Ιράκ: 20 χρόνια μετά το μεγαλύτερο έγκλημα του αιώνα, ιδού ο ένοχος

Permalink

Κλείνουν σήμερα 20 χρόνια από την παράνομη εισβολή στο Ιράκ. Στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Κατέστρεψε μια χώρα και τερατογένησε το Ισλαμικό Κράτος, που με τη σειρά του αιματοκύλισε το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Προκάλεσε, και προκαλεί ακόμη, κύματα προσφύγων.

Έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι ο βιασμός του Ιράκ στηρίχθηκε σε μια σειρά από ψέματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ήδη αποκαλυφθεί πριν την εισβολή. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός του κολαούζος Τόνι Μπλερ, υποστήριζαν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ούτε βρέθηκαν, ούτε υπήρχαν.

Διέδιδαν επίσης ότι ο πρόεδρος του Ιράκ είχε σχέση με τους αεροπειρατές της 11ης του Σεπτέμβρη. Ξέραμε από τότε ότι το «λαϊκό» καθεστώς του  Σαντάμ ήταν με την Αλ Κάιντα ορκισμένοι εχθροί. Οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας είπαν 25 ψέματα για πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους για την αναγκαιότητα της εισβολής.

Δείτε:25+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο

Ο Παύλος Νεράντζης, στο βιβλίο του «Η αλήθεια βομβαρδίζεται. Τα ΜΜΕ και ο Πόλεμος με το βλέμμα ενός πολεμικού ανταποκριτή»,( εκδ. Παπαζήση) παρουσιάζει έρευνα της ιδιαίτερα αξιόπιστης οργάνωσης Center for Public Integrity: ο πρόεδρος Bush και οι στενοί συνεργάτες του είπαν ψέματα τουλάχιστον σε 935 περιπτώσεις.

Πέρα όμως από τη ριζοσπαστικοποίηση των Ισλαμιστών,  που έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, η εισβολή στο Ιράκ δηλητηρίασε τη διεθνή ατμόσφαιρα. Τα βασανιστήρια στις διαβόητες ιρακινές φυλακές του Αμπου Γκράιμπ προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο.

Η δημοκρατία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο υποχώρησε, η αλαζονεία των ισχυρών και η κατασκοπεία γνώρισε νέες δόξες: οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν γεμίσει με κοριούς τον ΟΗΕ για να επηρεάσουν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Η Κάθριν Γκάν, η Βρετανίδα που το αποκάλυψε βρέθηκε κατηγορούμενη, όπως και άλλοι γενναίοι άνθρωποι που είπαν την αλήθεια προσπαθώντας να αποτρέψουν τον πόλεμο.

Δείτε τις ιστορίες τους στο ντοκιμαντέρWhistleblowers: αυτοί που γνώριζαν μυστικά

Αλήθεια όμως τι έγιναν οι αρχιτέκτονες του μεγαλύτερου εγκλήματος τον 21ο αιώνα;  Ο Τόνι Μπλερ δεν έμεινε άνεργος. Μετά την αποχώρησή του από τη  βρετανική πρωθυπουργία το 2007, αξιοποίησε τις διεθνείς επαφές του για να ιδρύσει δεκάδες συμβουλευτικές εταιρείες και joint ventures. Σύμφωνα με τον Guardian, κατάφερε να μαζέψει μια περιουσία 31 εκατ. ευρώ καθώς και να χτίσει μια «Μπλερούπολη»: 12 σπίτια και 27 διαμερίσματα, των οποίων η αξία εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά και φοροδιαφυγή καθώς και ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως διεθνούς απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, για να κάνει business, υποσχέθηκε ότι θα αφιερώσει το 80% του χρόνου του  για το ..φιλανθρωπικό Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ (ΤΒΙ) προκειμένου να παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αφρική. Στην πραγματικότητα, το ΤΒΙ χρηματοδοτείται γενναία από την Παγκόσμια Τράπεζα, την αμερικανική δημόσια υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη(Usaid), από διάφορες πολυεθνικές όπως την Microsoft, τον Μπιλ Γκέιτς κλπ.

Ο Μπλερ είναι ο ορισμός του εγκληματία πολέμου, αλλά συνεχίζει να αρθρογραφεί, να ανακατεύεται στα εσωτερικά του βρετανικού Εργατικού Κόμματος  και δίνει διαλέξεις, με αμοιβή που συνήθως ξεπερνά τα 100.000 ευρώ τη φορά.

Διαβάστε:Ο Τόνι Μπλερ και ο Κεν Λόουτς

Ο λιγότερο επιδέξιος Τζορτζ Μπους που προέρχεται από πλούσια πολιτική δυναστεία, μάλλον έχει λιγότερη ανάγκη από χρήματα και περισσότερες δυσκολίες να τα μαζέψει. Έτσι, το έριξε στη ..ζωγραφική (φωτογραφία άρθρου). Το τελευταίο του έργο είναι πορτρέτα 43 προσφύγων, προφανώς για να εξευμενίσει τις Ερινύες που τον κατατρέχουν για τα εκατομμύρια προσφύγων που προκάλεσε.

Η απόφασή του να απέχει από πολλές- πληρωμένες- δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις, αποδείχθηκε σοφή, Σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του μπέρδεψε την εισβολή στο Ιράκ με τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας:

«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Ρωσία και την απόφαση ενός άνδρα να ξεκινάει μια απολύτως αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ»!

Διαβάστε-δείτε το βίντεο:Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια (με τη βοήθεια και του Φρόιντ)

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Μπους ματαίωσε ένα ταξίδι του στη Γενεύη, από τον φόβο, σύμφωνα με  πληροφορίες των ΜΜΕ, των διαδηλώσεων και της έναρξης δικαστικών διώξεων εναντίον του. Κατηγορείται από νομπελίστες, καθηγητές και θύματα, για βασανιστήρια, απαγωγές και άλλα 269 εγκλήματα πολέμου. ( Δείτε το βιβλίο, George W. Bush, war criminal? : the Bush administration’s liability for 269 war crimes). Ο  διάσημος Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής  Ντέσμοντ Τούτου, είχε δηλώσει ότι  Μπλερ-Μπους πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευσε το 2010 στον ιστότοπο wikileaks  βίντεο και ντοκουμέντα τα οποία αποδείκνυαν τα εγκλήματα πολέμου των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ. Την ώρα που οι εγκληματίες πολέμου κάνουν μπίζνες και ζωγραφική, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τα εγκλήματα κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία και σαπίζει στη φυλακή. Ιδού ο ένοχος.

ΥΓ Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου στο Στρασβούργο την περασμένη Πέμπτη 16 Μαρτίου, έκανα, προ ημερησίας διατάξεως, την παρακάτω παρέμβαση για την επέτειο της εισβολής.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 65 times, 1 visits today)

Read more:
346972-ki_ebale_ton_kuriako_tou_allios
…Κι έβαλε τον Κυριάκο του αλλιώς

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close