Κούλογλου στη βελγική και γαλλική τηλεόραση: Τα κανάλια στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ένα πλασματικό κόσμο

Permalink

«Αν παρακολουθήσει κανείς το πως καλύπτεται ένα γεγονός στην τηλεόραση και πως το ίδιο γεγονός στο διαδίκτυο θα δει μια εικόνα διαφορετική, όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην εκπομπή Station Europe των καναλιών της βελγικής τηλεόρασης BX1 και της γαλλικής TV5, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

«Αυτό μάλιστα έχει αντίκτυπο στην εκλογική συμπεριφορά του κοινού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που βλέπουν τηλεόραση, ψηφίζουν περισσότερο υπέρ της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι νέοι, που λαμβάνουν ενημέρωση κατά κύριο λόγο από το διαδίκτυο, ψηφίζουν υπέρ της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Η δημόσια τηλεόραση και τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη, όταν εκείνος ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα είναι πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης. Ο πρωθυπουργός έχει το πρακτορείο ειδήσεων υπό τον άμεσο έλεγχο του. Τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια, υπό την πρόφαση της πανδημίας και του lockdown, χρηματοδοτήθηκαν με δημόσια – και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά – κονδύλια, αναλόγως με το πόσο υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση είναι. Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας υποστηρίζουν την κυβέρνηση και έλαβαν τεράστια χρηματικά ποσά. Το ίδιο συνέβη και με τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα», συνέχισε.  

«Στην Ελλάδα βλέπουμε συγκεντρωμένους όλους τους αρνητικούς όρους: χειραγώγηση των ΜΜΕ, παράνομες χρηματοδοτήσεις, δολοφονία δημοσιογράφου, λογοκρισία, αυτολογοκρισία… Αυτές είναι παρατηρήσεις όλων των διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είναι εξαγριωμένος και να κάνει απαξιωτικά σχόλια εις βάρος τους γιατί χαλάνε το ευρωπαϊκό του προφίλ, όμως είναι η αλήθεια», κατέληξε ο ευρωβουλευτής, συμπεραίνοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ έκαναν σοβαρή ζημιά σε όλους τους τομείς του Κράτους Δικαίου: Στην ελευθερία του Τύπου, στη Δικαιοσύνη… Οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει οι μεγάλοι εχθροί της κυβέρνησης. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα. Αυτό, δε, δεν είναι μια δική μου αυθαίρετη ερμηνεία, αλλά το συμπέρασμα των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, PEGA, της οποίας είμαι μέλος, και LIBE».

Σημειώνεται, ότι ο Στ. Κούλογλου, μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τις Ρωσικές Αρχές καλώντας τες να απελευθερώσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, που συνελήφθη σε ρωσικό έδαφος στις 30 Μαρτίου και αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας, χωρίς ωστόσο καμία απόδειξη εναντίον του.

Στην επιστολή, την οποία στηρίζουν με την υπογραφή τους ακόμη 11 ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους, το Renew, και την Αριστερά, ο Στ. Κούλογλου σημειώνει: «Άλλοι 38 δημοσιογράφοι κρατούνται στη Ρωσία και στην κατεχόμενη Ουκρανία, σύμφωνα με την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Δημοσιογραφίας. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σημειώνει ότι 6 δημοσιογράφοι στην Ευρώπη βρίσκονται στη φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας, όπως ο Γκέρσκοβιτς και ο Ασάνζ. Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο υπηρετούν την αλήθεια διατηρώντας την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική τους φήμη. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη πρακτική των κυβερνήσεων, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να βλάπτουν την ελευθερία του Τύπου και να θεωρούν τους δημοσιογράφους εγκληματίες ή κατασκόπους, με αβάσιμους ή κατασκευασμένους ισχυρισμούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικούς σκοπούς».

Δείτε εδώ την συνέντευξη στο BX1 και στο TV5: https://youtu.be/DTGI5PNkwS4

 


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
unnamed_6211473065273
Προοδευτικοί ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες ενώνονται για να διερευνήσουν την εμπορική συμφωνία CETA

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο, που αποτελείται από Ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων (της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των...

Close