Amazon: «Γαλέρα» διεθνώς, παρουσία βιτρίνας στη Νάξο

Permalink

Η αποκαλυπτική ταινία «Ζωή και θάνατος σε μία αποθήκη» είναι μια ρεαλιστική ματιά σε ένα είδος σύγχρονης σκλαβιάς.

Το «Life and death in a Warehouse»- βρετανική παραγωγή που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην Ελλάδα- περιγράφει  χωρίς να κατονομάζει την κατάσταση στις διαδικτυακές αγορές τύπου amazon: παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας και αλλεργία στον συνδικαλισμό, έκθεση του προσωπικού σε κινδύνους που απειλούν και τη ζωή τους. Το φιλμ τραβάει το λαμπερό κάλυμμα που έχουν καλλιεργήσει οι επικοινωνιολόγοι της Amazon για την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος.

Όταν, μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές παρεμβαίνουν μετά από σωρεία καταγγελιών, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου μάλλον με… ενθάρρυνση μοιάζουν.

Στις αρχές της χρονιάς οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας κάλεσαν την Amazon να πληρώσει το εξοντωτικό πρόστιμο των…. 60.269 δολαρίων (δεν πρόκειται για λάθος, εξήντα χιλιάδες δολάρια και κάτι) μετά τη διαπίστωση παραβάσεων σε τρία κέντρα διαλογής σε Ιλινόις, Φλόριντα και Νέα Υόρκη. Κάτι παραπάνω από 20.000 δολάρια ανά μονάδα δηλαδή, ένα ποσό που η Amazon το βγάζει σε δευτερόλεπτα χάρη στην ηγεμονική της θέση στο διαδικτυακό εμπόριο.

Διαβάστε: Μια σοκαριστική ταινία για το αίμα των σύγχρονων σκλάβων στις αποθήκες διαδικτυακών αγορών

Ίσως οι υπηρεσίες που έλεγξαν την εταιρεία να έκριναν ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό που οι εργαζόμενοι καλούνται να τοποθετούν με τα χέρια και σε στοίβες κιβώτια βάρους 20 και 30 κιλών και να τραυματίζονται από πτώσεις αντικειμένων. Η Amazon λειτουργεί μονάδες παροχής πρώτων βοηθειών στις εγκαταστάσεις της τις οποίες όμως το υπουργείο Εργασίας τις έκρινε ανεπαρκείς.

Κρίνοντας από το ύψος του προστίμου, αυτή η ανεπάρκεια μάλλον δεν ελήφθη υπόψιν κατά την αξιολόγηση της Amazon. Η δε Amazon υποστήριξε -με αρκετό θράσος- ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει θεσπίσει ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με τα θέματα εργονομίας για να δικαιολογήσει ίσως τη δική της αδιαφορία.

Τα επίσημα στοιχεία είναι καταπέλτης. Σύμφωνα με την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα της Amazon, το ποσοστό τραυματισμών ανά 10.000 εργαζόμενους στην εταιρεία είναι ως και 4 φορές υψηλότερο σε σχέση με αποθήκες και κέντρα διαλογής άλλων επιχειρήσεων και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι του μεγάλου και διόλου φιλικού προς τους εργαζομένους του γίγαντα.

Διαβάστε: Εργαζόμενοι Amazon: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ!»

Εργαζόμενοι της Amazon στη Νέα Υόρκη που έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτει η εταιρεία και να ενωθούν σε σωματείο, μιλούν για 10ωρες βάρδιες, 60 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, ελλείψεις στα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλα αυτά για κάτι παραπάνω από 15 δολάρια την ώρα, το ελάχιστο ωρομίσθιο που ισχύει στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Οι αντιεργατικές πρακτικές είναι μάλλον κομμάτι της φιλοσοφίας της εταιρείας. Το προσωπικό βρίσκεται υπό μόνιμη παρακολούθηση με κάμερες να «σαρώνουν» τα αχανή κέντρα διαλογής της Amazon. Βιο-αισθητήρες τοποθετούνται στους οδηγούς ώστε να ελέγχεται κάθε κίνησή τους και όσες κινήσεις δεν θεωρούνται εγκεκριμένες (όπως το να ξύσει ο οδηγός το κεφάλι του ενώ περιμένει στο φανάρι για παράδειγμα) αντιμετωπίζονται με αφαίρεση μέρους του ημερομισθίου.

