Κούλογλου για σκάνδαλο διαφθοράς στο ΕΛΚ: Η υπόθεση είναι μεγαλύτερη από ότι ήθελε ο Βέμπερ να παρουσιάσει

Permalink

«Η υπόθεση είναι μεγαλύτερη από ότι ήθελε να παρουσιάσει το συντηρητικό κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η ΝΔ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΑ Χανίων και στην Κ. Πολύζου, για το σκάνδαλο διαφθοράς στο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές αρχές σε συνεργασία με τις γερμανικές διωκτικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα στα πλαίσια έρευνας για υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται στενός συνεργάτης του επικεφαλής του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, και επικεφαλής της ψηφιακής εκστρατείας του κατά τις ευρωεκλογές του 2019. Ερευνάται γιατί έδωσε την εκστρατεία σε ιδιωτική εταιρεία με… απευθείας ανάθεση.

«Ο Βέμπερ είναι Βαυαρός συντηρητικός πολιτικός και στενός σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη. Έχει εμπλακεί μέσω του συνεργάτη του στην υπόθεση αυτή, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και η οποία δείχνει ότι υπάρχει διαφθορά και στο ΕΛΚ, που μέχρι πρότινος είχε αξιοποιήσει το Qatargate, όπου εμπλέκεται και η κα Καϊλή, για να κατηγορεί για διαφθορά τους Σοσιαλιστές. Τώρα αυτό το αφήγημα χάνεται, έχοντας προκαλέσει ισχυρές ενοχλήσεις και εντός των τάξεων του ΕΛΚ, όπου υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι, που δεν είναι μπλεγμένοι σε οικονομικές ατασθαλίες», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου και συνέχισε:

«Ήταν προγραμματισμένο να γίνει κεντρική σύσκεψη του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία. Αυτή ακυρώθηκε, κάτι που δείχνει ότι η υπόθεση είναι μεγάλη και όχι μια μικρή και ασήμαντη, όπως είχε επιχειρηθεί να παρουσιαστεί αρχικά».

Μια άλλη περίπτωση, που δείχνει την έλλειψη διαφάνειας και περίεργες συναλλαγές, είναι και η άρνηση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, που ανήκει στο ΕΛΚ, να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις της με τον Πρόεδρο της Pfizer προκειμένου να εφοδιαστεί η ΕΕ με εμβόλια κατά του COVID, παρά τα επίμονα ερωτήματα των ευρωβουλευτών. «Αν η κυρία φον ντερ Λέιεν δεν έχει κάτι να κρύψει γιατί δε δίνει στη δημοσιότητα τα SMS;» διερωτήθηκε ο Στ. Κούλογλου. «Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η ΕΕ είναι απομακρυσμένη από τους πολίτες. Αν είναι και αδιαφανής οι αποστάσεις μεγαλώνουν», συμπλήρωσε.

Για τις εξελίξεις στο Qatargate με την απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι, ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε ότι «είχε κάνει συμφωνία για συνεργασία με τις αρχές με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή και προστασία της οικογένειάς του, που επρόκειτο διαφορετικά να εκδοθούν από την Ιταλία στο Βέλγιο γιατί φαίνεται ότι γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων».

Η κα Καϊλή «κατονομάστηκε από τον Παντσέρι, και αν μη τι άλλο πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να δίνει στον πατέρα της μια βαλίτσα με 600.000 ευρώ. Την δικαιολογία της ότι πανικοβλήθηκε δεν την πιστεύει κανένας στη βελγική δικαιοσύνη. Η κα Καϊλή ακολουθεί μια στρατηγική με γνώμονα τη θέληση της να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα στην Ελλάδα, όπου θεωρεί ότι όλα ξεχνιούνται και ότι οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα μπορούν να συνεχίσουν να εμπλέκονται και στην πολιτική. Η στρατηγική της δεν απευθύνεται στη βελγική δικαιοσύνη αλλά περισσότερο στο ελληνικό κοινό. Είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, που δυσχεραίνει τις σχέσεις της με τις βελγικές αρχές. Μπορεί να μην έχει και επίγνωση της κατάστασης μέσα από τη φυλακή. Οι ισχυρισμοί των δικηγόρων της ότι βασανίζεται δεν γίνονται πιστευτοί. Αντιθέτως, οι βελγικές αρχές, προς τιμήν τους, την έχουν προστατεύσει από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν ήθελαν να την καταστρέψουν, θα την περνούσαν με χειροπέδες μπροστά από τις κάμερες των ΜΜΕ, όπως έκαναν οι αμερικανικές αρχές με τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Στρος Καν. Ηταν φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας και τον κατέστρεψαν».

