Κούλογλου στην ιρλανδική TV: Εκτός από το χρέος υπάρχει και η αξιοπρέπεια

Permalink

«Εκτός από το χρέος υπάρχει και η αξιοπρέπεια» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην εκπομπή Prime Time της ιρλανδικής τηλεόρασης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ιρλανδό συνάδελφό του στο ευρωκοινοβούλιο, Brian Hays που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Hays δεν δέχεται την εκτίμηση του Στέλιου Κούλογλου ότι οι δανειστές θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα διαφωνεί όμως με ορισμένα μέτρα που θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ.

Δημοσιογράφος: Στέλιο, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα. Οι πιστωτές σας αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους μαζί σας. Γιατί ο Τσίπρας δεν κάνει αυτό που πρέπει, για να έχει μια συμφωνία;

Στ. Κούλογλου: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Αρχικά, ασκούσαν κριτική επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Τη Δευτέρα κάναμε λεπτομερέστατες προτάσεις, και ενώ στην αρχή είπαν «πολύ ωραία, έχουμε μια βάση διαπραγμάτευσης», την άλλη μέρα άλλαξαν εντελώς γνώμη και είπαν «όχι, πρέπει να πάρετε μέτρα». Τα μέτρα που πρότειναν ήταν τελείως απαράδεκτα. Απαράδεκτα και σουρεαλιστικά. Λένε ότι είναι υπέρ των επιχειρήσεων και θέλουν όλες οι επιχειρήσεις να πληρώσουν εκ των προτέρων φόρους, όχι μόνο γι’ αυτή τη χρονιά αλλά και για την επόμενη. Ακριβώς το ίδιο ποσό και για την επόμενη χρονιά. Καμία επιχείρηση στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό. Είναι εντελώς παράλογο! Θέλουν αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στον τουρισμό από την 1η Ιουλίου. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό! Θα υπάρξουν 300 χιλιάδες επιπλέον άνεργοι, αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.

Δημοσιογράφος: Δεν έχετε πολλές επιλογές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια συμφωνία. Αν πάτε σε χρεοκοπία, είναι έτοιμη η χώρα σας να αντιμετωπίσει άδειες τράπεζες; Αν η ΕΚΤ αποσύρει τον ELA;

Στ. Κούλογλου: Δεν μπορούμε να αυτοκτονήσουμε ούτε σαν έθνος, ούτε σαν κυβέρνηση. Κι αυτό που μας ζητούν είναι σαν αυτοκτονία. Και δε θα το κάνουμε αυτό. Εκτός από τα χρήματα, το χρέος και τις αγορές, υπάρχει και η αξιοπρέπεια ενός λαού. Ο ελληνικός λαός έχει τη δική του αξιοπρέπεια όπως και ο ιρλανδικός και όλοι οι λαοί του κόσμου. Θέλουν να μας ταπεινώσουν. Σκοπός τους δεν είναι να υπάρξει συμφωνία, αλλά να ταπεινώσουν εντελώς την ελληνική κυβέρνηση και να την αντικαταστήσουν από μια άλλη πολύ πιο φιλική στους πιστωτές. Ώστε κανένας άλλος λαός στην Ευρώπη που έχει πληγεί από την κρίση, όπως οι Ισπανοί ή οι Ιρλανδοί, να μην προσπαθήσουν να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που έχει εφαρμοστεί και που οδήγησε στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και Πορτογαλία, σε μια καταστροφή.

(για υπότιτλους πατήστε CC στην κάτω δεξιά γωνία)

Δημοσιογράφος: Είναι εδώ μαζί μας και ο Brian Hays, επίσης ευρωβουλευτής. Ο συνάδελφός σας μιλάει για μια προσπάθεια ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Και για αυτοκτονία του ελληνικού λαού αν υπογραφεί η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι.

Brian Hays: Όχι δεν έχει να κάνει με ταπείνωση. Δεν το πιστεύω αυτό. Είναι μια προσπάθεια για ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη,
έτσι όπως συνέβαινε πριν από μερικούς μήνες. Είναι ένα σχέδιο μέτρων που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών στην Ελλάδα. Εν τέλει, χάρη στη διεθνή κοινότητα τα κατάφερε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ήταν ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα.

Δημοσιογράφος: Μα 23 % ΦΠΑ στον τουρισμό για μια χώρα που προσπαθεί να συνέλθει;

Brian Hays: Δε μπορεί να γίνει προσαρμογή, με το 90% των μέτρων, να αφορούν πιο σκληρή φορολογία. Πρέπει επιπλέον να μειώσεις τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι, και σε αυτό διαφωνώ με το ΔΝΤ. Με το να επιβάλεις φορολογία σε εκείνους που δημιουργούν τον πλούτο και θέσεις εργασίας θα επιβραδύνεις την ανάπτυξη και δεν είναι σίγουρο αν θα έχεις τα έσοδα που θέλεις.

Δημοσιογράφος: Στέλιο, άκουσες τον Brian Hays που λέει ότι δεν πρόκειται για ταπείνωση. Αλλά για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει και πάλι ανάπτυξη. Είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Στ. Κούλογλου: Όχι. Το πρόγραμμα που μας ζητούν να εφαρμόσουμε, όπως και τα προηγούμενα, οδήγησαν σε καταστροφή. Και τώρα μιλάμε για ακόμη περισσότερη λιτότητα από τις προηγούμενες φορές. Είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε πρακτικό. Θέλουν να αυξήσουν τα πάντα. Όπως το φόρο στο ηλεκτρικό ρεύμα. 300 χιλιάδες σπίτια στην Ελλάδα δεν έχουν ρεύμα. Αν αυξηθεί ο φόρος, θα έχουμε ακόμα περισσότερα. Είναι Ευρώπη αυτό; Ή μια τριτοκοσμική χώρα κάπου στην Αφρική; Το πραγματικό ερώτημα είναι αυτό και τους προκαλώ όλους να απαντήσουν: Οι Έλληνες αποφάσισαν να αλλάξουν λίγο την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που ήταν καταστροφική. Μέσω των εκλογών. Κι όμως δεν μπορούν. Έχουν λοιπόν νόημα οι εκλογές; Ή να τις καταργήσουμε; Αυτό είναι το πρόβλημα! Δολοφονούν τη δημοκρατία!

Brian Hays: Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ καίριο ζήτημα. Πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι ψηφοφόροι της ελληνικής κυβέρνησης. Παρομοίως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους ψηφοφόρους των άλλων 27 χωρών. Ειδικά των χωρών, όπως η δική μας, που πέρασε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, με μείωση 20% του ΑΕΠ και 25% στην Ελλάδα. Τα καταφέραμε, γιατί εφαρμόσαμε το πρόγραμμα και δείξαμε στον ιρλανδικό λαό, ότι υπάρχει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα.


(Visited 86 times, 1 visits today)

Read more:
Δεν άλλαξε ο καπιταλισμός...
Δεν άλλαξε ο καπιταλισμός

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close