«Η Νονά» κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες

Permalink

Πρεμιέρα στις Βρυξέλλες για την ταινία «Η Νονά» την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου στο πολιτιστικό κέντρο «La Botanique» σε διπλή προβολή, στις τέσσερις το απόγευμα για το γαλλόφωνο και στις οχτώ για το ελληνόφωνο κοινό, παρουσία του δημιουργού της ταινίας Στέλιου Κούλογλου. Τη διοργάνωση στηρίζουν η ATTAC Βρυξελλών, το βελγικό κίνημα πολιτών VEGA, η ομάδα Liberation Films και ο ΣΥΡΙΖΑ Βελγίου.

Πιο επίκαιρη από ποτέ και με μια γερή δόση χιούμορ, «Η Νονά» διηγείται, σύμφωνα με μεγάλο αφιέρωμα της γνωστής κινηματογραφικής ιστοσελίδας της Γερμανίας kino-zeit, «με αιχμηρό και σατυρικό τρόπο το παραμύθι της Ανατολικογερμανίδας φυσικού, η οποία δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την πολιτική, το βράδυ της πτώσης του τείχους το πέρασε στη σάουνα και σήμερα καθορίζει τις τύχες όλης της Ευρώπης». Η ταινία, συνεχίζει η kino-zeit, «είναι μια  δηκτική αριστερή πολεμική ενάντια στη επίσημη αφήγηση για τον ρόλο των χρηματοπιστωτικών και πολιτικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την ευρωπαϊκή κρίση».

«Η Νονά που σε καθηλώνει», γράφει η Huffington Post, «διηγείται την ιστορία της ανόδου της Μέρκελ στην εξουσία,  όπως το έπος του «Νονού» (με κατάλληλη μουσική υποστήριξη). Μαθαίνουμε πως πρόδωσε τον  «γέρο» Χέλμουτ Κολ , ο οποίος την πήρε αρχικά υπό την προστασία του στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών  και κατόπιν – κεντρικό θέμα αυτής της ταινίας – πρόδωσε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η ταινία συνδυάζει συνεντεύξεις με οικονομολόγους που επικρίνουν τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση με πλάνα από σουρεαλιστικώς ανώδυνα σχόλια της Μέρκελ. Έχουμε επίσης αποσπάσματα από γερμανικές ταινίες προπαγάνδας κατά της Ελλάδας καθώς και έναν κωμικό που μιμείται την Μέρκελ… Στην κορύφωση της ταινίας, αποδεικνύεται ότι η Γερμανία ήταν τόσο αδιάφορη απέναντι στη νότια αδελφή της, ώστε πράγματι πρότεινε  η χώρα να βάλει σε υποθήκη νησιά της. Φύγαμε πεπεισμένοι ότι η Μέρκελ είναι σε λάθος δρόμο».

«H μεθοδολογική ανάλυση του Κούλογλου και οι απόψεις του δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν, του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ, αλλά και της γνωστής ακτιβίστριας και συγγραφέα Ναόμι Κλάιν  προχωρούν βαθύτερα από τη γαργαλιστική επιφάνεια και υποστηρίζουν πειστικά τη σχέση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την οικονομική ολιγαρχία της πατρίδας της και το στήσιμο της επιχείρησης διάσωσης του ασύδοτου ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο δεν ήταν παρά η επιχείρηση διάσωσης των προβληματικών τραπεζικών κολοσσών του Βορρά»
Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα

«Οι επιπτώσεις της πολιτικής του “Μερκιαβελισμού”  στην νότια Ευρώπη ξεδιπλώνονται μέσα από την εξαιρετική δουλειά του δημιουργού, σε ένα αφυπνιστικό έργο που ρίχνει φως στον υπόκοσμο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Καλοστημένο, καλογυρισμένο, ολοκληρωμένο, άμεσο, συγκινητικό και παράλληλα σαρκαστικό, «Η Νονά» είναι ένα ντοκιμαντέρ που θα συζητηθεί σίγουρα! Αξίζει να σημειωθεί πως ο δημιουργός χρησιμοποιεί ένα έξυπνο κατά τη γνώμη μου τέχνασμα, που απαλύνει την φορτισμένη ατμόσφαιρα της ταινίας και προκαλεί γέλιο στον θεατή, παρουσιάζοντας έναν δημοφιλή Γερμανό κωμικό που ενσαρκώνει και διακωμωδεί την ίσως πιο μισητή προσωπικότητα της εποχής!»
Eλίζα Χριστοδουλίδου, moveitmag.gr

«Καταπιάνεται με ένα μεγάλο φάσμα πληροφοριών, το οποίο είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και καταφέρνει να το ενώσει χωρίς προβλήματα ροής. Αποκαλύπτει πληροφορίες που αφορούν άμεσα τον μέσο Έλληνα, προκαλώντας έντονα συναισθήματα, όπως οργή, θλίψη, ειρωνεία ή δυσφορία. Η χρήση της σάτιρας σε όλη τη διάρκεια του φιλμ σαφώς αποφορτίζει την κατάσταση και δημιουργεί μια ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό… Μια ταινία που μας αφορά όλους»
Νάνσυ Μιχαηλίδου, Cine.gr

H αίθουσα προβολής βρίσκεται στη διεύθυνση: Centre Culturel «Le Botanique» Rue Royale, 236, 1210 Bruxelles, Belgium


(Visited 159 times, 1 visits today)

Read more:
382753-idees...
Ιδέες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close