Μετά τις εξελίξεις με την δίωξη του Βλαντιμίρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιος Κούλογλου, προχώρησε στην εξής δήλωση:
«Στις 19 Ιανουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκε ψήφισμα υπέρ της σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Τότε, σε ανύποπτο χρόνο τόσο με δηλώσεις μου, όσο και με την ερμηνεία ψήφου που κατατέθηκε εκ μέρους της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλάβαμε τη σαφή μας θέση: το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), είναι αρμόδιο να επιληφθεί για τη δίωξη των υπαιτίων για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρόταση για ένα ad hoc ειδικό δικαστήριο, που ασφαλώς δεν θα διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το απαραίτητο προσωπικό του Δικαστηρίου της Χάγης, θα αποδυνάμωνε το τελευταίο.
Παρότι αυτή είναι η πάγια θέση της Ελληνικής Διπλωματίας αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, η ΝΔ φρόντισε να κάνει για πολλοστή φορά φτηνή δημαγωγία. Σε ανακοίνωσή της κατηγορούσε τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν ψήφισαν το διεθνές ειδικό δικαστήριο για τη Ρωσία» επειδή τάχα συμπαθούν τον Πούτιν και η νεοδημοκρατική «ομάδα αλήθειας» διέδιδε το πρόσθετο «επιχείρημα» ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για να ξεκινήσει δίωξη εναντίον του Ρώσου προέδρου.
Η συκοφαντία αναπαράχθηκε από μερίδα των ΜΜΕ. Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Φυσικά η ΝΔ δεν πρόκειται να ανακαλέσει αλλά θέλω να ελπίζω ότι ΜΜΕ που σέβονται στοιχειωδώς τη δεοντολογία, θα αποκαταστήσουν τώρα την αλήθεια.
ΥΓ: Υπενθυμίζεται ότι η Ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία, στις 19 Ιανουαρίου 2023 στο Στρασβούργο, είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παρακάτω αιτιολόγηση ψήφου: «H ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ψήφισμα που αφορά στη “Σύσταση δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας” τοποθετήθηκε με αποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ” επανάληψη τονίσει ότι η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων εξασθενεί τη νομιμοποίηση και το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της παράνομης και βάρβαρης ρωσικής επίθεσης, δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημαγωγίας, πολιτικών σκοπιμοτήτων, και πρόχειρης αντιμετώπισης αλλά συγκροτημένης διαδικασίας, που θα εγγυηθεί τη δίωξη των υπευθύνων, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».