Οι σκλάβοι του Σουλτάνου Ερντογάν

Permalink

Το βίντεο προκαλεί σοκ, αλλά είναι αποκαλυπτικό για τις αιτίες της νίκης του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Ο Τούρκος ηγέτης, έξω από ένα εκλογικό κέντρο, βγάζει ένα μάτσο χαρτονομίσματα από την τσέπη του και αρχίζει να τα μοιράζει στους ψηφοφόρους, που τον έχουν περικυκλώσει, φωνάζουν και τού ζητάνε να δώσει χαρτζιλίκι και σε αυτούς.

Δεν χαμογελάει καν, όπως κάνουν συνήθως οι πολιτικοί με το κοινό. Oύτε προσπαθεί να ξεκινήσει μια συνομιλία με κάποιον οπαδό του, έστω για το χατήρι των καναλιών που καταγράφουν τη σκηνή. Το ύφος του είναι ελαφρώς βαριεστημένο, όπως ενός άσπλαχνου φιλάνθρωπου απέναντι σε επίμονους ζητιάνους, σαν να σκέπτεται: «πως έμπλεξα εγώ με αυτούς;». Δεν εξαντλεί καν όλο το μάτσο. Το σφίγγει στο χέρι του κι ύστερα απομακρύνεται.

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Σύγχρονης Δουλείας η Τουρκία ανέβηκε φέτος στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την Walk Free, τη διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τον καταρτίζει. Η «σύγχρονη δουλεία» αφορά καταστάσεις εκμετάλλευσης, τις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εγκαταλείψει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή/και κατάχρησης εξουσίας.

Διαβάστε: Ο Ερντογάν ξανά πρόεδρος στην Τουρκία: δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος

Η σύγχρονη δουλεία περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία, τη δουλεία χρέους, τον αναγκαστικό γάμο, άλλες πρακτικές που μοιάζουν με δουλεία και σκλαβιά, την εμπορία ανθρώπων και την πώληση, εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών. Στην προηγούμενη έκθεση της οργάνωσης το 2018, η Τουρκία βρισκόταν στην 48η θέση παγκοσμίως.

https://www.youtube.com/watch?v=eO76NXPTBro&t=1s

Ωστόσο, φέτος μόνο η Βόρεια Κορέα, η Ερυθραία, η Μαυριτανία και η Σαουδική Αραβία πήραν χειρότερο βαθμό από την Τουρκία. Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν επιδεινώσει τη φτώχεια και τις μορφές σύγχρονης σκλαβιάς, όπως και οι καταστροφικοί σεισμοί. Τα πάνω από 3 εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, είναι επίσης υποχρεωμένα να εργάζονται σαν σκλάβοι.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Τουρκία κατασκευάζουν ενδύματα για πολλές παγκόσμιες μάρκες μόδας (Spencer, Next, Nike, Puma, Primark, Zara και πολλές άλλες). Μια πρόσφατη έρευνα στην Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Clean Clothes Campaign («Εκστρατεία για Καθαρά Ρούχα») τονίζει την επείγουσα ανάγκη για μισθούς που να εξασφαλίζουν τα προς το ζην για τους εργαζόμενους στον τομέα της ένδυσης, καθώς ο νόμιμος κατώτατος μισθός καλύπτει μόνο το ένα τέταρτο των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης.

Διαβάστε: Σύγχρονη δουλεία: Πιο κοντά απ” όσο νομίζουμε

Ο Ερντογάν επανεξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος τη θρησκεία και τον εθνικισμό, την πλήρη κυριαρχία του στα ΜΜΕ, τα λάθη και τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης αλλά και την ανασφάλεια των φτωχών. Στο βίντεο που προανέφερα δεν συμπεριφέρεται ως πολιτικός ηγέτης αλλά σαν αφέντης της χώρας, που οι ζωές των υπηκόων, που παρακαλούν για μια χούφτα λίρες, του ανήκουν.

Παρόμοια στάση κράτησε και στις επινίκιες ομιλίες του. Αν και σπάνια το τηρούν, οι νικητές των εκλογών ανά τον κόσμο υπόσχονται να ενώσουν όλους τους πολίτες, είτε ψήφισαν το κόμμα τους ή το αντίπαλο. Στη δική του ομιλία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση με το «bye bye Κεμάλ» (Κιλιντσάρογλου), την κατηγόρησε για σχέσεις με τρομοκράτες, εξήγγειλε ότι δεν θα απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και επιτέθηκε χωρίς ούτε καν αφορμή στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Όπως κάθε Σουλτάνος που σέβεται τον εαυτό του…

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 47 times, 1 visits today)

Read more:
Με εντολή Μητσοτάκη...
Με εντολή Μητσοτάκη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close