Κούλογλου: Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει

Permalink

«Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας ανεξάρτητα από τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM (Δ. Τάκης, Χ. Κοραή). «Η αστάθεια δεν προκύπτει από το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά από την έλλειψη κουλτούρας για κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην ΕΕ, οι 24 από τις 27 κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, πιο σταθερές από τις μονοκομματικές».

«Η προοδευτική κυβέρνηση δυσκολεύει περισσότερο μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί τραπεζών. Αλλά και στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος με τις δεύτερες εκλογές και τον δικό του εκλογικό νόμο, πάλι δε βγάζει σταθερή κυβέρνηση. Άρα πάμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, και μάλιστα σε στιγμές δύσκολες για την Ελλάδα και για την Ευρώπη γενικότερα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό θα πρέπει να το πάρουν όλες οι δυνάμεις υπόψιν, ώστε να διατηρηθεί ένα πολιτισμένο κλίμα διαλόγου, χωρίς περιττές οξύτητες», συνέχισε.

«Θα έπρεπε από καιρό να είχαν γίνει συζητήσεις στην αριστερά, όχι μόνο με τον κ. Βαρουφάκη, που το είχε προτείνει, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ για ένα κοινό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, ώστε θέματα όπως αυτά με τις τράπεζες που λέει ο πρόεδρος του ΜεΡα25 να είχαν ξεκαθαρίσει.

»Τώρα, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις κάλπες, ο καθένας κοιτάει το αποτέλεσμα του κόμματος του. Ο κ. Βαρουφάκης έχει συμμαχήσει με τη ΛΑΕ, που είναι υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ και θέλει να ικανοποιήσει τους συμμάχους του. Επίσης έχει διαμορφώσει ένα κόμμα διαμαρτυρίας, που δεν έχει σημασία τόσο το τι λέει, γιατί δεν πρόκειται να το εφαρμόσει, όσο το ότι εκφράζει μια διαμαρτυρία. Πράγματι υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς διαμαρτυρόμενος σήμερα, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και ιδίως οι νέοι υποφέρουν.

Κοιτάει να πάρει περισσότερους ψήφους, αλλά οι δηλώσεις του προκαλούν πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογεί ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο φυσικά, αλλά βολεύουν τον πρωθυπουργό που εμφανίζεται υπέρ της σταθερότητας και επενδύει στον φόβο. Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει», σχολίασε ακόμη ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου.

«Η συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη σε κυβερνητικό επίπεδο, κατά τη γνώμη μου καθίσταται πολύ δύσκολη. Ωστόσο, πιο σωστή ανάλυση των μετεκλογικών συμμαχιών μπορεί να γίνει μόνο αφού θα έχουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Άλλο είναι να πάρει ένα κόμμα 35% και άλλο 27%».

«Το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένας πιο φυσιολογικός εταίρος. Ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα συνομιλούσε με τον Γερμανό Καγκελάριο, τον Όλαφ Σόλτς, που είναι σοσιαλδημοκράτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πορεία παράλληλη με των σοσιαλδημοκρατών. Θα έπρεπε να είχαν στηθεί ήδη γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν έγινε», προσέθεσε.

Για τα περί «κυβέρνησης ηττημένων», ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «με την απλή αναλογική δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων. Η απλή αναλογική γίνεται ακριβώς για να μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες κομμάτων που δεν ήρθαν αναγκαστικά πρώτα. Η κυβέρνηση Κόστα στην Πορτογαλία, που ήρθε δεύτερος στις εκλογές αλλά υποστηρίχθηκε κοινοβουλευτικά από την αριστερά, όχι μόνο δεν ήταν κυβέρνηση ηττημένων αλλά πέτυχε στο έργο της και επανεξελέγη. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Α. Τσίπρας σωστά χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση γιατί τα ποσοστά δεν βγαίνουν και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο και να καταλάβει την πρώτη θέση».

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο Παραπολιτικά FM: https://on.soundcloud.com/NyzPm


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
Η-νύχτα-μέρα
Η νύχτα, μέρα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close