Λύσεις που κάνουν τον Μεγάλο Αδελφό να μοιάζει με αθώο παιδικό παραμύθι, υπάρχουν ακόμα και για εκεί που δεν φτάνει η τεχνολογία –  είτε για πρακτικούς είτε για νομικούς λόγους. Όπως είχε προκύψει από σχετικά έγγραφα, η Amazon στην Ευρώπη συνεργαζόταν με την εταιρεία Pinkerton, η οποία ειδικεύεται στο να παρακολουθεί και να καταγράφει ενέργειες συνδικαλιστών.

Υπάλληλοι της εταιρείας είχαν παρεισφρήσει σε διαδήλωση εργαζόμενων της Amazon στη Βαρκελώνη, καταγράφοντας πρόσωπα και ονόματα. Τελικά, κάθε διαθέσιμο μέσο επιστρατεύεται προς την επίτευξη του σκοπού που δεν είναι άλλος από την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την απομάκρυνση όσων θεωρείται ότι απειλούν την αυτοκρατορία του Τζεφ Μπέζος.

Οι συνθήκες εργασίας και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων ώστε να μην συνδικαλιστούν, προκάλεσε αντίδραση ακόμα και από μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ των ΗΠΑ. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει κατά την προεκλογική εκστρατεία τη στήριξή του στους εργαζόμενους.

Μέτοχοι της Amazon είχαν ζητήσει η γενική συνέλευση των μετόχων της περασμένης χρονιάς να συζητήσει τις συνθήκες εργασίας. Βεβαίως η διοίκηση του Τζεφ Μπέζος -τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με προσωπική περιουσία 128 δισ. δολαρίων- ούτε να ακούσει μια τέτοια πρόταση.

Ποιος θα ήθελε άραγε να φανταστεί ότι ο Μπέζος που ξεκίνησε μόνος του την Amazon από το γκαράζ του σπιτιού του πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, θα είχε εξελιχθεί σε έναν στυγνό μεγιστάνα που αντιμετωπίζει περίπου ως αναλώσιμους τους πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα ο όμιλος των εταιρειών του σε όλο τον κόσμο;

Η Amazon στην Ελλάδα

H AWS (Amazon Web Services)  παρέχει υπηρεσίες ‘σύννεφου’ (cloud) σε ελληνικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και προωθεί την ανάπτυξη κέντρου διαχείρισης δεδομένων (data center) στη χώρα μας. Παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως έναν από τους επίγειους κόμβους του δικτύου Kuiper για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρων, ανταγωνιζόμενη το Starlink της SpaceX.

Η Ελλάδα και το Αιγαίο αποδεικνύεται φιλόξενα για την αμερικανική πολυεθνική, η οποία μέσω της Amazon Web Services (AWS) υλοποιεί ένα πρόγραμμα «έξυπνου νησιού» στη Νάξο με ψηφιακές υπηρεσίες για κατοίκους και επισκέπτες. Πρόκειται για μια παρουσία βιτρίνας, με πολύ μικρή επένδυση (που, ίσως γι αυτό,  δεν έχει δημοσιευθεί το ύψος της) και με ασήμαντο αριθμό θέσεων εργασίας.

Στις ΗΠΑ με ένα από τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ τιμήθηκε η δημοσιογράφος Μόνα Τσαλάμπι. Σε ένα ρεπορτάζ  στους New York Times, είχε ερευνήσει την αμύθητη περιουσία και την οικονομική δύναμη του Τζεφ Μπέζος. Στην Ελλάδα;

  • H εικόνα του άρθρου είναι από την έρευνα της Μ.Τσαλάμπι 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
372546-evros-nisida
Ο πνιγμένος, από επάρατη ΜΚΟ πιάνεται: 8 ερωτήματα για τους πρόσφυγες του Εβρου

Στην περίπτωση της νησίδας του Εβρου, η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συμπεριφερθεί με στοιχειώδη ανθρωπισμό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην...

Close