Ισπανία – Πρόωρες εκλογές: επέλαση της δεξιάς ή «κυβέρνηση ηττημένων»;

Permalink

Αμετανόητη, η ελληνική δεξιά έσπευσε να πανηγυρίσει. Είδε με το επαρχιώτικο βλέμμα της τις ισπανικές περιφερειακές εκλογές, τη νίκη της δεξιάς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και έβγαλε το συμπέρασμα ότι θα κερδίσει και εκεί ο.. Ισπανός Μητσοτάκης.

«Μας τελειώνει και ο Σάντσεθ και να δούμε ποιον θα έχει να θαυμάζει η εγχώρια αριστερή πολιτική σκηνή. Η πανωλεθρία του στις τοπικές εκλογές και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει πολλές ερμηνείες, πολλές τοπικού χαρακτήρα.Κάποιες άλλες, όμως, προκαλούν μοιραίους συνειρμούς με τα δικά μας εκλογικά δεδομένα», σχολίασαν -τα πρώην- κεντροαριστερά «Νέα». («Ο άνθρωπος που θαύμαζε η εγχώρια Κεντροαριστερά »-Ν Φιλιππίδης).

Στην πραγματικότητα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέτρο Σάντσεθ κάθε άλλο παρά έχει πει την τελευταία του λέξη. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς θα μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι τον Δεκέμβριο. Αλλά είναι ένας έξυπνος ελιγμός, για τους παρακάτω  λόγους:

Πρώτον, επιδιώκει να ενεργοποιήσει και να φέρει στις κάλπες, τον Ιούλιο, τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς που δεν κινητοποιήθηκαν την Κυριακή. Αντίθετα με την δεξιά και την ακροδεξιά, που μετέτρεψαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Διαβάστε, Ισπανία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Σάντσεθ μετά την ήττα στις περιφερειακές

«Αν ‘’φωτογραφήσουμε’’ τους ψήφους, τους Σοσιαλιστές τους χωρίζουν μόνο 750.000 από το Λαϊκό Κόμμα», λέει ένας Ισπανός παρατηρητής στις Βρυξέλλες. «Ο  Σάντσεθ δεν είχε άλλα ατού στα χέρια του, για να περιμένει ότι σε 6 μήνες θα άλλαζε η κατάσταση προς όφελος του. Στην καριέρα του, έχει πάρει ρίσκα και του βγήκαν».

Το δίλημμα του Σάντσεθ: Σοσιαλιστές ή βαρβαρότητα

Δεύτερον, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών άλλαξε την ατζέντα, από τη συζήτηση για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο διλήμμα των επερχόμενων βουλευτικών. Και ο απερχόμενος Ισπανός πρωθυπουργός έχει ισχυρό δίλημμα να θέσει: αν θα συνεχιστεί η καλή πορεία της χώρας με την κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Podemos ή θα κυριαρχήσει αυτό που ήδη η υπουργός Παιδείας αποκάλεσε «δικέφαλο τέρας της ελληνικής μυθολογίας»: την πιθανή σύμπραξη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά (Vox).

Οι οπαδοί του Vox είναι φανατικοί νοσταλγοί του δικτάτορα Φράνκο. Ορισμένοι από τους ευρωβουλευτές του- έτυχε να ακούσω έναν χωρίς να γνωρίζει ότι καταλαβαίνω ισπανικά- έχουν λόγο νεοναζί. Οι θέσεις του προκαλούν ανατριχίλα σε πολλούς Ισπανούς και ιδίως Ισπανίδες, καθώς στις τάξεις του συσπειρώνει κάθε είδους αντιδραστική, θρησκόληπτη και μισογυνική άποψη.

Διαβάστε: Σε (ακρο)δεξιά στροφή και η Ισπανία – Ήττα Σάντσεθ στις τοπικές εκλογές

Το Vox ήδη συγκυβερνά με το Λαϊκό Κόμμα σε κάποιες περιφέρειες. Στην περιφέρεια Castilla y León, ο δεξιός περιφερειάρχης έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, γιατί οι τοπικοί του Vox τού ζητάνε σκληρά μέτρα κατά των αμβλώσεων.  «Ηρθαμε για να μείνουμε», διακήρυξε περιχαρής ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ την Κυριακή το βράδυ και κάλεσε τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό να ενώσουν τις δυνάμεις τους «ώστε να φράξουν οριστικά τον δρόμο στην Αριστερά ».

Ο Φεϊχό αρνείται να διευκρινίσει αν θα συγκυβερνήσει με το Vox σε περίπτωση που θα νικήσει στις εκλογές και χρειαστεί τη βοήθεια του για σχηματισμό κυβέρνησης. Ομως ορισμένα επιφανή στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, είναι επίσης λίγο δεξιότερα του.. Βελόπουλου. Εναντίον των περιορισμών την εποχή του covid σε βαθμό ψεκασμένου, η περιβόητη κυβερνήτης της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαζ Αγιάσο, που επανεξελέγη πανηγυρικά την Κυριακή, τάσσεται εναντίον της λήψης μέτρων για την κλιματική κρίση. Προτείνει ως λύση για καθαρό αέρα στην πρωτεύουσα, κάθε κάτοικος να βάλει μια γλάστρα στο μπαλκόνι του!

