Κούλογλου σχετικά με την έρευνα Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Predatorgate: Σημείο καμπής στην έρευνα του σκανδάλου

Permalink

Μετά την αποκάλυψη του Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις ενέργειες της κυβέρνησης γύρω από το παράνομο λογισμικό Predator, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών. Γιατί ερευνώνται, ουσιαστικά για πρώτη φορά και σε βάθος, οι διαπλεκόμενες με το Μέγαρο Μαξίμου εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, άλλες εταιρείες με ύποπτο ρόλο στα δημόσια πράγματα αλλά και οι ελληνικές φορολογικές αρχές για την ανοχή τους σε φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Τον Ιανουάριο είχα στείλει σχετική επιστολή* στην Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, επισημαίνοντας πτυχές του σκανδάλου με το λογισμικό Predator, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Δυστυχώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν και ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα.

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων συμμάχων του στο ΕΛΚ να του παράσχουν πολιτική κάλυψη, ο Μητσοτάκης βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών και εκθέτει τη χώρα ως επικεφαλης μιας βαλκανικού τύπου διεφθαρμένης και αντιδημοκρατικής κυβέρνησης.

*Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου στην Ευρωπαία Εισαγγελέα:

Αξιότιμη κα Ευρωπαία Εισαγγελέα,

Με βάση τις πολυάριθμες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το παράνομο λογισμικό Predator έχουν παγιδεύσει τις επικοινωνίες ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει πιστοποιηθεί ότι η παρακολούθηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εναλλάσσεται με την παρακολούθηση μέσω «Predator» στον ίδιο στόχο.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το παράνομο λογισμικό αποκαλύφθηκε ότι όχι απλώς το γνώριζε, αλλά είχε εκδώσει άδεια εξαγωγής του Predator, ως «είδος διπλής χρήσης».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Sophie In’t Veld, εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά, υπάλληλοι της εταιρείας Krikel συμμετείχαν στην παρακολούθηση μέσω Predator και παρείχαν υπηρεσίες «αμισθί» στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το ΚΕΤΥΑΚ έχει λάβει 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μέσω διαβαθμισμένης διαδικασίας, με βάση απόρρητη απόφαση του πρωθυπουργού.

Όπως, επίσης, ανέφερε η Sophie In’t Veld κατά την παρουσίαση του σχεδίου πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, υπάρχουν ενδείξεις ότι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί για παράνομα λογισμικά.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση, αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία και επικαλείται το «απόρρητο» για λόγους εθνικής ασφάλειας και καθώς η χρηματοδότηση παράνομων λογισμικών με ευρωπαϊκούς πόρους εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προτίθεστε να ερευνήσετε την υπόθεση για να διαπιστώσετε πιθανή διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης;

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,
Στέλιος Κούλογλου


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
348141-mitsotakis-ursulafonderlaien
H φον ντερ Λάιεν αριστερά, ο Μητσοτάκης δεξιά

«Σοκάρομαι, εκπλήσσομαι και λυπάμαι », είπε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Επιτροπής 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν έμαθε ότι οι 18...

Close