Για την έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως επί πτυχών του σκανδάλου των υποκλοπών, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει τη δικαιοδοσία να ερευνά κράτη μέλη, όπου υπάρχει υποψία χρήσης κοινοτικών πόρων με τρόπο που θίγει τα συμφέροντα της ΕΕ. «Αυτό καλώς γίνεται γιατί πολλά κράτη-μέλη κρύβονται πίσω από την εθνική κυριαρχία και δεν απολογούντο για σκάνδαλα, που είχαν διαπράξει. Το σκάνδαλο τράβηξε την προσοχή της κας Κοβέσι. Προσωπικά, είχα προτρέψει την Ευρωπαία Εισαγγελέα, με επιστολή μου τον περασμένο Ιανουάριο, να το κάνει, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει το Predator».

«Δεν ξέρω αν η επιστολή μου έπαιξε ρόλο και ποιον ακριβώς. Το πιο σημαντικό άλλωστε είναι ότι ξεκίνησαν οι έρευνες, που αφορούν και άλλες πτυχές, όπως το ζήτημα των εξαγωγικών αδειών του κακόβουλου, και παράνομου, λογισμικού από την ελληνική κυβέρνηση σε τρίτες χώρες, που μάλιστα δε φημίζονται για τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες ή για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτές οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν πιθανότατα το λογισμικό για στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων, των δημοσιογράφων, των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνεργάτες της κας Κοβέσι έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, που έχουν δώσει πολύωρες καταθέσεις».

Ενόψει των εκλογών, και δεδομένης μιας τροχιάς συντηρητικοποίησης παγκοσμίως, κληθείς να σχολιάσει για τις προκλήσεις της Αριστεράς, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι «με αφετηρία την εκλογή Τράμπ το 2016 ενθαρρύνθηκαν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να απομακρυνθούν από τις αξίες του Κράτους Δικαίου, όπως η Ουγγαρία που πλέον υποφέρει από τις σχετικές κυρώσεις της ΕΕ. Ο Τράμπ που είναι τώρα αντιμέτωπος με κατηγορίες δέχθηκε μήνυμα υποστήριξης από τον Όρμπαν, τον ακροδεξιό Ούγγρο ηγέτη. Βλέπουμε ότι έχει επιχειρηθεί παγκοσμίως να διαμορφωθεί μια τραμπική ακροδεξιά που δε θέλει ανθρώπινα δικαιώματα, δε θέλει εργασιακά δικαιώματα, θέλει τους πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εχθροί.

»Επίσης, τα τελευταία 20 χρόνια οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Βλέπουμε μια προσπάθεια ενίσχυσης αυτού του χάσματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, όπου ο Μακρόν, χωρίς να έχει άμεσο πρόβλημα το συνταξιοδοτικό σύστημα, θέλει να πάει τη σύνταξη από τα 62 στα 64, κάτι που πλήττει κυρίως τους εργάτες που δουλεύουν στις μεγάλες γαλλικές βιομηχανίες και τους ανειδίκευτους υπαλλήλους.  Αυτοί πιάνουν από νωρίς δουλειά, χωρίς να πάνε στο πανεπιστήμιο και δουλεύουν 40-42 χρόνια σε δύσκολες συνθήκες. Μια ταμίας σούπερ μάρκετ που έχει ξεκινήσει να δουλεύει στα 18 της δεν δικαιούται να πάρει σύνταξη στα 62, μετά από 44 χρόνια; Ο Μακρόν λέει όχι».
Ακούστε εδώ την συνέντευξη στην ΕΡΑ Χανίων: https://on.soundcloud.com/wsfM6


(Visited 1 times, 1 visits today)

Read more:
1st-Congress-Haroupia-afisa_sponsors-4-693x1024
Εκδηλώσεις του Στέλιου Κούλογλου στην Κρήτη (19-21 Απριλίου)

Σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει ο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου από την Παρασκευή 19/4 ως την Κυριακή 21/4 σε Ηράκλειο,...

Close