Το δίλημμα των Σοσιαλιστών: «αριστερά ή βαρβαρότητα» μπορεί να επικρατήσει, αν η απερχόμενη κυβέρνηση καταφέρει να υπερασπίσει το θετικό έργο που έχει να επιδείξει σε διάφορους τομείς. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας αυξάνεται με ρυθμό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και η ανεργία έχει μειωθεί σε επίπεδα του του 2008, πριν από την κρίση.

Οι Ισπανοί πληρώνουν από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, χάρις στην εξαίρεση που πήραν Ισπανία-Πορτογαλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγχαρεί τη Μαδρίτη για την αποτελεσματική διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία.

Διαβάστε, Ισπανία: Η κυβέρνηση εγγυάται το 20% του στεγαστικού δανείου για νέους

Η προερχόμενη από τους Podemos υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, αύξησε σταδιακά τον  κατώτατο μισθό στα 1.080 ευρώ, μια αύξηση 47% σε πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας απαγόρευσε στις επιχειρήσεις να απολύουν. Και πέρυσι, με μια μεταρρύθμιση  της αγοράς εργασίας, πέτυχε τη δραστική μείωση της εργασιακής ανασφάλειας, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ισπανικής κοινωνίας.

Τελευταία, η κυβέρνηση επέβαλε ανώτατα όρια στα ενοίκια και αύξησε τις συντάξεις κατά 8,5%. Τι έχει να φοβηθεί και γιατί έχασε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέρα από τη μη κινητοποίηση των ψηφοφόρων της;

Μια ταινία για την άλλη Ισπανία

Η συνταρακτική ταινία «Στα άκρα» (φωτογραφία) που προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους- και αξίζει να δείτε- δίνει την εικόνα της άλλης ξεχασμένης Ισπανίας. Με πρωταγωνίστρια την Πηνελόπη Κρουζ, το βασικό της θέμα είναι οι πλειστηριασμοί: 400.000 οικογένειες έχουν χάσει το σπίτι τους τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ οι κατασχέσεις σπιτιών συνεχίζονται με ρυθμό 100 την ημέρα, μας πληροφορεί η ταινία στο τέλος.

Διαβάστε: Η Πενέλοπε Κρουζ ζει «Στα Άκρα» καθώς η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης απέναντι στην οικονομική κρίση

Στο φιλμ, η θαυμάσια και με κοινωνικές ευαισθησίες Ισπανίδα σταρ χάνει το σπίτι της, αλλά μέσα από την πλοκή του βλέπουμε επίσης την αποδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, πολίτες  και μετανάστες στο περιθώριο. Αυτά τα προβλήματα των περιθωριοποιημένων ανθρώπων που βρέθηκαν «Στα άκρα» με την οικονομική κρίση,  δεν επιλύθηκαν από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Podemos. Και αυτούς εκμεταλλεύονται δεξιά και ακροδεξιά με την αχαλίνωτη δημαγωγία τους.

Εδώ φυσικά εντοπίζεται η αδυναμία της Αριστεράς να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα αυτά και η εκλογική της καθίζηση. Οι Podemos έχασαν σχεδόν όλες τις θέσεις που είχαν στην αυτοδιοίκηση και το μισό ποσοστό από αυτό των βουλευτικών. Η προκήρυξη των εκλογών από τον Σάντσεθ  κινητοποιεί και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, ενώ θέτει τους ηγέτες της μπροστά σε υπαρξιακά διλήμματα.

Διαβάστε: H Γιολάντα Ντίας αναστατώνει την Ισπανία και διχάζει τους Podemos

Οι Podemos είναι αποδυναμωμένοι καθώς η δημοφιλής υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ δημιούργησε πρόσφατο το δικό της σχηματισμό(Sumar). O Πάμπλο Ιγκλέσιας, από τα παρασκήνια μετά την αποχώρηση του, και οι τωρινές ηγέτριες των Podemos πρέπει να συμφωνήσουν με τη Ντίαζ σε κοινή εκλογική κάθοδο με το Sumar. Και έχουν λίγες μέρες για να το κάνουν.

Διαφορετικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση, πολύ περισσότερο επειδή μετά την πολιτική κρίση που ακολούθησε την οικονομική κατάρρευση του 2010, το πολιτικό σκηνικό δείχνει να επανέρχεται στον δικομματισμό της δεκαετίας του 2000,  με τη βρωμερή προσθήκη του Vox. Οι Ciudadanos, το ισπανικό Ποτάμι, αφού ψάχτηκε πηγαινοντας από το Κέντρο προς την Ακροδεξιά για να ξαναγυρίσει πίσω, εξαφανίστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Εθνική Επιτροπή του Κόμματος αποφάσισε να μην κατέβει στις εθνικές του Ιουλίου..

ΥΓ Η εγχώρια δεξιά που έσπευσε να πανηγυρίσει για τις εκλογές δεν έχει ιδέα για τις εξελίξεις, φοράει ιδεολογικές παρωπίδες. Ακόμη και με τα -κακά- αποτελέσματα της Κυριακής ΛαΪκό Κόμμα και Vox δεν επιτυγχάνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντίθετα με κορμό τους Σοσιαλιστές, την Αριστερά και μικρότερα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων σχηματίζεται « κυβέρνηση ηττημένων» (άλλη γκάφα και αυτή).

 

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
Untitled
Κούλογλου για προσφυγικό: Η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση», τόνισε ο...

Close