Κούλογλου: Η πολιτική των δανειστών οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας [video]

Permalink

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες Ζακ Κατρεμέρ κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συζήτησης στον σταθμό BFM Business, με αφορμή το χρέος της Ελλάδας και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αιτία στάθηκε μια αναφορά του κ. Κατρεμέρ ο οποίος υποστήριξε ότι πέραν των διαφωνιών μεταξύ των πιστωτών, «και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή υπάρχει ένα 45% των ακροαριστερών που είναι ενάντια στην Ευρώπη και είναι υπέρ μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».

Και συνέχισε ο Κατρεμέρ: «Η διαφωνία δεν είναι μόνον ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Θέλω να εκφράσω την αντίθεσή μου ότι η πολιτική της λιτότητας επιβλήθηκε από το Βερολίνο. Όχι δεν συμφωνώ! Η λιτότητα είναι το αποτέλεσμα της ικανότητας της Ελλάδας να ακολουθήσει μια πολιτική, ώστε να σταματήσει να ξοδεύει περισσότερα από όσα κέρδιζε. Τι είναι η λιτότητα; Το 2009, η Ελλάδα ξόδευε 36 δισ. παραπάνω τη στιγμή που η Γαλλία εξοικονομούσε 4 δισ. Η Ελλάδα ξόδευε πολύ περισσότερα από τα έσοδά της. Οπότε δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από το να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς της. Είναι οδυνηρό δεν λέει κανείς το αντίθετο, αλλά δεν επιβλήθηκε από το Βερολίνο, αλλά από την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων που διαδέχονται η μία την άλλη από το 1980, που αύξησαν τα ελλείμματα και το χρέος. Το 2009 το ελληνικό χρέος ήταν στο 135% του ΑΕΠ».

Στον Γάλλο ανταποκριτή απάντησε ο Στ. Κούλογλου: «Διαφωνώ απολύτως κι εγώ και όλοι οι οικονομολόγοι, βραβευμένοι με Νόμπελ όπως ο Κρουγκμαν ή ο Στιγκλιτς που λένε το αντίθετο. Γιατί αυτή η συνταγή της λιτότητας φέρνει πιο πολλά μέτρα και πιο πολλή λιτότητα. Δεν οδηγεί παρά μόνον στην καταστροφή. Πρέπει να δοθεί χώρος για να υπάρξει ανάπτυξη, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να γίνουν προσλήψεις, να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και να πληρωθούν στο τέλος οι δανειστές. Λέτε πράγματα εκτός πραγματικότητας!»

«Με τι λεφτά θέλετε να έχετε μια προοπτική ανάπτυξης;», ανταπάντησε ο Κατρεμέρ.

Για να συνεχίσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον ανταποκριτή της Liberation: «Δεν ξέρω, σας άφησα να λέτε ό,τι θέλετε. Αφήστε με, λοιπόν, να εξηγήσω. Αυτή η πολιτική περιλάμβανε μεταρρυθμίσεις και περικοπές πρωτοφανείς στην ιστορία μιας χώρας εν καιρώ ειρήνης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νοσοκόμοι στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία. Τι είναι αυτά που μου λέτε, λοιπόν; Έχουν γίνει απίστευτες περικοπές! Σύμφωνα με στατιστικές του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έκανε τώρα περισσότερες περικοπές απ’ό,τι κάθε χώρα για δεκαετίες. Τι είναι αυτά που λέτε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα; Και τι ζητάνε τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Να κάνει μέσα σε έξι μήνες ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι σε πενήντα χρόνια;».

Ακούστε το ηχητικό με υπότιτλους πατώντας CC στην κάτω δεξιά γωνία:


(Visited 427 times, 1 visits today)

Read more:
KOUHUM2
Κούλογλου στην Humanité TV : Οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες να υποστούν τις συνέπειες

Για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου, στην εκπομπή «Υποδοχή προσφύγων, η...

Close