονωμένες περιπτώσεις».

Η απάντηση της Επιτρόπου πυροδότησε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις:

Εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Χάινες Χάιντε παρατήρησε πως ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν θύμα παρακολουθήσεων με την πρόφαση ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας «χωρίς όμως να μας έχει δοθεί καμία απολύτως εξήγηση γιατί αποτελούσε απειλή».

Η εισηγήτρια της PEGA, Σοφί Ιν’τ Βελντ, εκ μέρους του Renew, στηλίτευσε την απουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου στην Ολομέλεια, σημειώνοντας πως «αποδεικνύεται, λοιπόν, πόσο ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών για τη συζήτηση αυτή. Ή καλύτερα πόσο δεν ενδιαφέρονται». Η Σοφί Ιν’τ Βελντ χαρακτήρισε την έλλειψη συνεργασίας ως «ομερτά». «Ας μη ξεγελιόμαστε από τα ωραία λόγια της Επιτροπής για ευρωπαϊκές αξίες. Είναι όλοι συνένοχοι στην υπεράσπιση ενός πολύ αρρωστημένου συστήματος φτιαγμένου για να καταστρέψει τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Μάλιστα, προσπαθούν ενεργά να σιωπήσουν το Ευρωκοινοβούλιο και την εισηγήτριά του. Τους έχω δυσάρεστα νέα. Δε καταλαβαίνω από πιέσεις».

Δείτε εδώ σε βίντεο παρεμβάσεις ευρωβουλευτών: https://youtu.be/jpX68bn6wKU

Η εισηγήτρια της PEGA παρατήρησε ακόμη, ότι στο παρελθόν η Κομισιόν έχει δράσει αποφασιστικά ερευνώντας σκάνδαλα. «Άρα τη δικαιοδοσία την έχει, και όταν δεν την εφαρμόζει, αυτό σημαίνει ότι αποτυγχάνει να αναλάβει δράση. Όταν ακούω την Κομισιόν να λέει ότι «καταδικάζει» την χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών, λέω «ω Θεέ μου, θα κατατρομοκρατηθούν οι δράστες…». Λέει [η Κομισιόν] ότι λαμβάνει μέτρα για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Όλα πολύ ωραία και καλά, αλλά είναι άχρηστα απέναντι σε στοχευμένες επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι λοιπόν στους δικούς μας ώμους, συνάδελφοι, να διασφαλίσουμε ότι οι επιθέσεις στη Δημοκρατία θα τελειώσουν».

«Είκοσι μήνες μετά την πρώτη αποκάλυψη για τη χρήση παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών από κυβερνήσεις κρατών-μελών, και ακόμη οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να δώσουν απαντήσεις. Αυτό είναι ένα χαστούκι στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», υπογράμμισε εκ μέρους των Πρασίνων η Σασκία Μπρικμοντ.

Στέλιος Κούλογλου: Η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν να σταματήσει να καλύπτει τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εκ μέρους της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μέλος της PEGA, τόνισε την αναγκαιότητα να σταματήσει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέειν, «να συγκαλύπτει τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη επειδή ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια».

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το θέατρο ότι τάχα υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει καμία συνεργασία. Πρόκειται για μια επιχείρηση συγκάλυψης σκανδάλων. Με εξέπληξε ότι κάνατε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά. Παρακολουθούσαν δυο μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα παρακολουθούσαν 100 ανθρώπους. Υπουργούς, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, την αδερφή του πρωθυπουργού, τον ανιψιό του, την αδερφή του ανιψιού του, του πάντες! Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό! Η κα φον ντερ Λέιεν δεν είπε τίποτα για αυτά. Σιγή ιχθύος! Δεν καταλαβαίνει μήπως; Καταλαβαίνει, και πολύ καλά. Πήγαμε στην Ελλάδα, όπου είδαμε ένα άλλο θέατρο δημοσίων σχέσεων, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Κα Επίτροπε, πρέπει να πείτε στην κα φον ντερ Λέιεν να σταματήσει να συγκαλύπτει τα σκάνδαλα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη. Να σταματήσει να συγκαλύπτει τα σκάνδαλα του κ. Μητσοτάκη επειδή ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια. Είναι ντροπή!», είπε συγκεκριμένα ο Στ. Κούλογλου κατά την παρέμβασή του.

Δείτε εδώ σε βίντεο την παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου: https://youtu.be/Tfpq7jxlJTU

Τέλος, ανάμεσα σε άλλους ευρωβουλευτές, που πήραν τον λόγο κατακεραυνώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ο Ζίρι Ποσπισιλ, εκ μέρους το ΕΛΚ, που δήλωσε πως «το γεγονός ότι η έρευνα για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο ακόμη συνεχίζεται, δείχνει ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη αρνούνται να συνεργαστούν». Επίσης από το ΕΛΚ, ο Στανισλαβ Πόλτσακ, είπε πως «είναι αδικαιολόγητη η στάση αυτή των κρατών μελών. Είναι σκανδαλώδες ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις παρακολουθούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Και είναι απίστευτο ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί σιωπούν».

«Η ανάληψη δράσης από την Κομισιόν είναι απολύτως απαραίτητη», τόνισε, εκ μέρους του Renew, η Ρόζα Τουν, που κάλεσε την Επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει για τα κράτη-μέλη των οποίων οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν παρανόμως κατασκοπευτικά λογισμικά. «Η παρακολούθηση πολιτικών μπορεί να απέβη μοιραία σε εκλογικές αναμετρήσεις τον περασμένο χρόνο. Θα είναι σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία αν και φέτος συμβεί το ίδιο στα κράτη-μέλη».

Ενώ θα περίμενε κανείς συνεργασία απέναντι σε τέτοιες σοβαρές απειλές, «τους τελευταίους έξι μήνες πέφτουμε πάνω σε τοίχο. Είναι σα μια συνωμοσία της σιωπής από πλευράς της Κομισιόν», είπε από τους Πράσινους η Χάνα Νιούμαν, για να συμπληρώσει ότι «όταν έχουμε επιθέσεις στη Δημοκρατία, τότε όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί δε μπορούν να σιωπούν. Σας καλούμε να συνεργαστείτε και αν τα κράτη-μέλη συνεχίσουν να εμποδίζουν την έρευνα αναμένουμε να βρεθούν αντιμέτωπα με σαφείς κυρώσεις».

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς βρίσκεται για δύο ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους φορείς τα πορίσματα της έκθεσης για το κράτος δικαίου το 2022 στη χώρα και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, είχε απαντήσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ανησυχεί για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα» και είχε τονίσει ότι «η Επιτροπή συνέστησε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στις διαδικασίες διορισμού, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας εν γένει και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ειδικότερα».


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου: Η κυβέρνηση είτε κάνει εκλογές, είτε όχι, είναι ματ

«Η κυβέρνηση είτε κάνει εκλογές είτε όχι, είναι ματ. Στο σκάκι είναι μια θέση όπου χάνεις, ότι κίνηση και να...

Close