Προστασία των πολιτών από τα λόμπι για τη ψηφιακή μετάβαση: εκδήλωση Σ. Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, ερευνητών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με θέμα «Πρόταση για μια ισχυρή και δημοκρατική ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη».

Οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει  ποσά-ρεκόρ για να ασκήσουν πιέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η  ψηφιακή βιομηχανία δαπανά σήμερα σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ για λόμπι, ποσό που επισκιάζει όλες τις άλλες δαπάνες λόμπι του ιδιωτικού τομέα. Το λόμπι, ιδίως των «5 ΜΕΓΑΛΩΝ» εταιρειών (Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon) έχει πλέον μεγαλύτερη δύναμη άσκησης πίεσης από ό,τι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ή οι χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες.

Αυτή η «έξαρση των λόμπι» έχει δύο αιτίες. Πρώτον, η ΕΕ συζητά αυστηρότερους κανονισμούς για τις εταιρείες τεχνολογίας και τι μέτρα ελέγχου πρέπει να ληφθούν για την τεχνητή νοημοσύνη. Δεύτερον, είναι πολλά τα λεφτά.  Για την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας η ΕΕ σχεδιάζει να επενδύσει 800 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αλλά πόσο θα βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών; 

Το γεγονός ότι οι βασικές κατευθύνσεις της ψηφιακής μετάβασης καθορίζονται από τις «5 ΜΕΓΑΛΕΣ» είναι το λάθος μοντέλο, τονίστηκε στην εκδήλωση: η ψηφιοποίηση καλείται να πραγματοποιηθεί με τη θυσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), τη θυσία της καινοτομίας και ενίοτε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών. 

Στην εκδήλωση η Simona Levi,  ιδρύτρια της οργάνωσης Xnet, παρουσίασε την  εμπειρία της Βαρκελώνης. Η Xnet ανέπτυξε ένα δωρεάν εργαλείο λογισμικού ανοικτού κώδικα για σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως εναλλακτική λύση για τα συνήθη λογισμικά επεξεργασίας κειμένου και τηλεδιάσκεψης, που χρησιμοποιούνται στις σχολικές αίθουσες και ανήκουν στην Google και τη Microsoft. 
Η πρωτοβουλία προήλθε από τους φόβους των οικογενειών σχετικά με τη συσσώρευση προσωπικών δεδομένων των παιδιών, όπως η τοποθεσία τους, οι προσωπικές τους συνομιλίες, τα ακαδημαϊκά αρχεία ή το ψυχολογικό τους προφίλ, μέσω του Google Suite, το οποίο ήταν το πακέτο που χρησιμοποιούνταν στα δημόσια σχολεία της Καταλονίας, επειδή προσφερόταν δωρεάν από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Όπως σημείωσε, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Στέλιος Κούλογλου, οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και την εγγύηση για το μέγιστο επίπεδο διαφάνειας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εστιάζουμε πρώτα στους πολίτες και την ατομική και συλλογική τους προστασία, επιχειρώντας να βελτιώσουμε τις ζωές μας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας». 

Παράλληλα, ο Σ.Κούλογλου έθεσε ως μεγάλη πρόκληση την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας ώστε οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο να προκύψουν χωρίς την επιρροή των λόμπι και των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στους θεσμούς της Ένωσης. 

Τη δική της θέση για την προστασία των δημοκρατικών αξιών στην ψηφιακή μετάβαση ανέπτυξε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Pina Picierno, που συμμετείχε στην εκδήλωση καθώς και ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Mikulas Peksa. Eκ μέρους της οργάνωσης Corporate Europe Observatory  ο  Bram Vracken, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα μελέτη γύρω από το δίκτυο του λόμπι και την επιρροή των μεγάλων εταιρειών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης εκπρόσωποι της οργάνωσης Free Software Foundation Europe, του γαλλικού ακαδημαϊκού ιδρύματος Mines Telecom Institut, της οργάνωσης Open Future, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γονέων και άλλων φορέων.


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
image (1)
O τόπος…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το άλμπουμ «Ερωτήσεις κρίσεων».

Close