Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Permalink

Ελπίζω το συμπέρασμα από τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου μετά τη βαριά ήττα, να μην είναι αυτό που ανακοινώθηκε: ότι δηλαδή φταίνε τα άλλα κόμματα «της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, που με την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Πρώτον γιατί στην πολιτική, χρόνια τώρα, για την ήττα ενός κόμματος δεν φταίνε άλλα κόμματα (παρά μόνο επειδή υπάρχουν).

Δεύτερον γιατί θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί στρατηγική και εναλλακτικές λύσεις, αν τα άλλα κόμματα δεν αποδέχονταν να πιάσουν τη «χείρα προοδευτικών συγκλίσεων», αλλά κοιτούσαν το συμφέρον τους, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στην πολιτική.

Με λίγα λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς αφήγημα και πρόταση διακυβέρνησης και για αυτό καταποντίστηκε, δεν φταίει παρά μόνο ο ίδιος.

Διαβάστε: Οκτώ θέσεις για το νεοδημοκρατικό τσουνάμι και την αριστερά

Για την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές. Χτύπησε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρωτιές από τους νεκρούς της πανδημίας μέχρι την τιμή της βενζίνης και την ακρίβεια, έκαψε τη μισή Ελλάδα με δύο μποφόρ, το επιτελικό του κράτος συνέβαλλε αποφασιστικά στην πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, την ίδια ώρα που το παρακράτος του παρακολουθούσε φίλους και αντιπάλους.

Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνει για να πέσει, πριν ή με τις εκλογές; Να σκοτώσει τη Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Κωστή Χατζηδάκη σε ζωντανή μετάδοση;

Για πρώτη φορά στην ιστορία μια κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη σε εκλογικά ποσοστά μετά από μια τετραετή θητεία, που ήταν πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Και επίσης για πρώτη φορά μια αντιπολίτευση -και μάλιστα σε τέτοια κυβέρνηση- χάνει το ένα τρίτο της δύναμης της μετά από τέσσερα χρόνια.

Τις εκλογές του Μαίου δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας μιας σειράς λαθών και αλλοπρόσαλλων κινήσεων οι οποίες αναλύθηκαν χθες. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για τη συνέχεια, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Γιατί αν οι πολίτες που ψήφισαν προχθές ήταν πεπεισμένοι νεοδημοκράτες, θα ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθούν.

Διαβάστε: Σφοδρή αυτοκριτική από τον Γιώργο Τσίπρα για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας έφτυσαν, δεν βρέχει»

Αν όμως απλώς δεν είχαν μπροστά τους εναλλακτική λύση, τότε μπορούμε να κερδίσουμε όσους χρειάζεται για να αποφευχθεί η αυτοδυναμία (αν μπουν δύο ακόμη κόμματα στη Βουλή δυσκολεύει με τα σημερινά ποσοστά) και σε κάθε περίπτωση την παντοδυναμία Μητσοτάκη.

Αυτό προϋποθέτει τρία πράγματα:

-να επικεντρωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε θέματα και με συγκεκριμένες -κοστολογημένες- θέσεις, πάνω σε αυτά:  ακρίβεια, υγεία, παιδεία, πλειστηριασμοί και κλιματική κρίση, ιδίως για τις νέες και τους νέους.

-να πλαισιωθεί ο Τσίπρας με πρόσωπα είτε άφθαρτα και νέα, είτε που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κυβερνήσουν. Ενα παράδειγμα. Σε όλες τις έρευνες, ο ΣΥΡΙΖΑ μειονεκτεί  δραματικά της ΝΔ σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας. Είναι τραγικό λάθος ότι ο Τσακαλώτος των 37 δις, είναι χαμένος κάπου στην (κομματική) μετάφραση.

-Να γίνουν λίγες αλλά ουσιαστικές αυτοκριτικές τοποθετήσεις που να δείξουν στους πολίτες ότι το μήνυμα ελήφθη. Η απόδοση σε άλλα κόμματα της ευθύνης για το αποτέλεσμα, είναι η μόνη σίγουρη συνταγή αυτοκτονίας.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
332954-dikiusasexabuse
Μπεκατώρου- Metoo, αλά ελληνικά. | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεκάδες τρανταχτές αποκαλύψεις για τους βιασμούς και την σεξουαλική παρενόχληση...

Close