Κούλογλου στην La Libre Belgique: Οι δανειστές βρήκαν αντικαταστάτη του Τσίπρα

Permalink

Συνέντευξη
12:09 | 04 Ιουλ. 2015

«Οι δανειστές έχουν βρει αντικαταστάτη του Τσίπρα» τονίζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν «οι μνηστήρες έκαναν παρέλαση στις Βρυξέλλες». Εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, εκτιμά ότι το «όχι» θα κερδίσει αλλά φοβάται ότι «οι πιστωτές θα τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για την απόφαση αυτή» καθώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δουν τον Τσίπρα να πέφτει.

Πώς βλέπετε αυτό το δημοψήφισμα; Είστε αισιόδοξος για το κόμμα σας που καλεί τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι»;

Χωρίς το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ορίου ανάληψης € 60 ανά ημέρα, το «όχι» θα είχε κερδίσει με 70% των ψήφων. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ένα χτύπημα για τον ελληνικό λαό, ο πληθυσμός είναι πολύ διχασμένος. Αυτοί που πάνε καλά οικονομικά, φοβούνται να αντιμετωπίσουν τους πιστωτές, και ψηφίζουν «ναι» παρά το ότι το ναι θα φέρει σκληρά μέτρα. Υπάρχουν επίσης οι απειλές από τους ευρωπαίους ηγέτες που αναγγέλλουν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι». Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Νομίζω ότι το «όχι» θα κερδίσει, αλλά φοβάμαι ότι οι πιστωτές τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό μετά από αυτή την απόφαση.

Πώς μπορούν να σας τιμωρήσουν;

Νομίζω ότι αν το «όχι» νικήσει, την επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους. Θα χρεοκοπήσει η χώρα. Φοβάμαι πραγματικά τα αντίποινα, επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και αν δεν είναι ένα ομοιογενές μέτωπο, θέλουν οπωσδήποτε να απαλλαγούν από τον Τσίπρα και να διαπραγματευτούν με τους ανθρώπους πιο υπάκουους στις αξιώσεις τους.

Αν νικήσει το «ναι», ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται;

Πιστεύω πως ναι. Θα είναι μια ήττα για την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέλουν οι πιστωτές. Σε τρεις μήνες, τα πράγματα θα είναι τα ίδια: οι πιστωτές θα ζητήσουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για τη μείωση των συντάξεων, … Αν το «ναι» νικήσει, θα υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα υπακούει στις εντολές του Βερολίνου χωρίς να βρεθεί κάποια λύση για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. «Ναι» ή «όχι» και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίσουμε «όχι» βέβαια, αλλά δεν είναι εύκολο, διότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Κατά τη γνώμη σας, η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για την «μετά Τσίπρα» εποχή;

Ναι απολύτως. Και δε το κάνει και πολύ διακριτικά… Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία να κάνουν παρέλαση εδώ στις Βρυξέλλες. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον σημερινό Έλληνα Πρωθυπουργό. Και δεν είναι ο μόνος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο αγαπημένος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είχε δείπνο με τον κ Verhofstadt (επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), και τον Martin Schulz (Γερμανό σοσιαλδημοκράτη, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και την κομπανία τους. Ήταν μια ελαφρώς αποικιακή ατμόσφαιρα. Ένα ατυχές θέαμα. Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το μέλλον του ελληνικού λαού, οι μνηστήρες έκαναν παρέλαση, στο ίδιο μέρος, για να πάρουν τη εύνοια των πιστωτών για να τον αντικαταστήσουν.

Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έχει οργανώσει την πολιτική του αυτοκτονία του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε τόσο λίγο χρόνο και με ασαφές θέμα;

