Πρεμιέρα για το νέο ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου: Απόδραση από την Αμοργό

Permalink

Συνεπής στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Κούλογλου, μετά τις πάντα επίκαιρα δημιουργίες του: “Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης” του 2013 και «Η Νονά» του 2014, επιστρέφει φέτος με το νέο του ντοκιμαντέρ: «Απόδραση από την Αμοργό». Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορία, μέσα από την οποία αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της δικτατορίας. Η ταινία προβάλλεται σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου σε πρεμιέρα στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ, αλλά και την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-74), χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν. Ανάμεσα στους εξόριστους πολιτικούς, ο πρώην υπουργός Γεώργιος Μυλωνάς, επίδοξος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Τόπος εξορίας, η Αμοργός. Το 1969 οργανώνεται μια διεθνής συνωμοσία για την απόδρασή του: συμμετέχουν Αμερικανοί που περιθάλπουν τους βασανισμένους Έλληνες, Σουηδοί διπλωμάτες, καθώς και μια ομάδα Ιταλών εθελοντών που παριστάνουν στην Αμοργό τους τουρίστες.

Την ώρα που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνουν τα σύμβολα της δικτατορίας, μια εντυπωσιακή ιστορία εκτυλίσσεται για το αληθινό πρόσωπο της χούντας. Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Απόδραση από την Αμοργό», μέσα από συγκινητικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα της εποχής, θυμίζει την βαρβαρότητα της δικτατορίας με οδηγό μία συναρπαστική ιστορία, με πλοκή κινηματογραφικής ταινίας.

Ο Γεώργιος Μυλωνάς, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1919, γιος του πολιτικού Αλέξανδρου Μυλωνά (1881-1967) και εγγονός του αντιστρατήγου Παναγιώτη Δαγκλή. Σπούδασε νομική και συμμετείχε ως γραμματέας της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου το 1945. Την περίοδο 1947-1963 εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα. Εκλέχτηκε Βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1963 και του 1964 με την Ένωση Κέντρου και διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως, για το χρονικό διάστημα από 19 Φεβρουαρίου του 1964, μέχρι τις 29 Απριλίου του 1965, καθώς και Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας, από τις 29 Απριλίου του 1965, μέχρι τις 15 Ιουλίου του 1965.

Κατά την διάρκεια της δικτατορίας, ο Γεώργιος Μυλωνάς, συνελήφθη και εκτοπίστηκε στην Αμοργό το 1968 από όπου δραπέτευσε τον Οκτώβριο του 1969 και κατέφυγε στο εξωτερικό. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Το 1987 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης, ενώ το 1989 διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού (7 Ιουλίου 1989 – 20 Νοεμβρίου 1989) ως μέλος του Συνασπισμού στον οποίο είχε προσχωρήσει στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού στην οικουμενική, για το χρονικό διάστημα από 13 Φεβρουαρίου του 1990, μέχρι τις 10 Απριλίου του 1990.

Όπως προαναφέραμε, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Γεώργιος Μυλωνάς, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Αμοργό. Ο νεαρός σύζυγος της κόρης του Ελένης, Ηλίας Κουλουκουντής, Έλληνας της διασποράς και γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της διάσωσης του Μυλωνά, υπερβαίνοντας τόσο τη συντηρητική του καταγωγή όσο και τις υπέρμετρες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το φιλμ, μέσα από ιστορικά πλάνα της εποχής αλλά και σύγχρονες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, ξετυλίγει στην μεγάλη οθόνη τον μίτο μίας μοναδικής ιστορίας.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Απόδραση από την Αμοργό», πραγματοποιεί την επίσημη πρεμιέρα του στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, στην θεματική ενότητα: Η Καταγραφή της Μνήμης.

Τα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της ενότητας «Η Καταγραφή της Μνήμης», αφορούν γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Πρόκειται για μια επιλογή από τολμηρές και διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην πάντα ριψοκίνδυνη και απαιτητική διαδικασία που εμπεριέχει η δημιουργία του ιστορικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου, προσφέροντας έτσι ένα πολύπλευρο πορτρέτο της Ιστορίας. Βασικό μέλημα των ταινιών της ενότητας είναι η διερεύνηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης και του ολοένα και πιο σημαντικού ρόλου της στην εξερεύνηση και κατανόηση του παρελθόντος, άρα και του παρόντος.

Άρθρο του Γιώργου Ρούσσου για το www.tvxs.gr


(Visited 184 times, 1 visits today)

Read more:
328138-e_piste_sozei..
Η πίστη σώζει… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close