«Ένας Έλληνας στο Ευρωκοινοβούλιο» αφιέρωμα στον Στέλιο Κούλογλου από το ARTE

Permalink

Αφιέρωμα στον Στέλιο Κούλογλου φιλοξενεί το Γαλλο-γερμανικό κανάλι ARTE στην ιστοσελίδα του. Το άρθρο επιχειρεί και έναν πρώτο απολογισμό των έξι μηνών του κοινοβουλευτικού του έργου από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, παραθέτοντας μια επιλογή από τις πολυάριθμες δραστηριότητες, τις οποίες έχει οργανώσει ο ίδιος ή έχει συμμετάσχει έως τώρα. Στην ενότητα με θέμα «5 χρόνια στην Ευρώπη μαζί τους» η δημοσιογράφος τους ΑRTE, Natalie Cohen, θα παρακολουθεί και θα καταγράφει το έργο και τις δράσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθ” όλη τη διάρκεια της θητείας του.

 

Ένας Έλληνας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

2 του Ιούλη του 2015 | από τη Nathalie Cohen

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ευρωβουλευτής εδώ και μόλις 6 μήνες και τρέχει ανάμεσα στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Στο πλαίσιο ενός πρώτου απολογισμού, ο ίδιος εξηγεί και την προσωπική του αντίληψη για το ρόλο του ευρωβουλευτή.

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Στέλιος Κούλογλου ήρθε στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Γεώργιο Κατρούγκαλο που προσχώρησε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα γνωρίζει καλά. «Δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα καταλάβει κανείς! Στην πραγματικότητα, μέσα από τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος, γνώριζα ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη λειτουργία του. Το πιο δύσκολο τελικά, ήταν να βρω το δρόμο μου στο λαβύρινθο των κτιρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο».

Με τη βοήθεια των συνεργατών του, που εργάζονταν ήδη εκεί, μπήκε γρήγορα στη δουλειά. Δεν έλλειψε και η βοήθεια των συμπατριωτών του: «Έλληνες συναδέλφοι από όλα τα κόμματα με βοήθησαν και μου έδωσαν συμβουλές … εκτός φυσικά από εκείνους της ακροδεξιάς».

 

Η αδυναμία των ευρωβουλευτών

Αν ρωτήσει κανείς τον Στέλιο Κούλογλου, τι είναι το πιο απογοητευτικό για αυτόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μυαλό του πηγαίνει κατευθείαν στην Ολομέλεια. «Οι βουλευτές συμμετέχουν στην αίθουσα μόνο επειδή γνωρίζουν ότι θα τους τραβήξουν οι κάμερες! Είναι ένα σύστημα υποκριτικό!» συμπληρώνει επισημαίνοντας τα όρια της άσκησης εξουσίας. «Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να μιλήσουμε στην Ολομέλεια. Αυτό είναι ό, τι είναι πιο απογοητευτικό για το Κοινοβούλιο. Με εξαίρεση τους αρχηγούς των ομάδων που διαθέτουν περισσότερο χρόνο, εμείς έχουμε μόνο ένα λεπτό για να εκφραστούμε».

Για τον Στέλιο Κούλογλου, το Στρασβούργο δεν είναι το μέρος για τις μεγάλες συζητήσεις ή για να αλλάξουν οι πολιτικές. «Σήμερα, ακόμη και σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, δεν περιμένω τίποτα από το Κοινοβούλιο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται έξω απ’αυτό».

 

Για ένα «κοινοβουλευτικό αντάρτικο»

Γιατί λοιπόν, ο Στέλιος Κούλογλου έχει συμφωνήσει να αναλάβει το πόστο του στο Στρασβούργο;

«Ήξερα προτού έρθω εδώ, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τα όριά του. Είμαι ρεαλιστής και αυτό με βοήθησε, δεν έχω καμία αυταπάτη! Αντιθέτως, είναι πάρα πολλά που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα κοινοβουλευτικό αντάρτικο».

Ως «κοινοβουλευτικό αντάρτικο» ο Στέλιος Κούλογλου, εννοεί την οργάνωση συνεδριάσεων, προβολών, σεμιναρίων, ταξιδιών. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες επιτρέπουν στα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Έλληνα ευρωβουλευτή να προωθήσει τις πολιτικές ιδέες που υπερασπίζεται. Και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η άποψη είναι ευρέως αποδεκτή από τα μέλη της ομάδας του, της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, GUE/NGL.

Τον περασμένο Μάιο, οργάνωσε στις Βρυξέλλες μια προβολή του ντοκιμαντέρ του «Νεοναζί: Ολοκαύτωμα της μνήμης» στο οποία καταγγέλει τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα. Ο Στέλιος Κούλογλου προσκάλεσε στο Ευρωκοινοβούλιο Εβραίους και Έλληνες επιζώντες, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών. Μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η βραδιά ήταν πολύ συγκινητική, και ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα προωθήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Ένα άλλο highlight της θητείας του ήταν μια συζήτηση-κόντρα στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας των Συντηρητικών, Ίνγκε Γκρέσλε (CDU):

 

Πανταχού παρών στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπό την πίεση της επικαιρότητας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έχει μεγάλη ζήτηση από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και γενικά δέχεται εύκολα όλα τα αιτήματα για συνεντεύξεις:

Και τις πολυάριθμες παρεμβάσεις του σε συνέδρια ή συναντήσεις που διοργανώνονται από τη γαλλική ή ευρωπαϊκή αριστερά.

Έτσι βλέπει ο Στέλιος Κούλογλου τον ρόλο του ως Ευρωβουλευτή. Είναι εκεί για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας πάνω από εκείνα της Ευρώπης. «Είμαι περισσότερο ένας Έλληνας βουλευτής στο Κοινοβούλιο απ’ότι ένας ευρωβουλευτής».

 

Για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη

Όταν τον ρωτά κανείς αν υποστηρίζει την Ευρώπη, μένει σχεδόν έκπληκτος από την απάντησή του, γιατί είναι σχεδόν μια δήλωση αγάπης για την Ευρώπη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θαύμα! Έχει επιτρέψει σε χώρες που βρίσκονταν πριν σε πόλεμο να βρουν ένα χώρο όπου συνυπάρχουν». Ωστόσο, ο Στέλιος Κούλογλου είναι ανήσυχος, πιστεύει ότι η ακροδεξιά απειλεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη. «Είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Είμαι φιλοευρωπαϊστής, με την προϋπόθεση μιας επιστροφής στη βάση, μιας σαφούς απόρριψης του εθνικισμού, και μιας Ευρώπης για την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».


(Visited 362 times, 1 visits today)

Read more:
telephonesonne
Στέλιος Κούλογλου στο France Inter – Le Telephone Sonne

Ακούστε τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στα γαλλικά στην εκπομπή Le Telephone Sonne:

Close