Δεν είχε άλλη επιλογή. Αν στριμώξετε μια γάτα σε μια γωνιά, θα σας επιτεθεί, ακόμα κι αν τη χτυπήσετε ή την τιμωρήσετε. Ο Τσίπρας έκανε απίστευτες παραχωρήσεις στις προεκλογικές υποσχέσεις του. Μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων, έκανε μια πρόταση που αποδεχόταν όλα σχεδόν τα μέτρα. Όλοι συμφώνησαν, και μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες άλλαξαν ξαφνικά γνώμη, ζητώντας νέα μέτρα, απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά για την ανάπτυξη. Ζητούσαν από τις εταιρείες να πληρώνουν το 100% των φόρων τους και για το επόμενο έτος εκ των προτέρων, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία. Καμία εταιρεία δε θα δεχόταν να πληρώσει φόρους δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο. Όσον αφορά την ιδέα να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, την παραμονή της τουριστικής περιόδου, αυτό καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αρκετοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά δεν είχαν κανένα νόημα. Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές προτάσεις έγιναν για να ταπεινωθεί ο Τσίπρας και να απαλλαγούν από αυτόν. Δεν είναι πλέον οικονομικό το ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήθελε περισσότερους φόρους για τους πλούσιους και λιγότερους στους φτωχούς. Η Ευρώπη δεν ήθελε και έθεσε ένα τελεσίγραφο. Ο Τσίπρας βρέθηκε στριμωγμένος. Είτε θα υπέβαλλε την παραίτησή του ή θα ρωτούσε, το οποίο δεν είναι ένα σκάνδαλο, τη γνώμη του ελληνικού λαού για το μέλλον του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει το δημοψήφισμα νωρίτερα;

Ναι ίσως. Έχασε πολύ χρόνο πιστεύοντας τις υποσχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία έπαιζε με το χρόνο. Στην πραγματικότητα, ο κ Τσίπρας δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένος σχετικά με τα ευρωπαϊκά παρασκήνια και είχε να κάνει με τους ανθρώπους πολύ πιο επαγγελματίες από αυτόν. Του έστησαν παγίδα, κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία γνωρίζω πολύ καλά. Πριν από λίγο καιρό έκανα μια ταινία γι’ αυτή που ονομάζεται «Η Νονά». Είναι μια ανεπίσημη βιογραφία της. Η κ. Μέρκελ δε λέει ποτέ πραγματικά «ναι» ή «όχι». Αλλάζει γνώμη συνεχώς, είναι μία καιροσκόπος που σκέφτεται συνεχώς τους ψηφοφόρους της. Αυτή η ανικανότητα να παίρνει αποφάσεις της δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι κάποιου που χρειάζεται χρήματα.

Κατά την άποψή σας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό δημοψήφισμα;

Φυσικά. Πρόκειται για ένα σιωπηλό πραξικόπημα μοντέρνου τύπου το οποίο ξεκίνησε μια ημέρα μετά τις εκλογές. Τα όπλα αντικαθίστανται από τους οίκους αξιολόγησης, την ΕΚΤ και τις αγορές. Δέκα ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΚΤ μείωσε τη βασική γραμμή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ήταν μια προειδοποίηση. Με το κλείσιμο των τραπεζών, ο κύκλος είναι πλήρης.

Αν το «ναι» νικήσει, θα παραμείνετε στο πόστο σας ως ευρωβουλευτής;

Ναι. Έχουμε πολύ δουλειά στις Βρυξέλλες, όπου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των λαών στις αποφάσεις που τους αφορούν. Ξέρετε, ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε το πλαίσιο και τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ενοχλούνται επειδή δεν υπάκουσε τις εντολές του Βερολίνου. Και αυτό είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη. Ακόμα και μετά από την αναγγελία του δημοψηφίσματος, προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση για να αποφευχθεί το κλείσιμο των τραπεζών που παίζουν εναντίον του. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων, πρότεινε και μέτρα λιτότητας, αλλά του είπαν ότι δεν θέλουν τη δική του λιτότητα και ότι θα πρέπει να αποδεχτεί τη λιτότητα που επιβάλλεται από την Ευρώπη… Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ποια είναι η σημασία της διεξαγωγής των εκλογών, εάν τα πάντα αποφασίζονται από μερικούς ανθρώπους στις Βρυξέ


(Visited 75 times, 1 visits today)

Read more:
360260-15ukraine-journalist-superjumbo
Πεθαίνοντας στην Κυψέλη

Η απάτη της Κυψέλης έχει μια ποιοτική διαφορά με τις προηγούμενες. Υπήρχαν και στο παρελθόν ψεύτικες και παραπλανητικές εικόνες καθώς...

Close