Συνέντευξη στο BBC: «Θέλουν να αλλάξουν την σύνθεση της κυβέρνησης»

Permalink

Την άποψη ότι το ευρωπαϊκό «παιχνίδι» γύρω από την την ελληνική συμφωνία είναι κυρίως πολιτικό κι όχι οικονομικό, διατυπώνει ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον δημοσιογράφο Sanchia Berg για το ραδιόφωνο του BBC. «Αυτό που θέλουν οι πιστωτές, είναι ένα μικρό πραξικόπημα. Θέλουν να αλλάξει η κυβέρνηση. Να ξεφορτωθούν την αριστερή πτέρυγα και να την αντικαταστήσουμε με ένα είδος σοσιαλιστών – υποστηρικτών του κ. Σούλτς, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο βρετανικό δίκτυο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής, εκτιμά ότι η επικείμενη συμφωνία δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Επικαλούμενος τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας που είπε «αρχίσαμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα», ο Στέλιος Κούλογλου λέει ότι αυτή η γλώσσα είναι η γλώσσα της λιτότητας και τίποτα άλλο.«Δεν έχει να κάνει ούτε με ανάπτυξη, ούτε με την εύρεση λύσης για το βασικό πρόβλημα, που είναι το χρέος. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αλλάξει αυτό», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου το χρέος πρέπει να διαγραφεί. προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την μακροχρόνια κρίση. Είναι άλλωστε και το όχημα που χρησιμοποιούν οι δανειστές για να επιβάλλουν το μικρό τους πραξικόπημα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η διαγραφή του χρέους είναι όμως κάτι που δεν μπορούν να δεχτούν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, τη στιγμή που δεν πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει όπως η δική τους, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, «αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και για την Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στους ψηφοφόρους της. Τα τελευταία χρόνια ήταν εκείνη που δημιούργησε ένα τέρας, με το να θεωρεί όλους τους Έλληνες τεμπέληδες, την ώρα που οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές». «Τώρα θέλει να αλλάξει στάση. Κατάλαβε ότι δε θέλει να συνδεθεί το όνομά της με μια αποτυχία της Ευρωζώνης, θέλει να υπάρξει μια συμφωνία αλλά δεν ξέρει πως να την περάσει στη γερμανική βουλή», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει στο BBC, το ζήτημα της Ελλάδας έχει και την οικονομική του διάσταση για την Ευρώπη. Δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στην ελληνική οικονομία, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πιστεύουν ότι αυτή η οικονομία θα είναι αρκετά παραγωγική, ώστε και να πληρωθούν οι άνθρωποι και να λειτουργεί σωστά το κράτος. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε για μια ζωή, θα ακούσει κανείς την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες να  λένε .Πηγαίνουν όμως αυτά τα χρήματα στην ελληνική οικονομία; «Πάνω από το 90% των χρημάτων αυτών επιστρέφει άμεσα στους πιστωτές ακόμη και την επόμενη μέρα», θα επισημάνει ο Στέλιος Κούλογλου για να καταλήξει: «Γι αυτό σας εξηγώ ότι το βασικό ζήτημα είναι το ζήτημα του χρέους. Αν δε λύσουμε αυτό το ζήτημα, τότε θα πετάμε τζάμπα χρήματα σε μια μαύρη τρύπα. Όλοι μας, και οι Έλληνες και οι πιστωτές».

Ακούστε τη συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο BBC – Radio 4.
Για υπότιτλους πατήστε πάνω στο CC στην κάτω δεξιά γωνία του player.

 

Στέλιος Κούλογλου στη βελγική τηλεόραση RTBF

Θέλουν να παραδοθούμε για να σκοτώσουν το όνειρο

Την εκτίμηση ότι οι δανειστές θέλουν να αναγκάσουν την Ελλάδα να παραδοθεί ώστε να μην υπάρξουν και άλλοι ευρωπαίοι ψηφοφόροι που θα θελήσουν ακόμα και να ονειρευτούν να αλλάξουν έστω και λίγο την πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλει το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, κάνει ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή La premiere του βελγικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTBF.

Όπως λέει η Ευρώπη δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο κάνοντας μία εξαίρεση για τους Έλληνες, τονίζει ωστόσο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε εξαίρεση αλλά περιθώριο για να αλλάξεις την πολιτική της λιτότητας που έχει οδηγήσει σε μια καταστροφή. «Και πολιτική και ανθρωπιστική», όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Bernard Henne για το πως θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αναστρέψει το κλίμα μη εμπιστοσύνης που καλλιέργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Στέλιος Κούλογλου απαντάει ότι στα σχέδια είναι πολλές μεταρρυθμίσεις όπως η αναδιάρθρωση του συστήματος δημόσιας διοίκησης και η πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις για τις οποίες όμως χρειάζεται χρόνος. «Τέσερις -πέντε μήνες μετά τις εκλογές, δε μιλάμε παρά μόνο για τη συμφωνία. Υπάρχει μια ολική παράλυση της οικονομίας, οπότε δε μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αν είστε με ένα πιστόλι στον κρόταφο, δεν μπορείτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις, σας διαβεβαιώνω», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου δεν βλέπει στροφή για βοήθεια στη Ρωσία και την Κίνα και βλέπει τη λύση του ελληνικού προβλήματος όσο και το μέλλον της χώρας εντός Ευρωζώνης.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο RTBF:
Για υπότιτλους πατήστε πάνω στο CC στην κάτω δεξιά γωνία του player.


(Visited 146 times, 1 visits today)

Read more:
koylogloy
Συναρπαστική παρουσίαση, του βιβλίου του «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η Ακροδεξιά;» από τον Στέλιο Κούλογλου

Το βιβλίο του «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η Ακροδεξιά;» παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στην Αμαλιάδας ο Ευρωβουλευτής- δημοσιογράφος Στέλιος...

Close