Κούλογλου-Κύρτσος παρουσιάζουν δυο βιβλία για τη «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας

Permalink

Τα δυο νέα τους βιβλία που καταγράφουν την «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας, παρουσίασαν σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, και ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.

Τα βιβλία τους με τίτλο «Ελλάδα 2019-2023, Μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και βαλκανικής ολίσθησης» (Γ. Κύρτσος) και «Η κενή διαθήκη του Μωυσή 2020-22, Έργα και ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» (Στ. Κούλογλου), «χαρακτηρίζονται για την οξύτατη τους κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», όπως παρατήρησε η συντονίστρια.

Ο Στ. Κούλογλου μιλώντας για το βιβλίο του δήλωσε πως έχει κάνει μια καταγραφή των πεπραγμένων της κυβέρνησης, χωρίς σχόλια, και το οποίο χαρακτηρίζει ως «δημοσιογραφικό εργαλείο» ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του κάθε Μέσου.

Παρατηρώντας ένα κοινό συμπέρασμα μεταξύ των δυο βιβλίων, ο Στ. Κούλογλου προσέθεσε πως «η χώρα κατρακυλάει σε όλους τους δείκτες και πάει να ξαναγυρίσει στο κακώς εννοούμενο βαλκανικό περιβάλλον της υπανάπτυξης».

Η Ελλάδα σημειώνει «πρωτιές στα χειρότερα, όπως στους αριθμούς των νεκρών του COVID, στην τιμή της βενζίνης, στην νεανική ανεργία, στο ποσοστό του μισθού που πρέπει να εξασφαλίσουν τα νέα ζευγάρια για να νοικιάσουν ένα σπίτι. Την ίδια στιγμή, η χώρα έχει το 5ο χαμηλότερο μέσο εισόδημα στην ΕΕ: Την ακολουθούν η Βουλγαρία, που μαστίζεται από ένα διεφθαρμένο καθεστώς με σχέσεις με τη μαφία, η Ουγγαρία, που με την ακροδεξιά της κυβέρνηση υφίσταται ήδη κυρώσεις από την ΕΕ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, που με την εξέλιξη που διαπιστώνεται εκεί εκτιμάται ότι θα μας προσπεράσει!»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε, ακόμη, ότι το βιβλίο του είναι «χάπι εναντίον ενός εθνικού αλτσχάιμερ, διότι στην πραγματικότητα, παρατηρώ ότι και με τη βοήθεια των ΜΜΕ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαρκές Netflix, ένα εθνικό Netflix, όπου διάφορες σειρές παρουσιάζονται κάθε τόσο στις οθόνες και απασχολουν αποκλειστικά, σχεδόν, την ειδησεογραφία με μονοθεματικά τα δελτία ειδήσεων. Έχουμε διάφορες «σειρές» με πρωταγωνιστές, τα Γλυκά Νερά, την υπόθεση Πισπιρίγκου, ενώ κρίσιμα θέματα αντιμετωπίζονται με τη μορφή σαπουνόπερας, όπως η υπόθεση με τη 12χρονη στα Σεπόλια ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, και ξαφνικά η κάλυψη για αυτά τα θέματα τελειώνει, όπως τελειώνουν και οι σειρές, και ο κόσμος ξεχνάει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν η κατάσταση του Κράτους Δικαίου, της Ελευθεροτυπίας, και της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, που υποβαθμίζονται διαρκώς, με την χώρα μας να κατρακυλά στους σχετικούς διεθνείς καταλόγους, αποτελούσε αυτοσκοπό ή αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «το ένα φέρνει το άλλο: Η κατάσταση που βλέπουμε στη χώρα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ. Για να διατηρήσεις την εξουσία σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να βαλκανοποιήσεις τη χώρα. Να αποδιοργανώσεις και να υποβαθμίσεις τους θεσμούς εκείνους που θα κρατούσαν τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Δε θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή ήταν η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη εξαρχής, αλλά στην πορεία ακολουθεί αυτή την πολιτική για να διατηρήσει τη θέση του».

Ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος, τόνισε στην ομιλία του πως κοινό σημείο των δύο βιβλίων, της «Κενής Διαθήκης του Μωυσή» και του «Ελλάδα 2019 – 2023: Μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και βαλκανικής διολίσθησης», είναι η αγωνία για την απώλεια των κατακτήσεων των τελευταίων δεκαετιών και την επιστροφή σε μία μίζερη βαλκανική πραγματικότητα.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι εξηγεί στις σελίδες του βιβλίου του τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέπτυξε σταδιακά την αντιευρωπαϊκή δυναμική της.

Πρόσθεσε δε πως με ευθύνη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του η χώρα βγαίνει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και αυτού που προσδιορίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Κράτος Δικαίου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Κύρτσος επισήμανε πως εκτός από δημοσιογράφοι και συγγραφείς ο ίδιος και ο κ. Κούλογλου είναι και πολιτικοί που βρέθηκαν σήμερα μαζί γιατί θεωρούν ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της χώρας μας.

Όσον αφορά τις εκλογές, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι θα ήθελε η συνεισφορά του να είναι το ξεκίνημα συζητήσεων με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού προγράμματος «άμεσης ανάγκης» μιας κυβέρνησης που θα έχει και ένα χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης λόγω των συνθηκών, πέντε σημείων: ακρίβεια, δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και υποκλοπές, υγεία, εκπαίδευση. «Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει από τώρα ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και τη δημιουργία ενός ρεύματος ανατροπής. Ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα και αυτή θα έρθει μόνο μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα που πρέπει να παρουσιαστεί στους πολίτες πριν τις εκλογές».

Ο Γιώργος Κύρτσος, αναφερόμενος στη δική του δραστηριοποίηση ενόψει εκλογών, υπογράμμισε πως είναι «πολιτική πράξη» η σημερινή του παρουσία με τον Ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου και πως στόχος δικός του και του Renew Europe είναι «να είμαστε παρόντες προεκλογικά» ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.


(Visited 19 times, 1 visits today)

Read more:
DSC_0196_
Ρεπορτάζ γαλλικού ραδιοφώνου για συνέντευξη Κούλογλου σε μαθητές δημοτικού

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέλιος Κούλογλου στο παιδικό ραδιόφωνο Shilik’quoi αναφέρεται το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το γαλλικό ραδιόφωνο ΜΝΕ...

Close