Koύλογλου στο γαλλικό EURADIO NANTES: η στάση Σουλτς θυμίζει αποικιοκρατία

Permalink


Ποιά είναι τα αισθήματα σας σχετικά με την προεκλογική καμπάνια του δημοψηφίσματος;

Ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν το περιμέναμε,μια τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο όχι και στο ναι,και υπάρχουν κάποιοι λόγοι γι αυτό.Πρώτον, έγινε μια εκστρατεία εκφοβισμού από τα ιδιωτικά κανάλια,που διέδιδαν ότι αν κέρδιζε το όχι θα ερχόταν το τέλος του κόσμου.Και αυτό είχε μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα ενάντια στα ιδιωτικά κανάλια,
ο κόσμος δηλαδή κουράστηκε από όλα αυτά.Έπειτα είχαμε τους παλιούς διεφθαρμένους πολιτικούς, που συνέβαλαν στην καταστροφή της χώρας,και στην οικονομική κρίση και στην αποδυνάμωση της χώρας.Επανεμφανίστηκαν λοιπόν σαν πολιτικά ζόμπι, σαν πολιτικά πτώματα.Νομίζω ότι αυτό ενόχλησε πολύ τον κόσμο και έδρασε σαν μπούμερανγκ αν θέλετε. Επίσης, ήταν οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό, που ήταν ιδιαίτερα άμεσες,πολιτικοί όπως ο Γκάμπριελ, ο αντικαγγελάριος της Γερμανίας ή ο Σούλτς, πρόεδρος του ΕΚ,ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε επίσης,που απειλούσαν τον κόσμο αν ψήφιζε όχι.
Και αυτό λοπόν έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, γιατί άγγιξε την εθνική αξιοπρέπεια του λαού. Οι νέοι ψήφισαν μαζικά το όχι, περισσότερο από το 70% για τις ηλικίες 18-30 ετών. Σχεδόν 70%. Όλα αυτά τα στοιχεία έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι μια πολιτική νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ποια θα είναι η συνέχεια αυτών των εξελίξεων;

Ελπίζουμε να μην έχουμε αντίποινα κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.Να μην τιμωρήσει δηλαδή τον ελληνικό λαό που ψήφισε ενάντια στις επιθυμίες της γερμανικής κυβέρνησης.Αν όχι, ο Τσίπρας όπως ήδη δήλωσε, θέλει να έχει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό με συμβιβασμούς,αλλά μια συμφωνία βιώσιμη και όχι καταστροφική όπως η ήταν η πρόταση που απορρίφθηκε με το χθεσινό όχι.Όπως λέγαμε και πριν, οι τελευταίες προτάσεις άγγιζαν τα όρια του σουρρεαλισμού.
Με τις εταιρείες να πρέπει να καταβάλουν εκ των προτέρων όλο το φόρο και για φέτος και για του χρόνου.Καμία εταιρεία δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ή και άλλες αυξήσεις του ΦΠΑ, στον τουρισμό.Ήταν προτάσεις που έγιναν επίτηδες, ώστε να τις απορρίψει η κυβέρνηση.Γιατί ο στόχος ήταν να στριμώξουν την κυβέρνηση και να ξεφορτωθούν τον Τσίπρα.
Τώρα πρέπει να κάνουν μια άλλη προσέγγιση, πιο διαλλακτική, για να έχουμε μια λύση.Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η κυβέρνηση και ο Τσίπρας, προσωπικά, θέλει να υπάρξει μια λύση.Το συντομότερο δυνατό. Και η παραίτηση Βαρουφάκη είχε αυτό το στόχο.

Αυτή την παραίτηση, τη ζήτησε ο Τσίπρας, ή ήτανε προσωπική επιλογή του Βαρουφάκη;

Τη ζήτησαν οι πιστωτές. Ο Σόιμπλε ήδη από το Μάρτιο έλεγε ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον Βαρουφάκη
και ότι ήταν καθηγητής και δε γνώριζε καλά την πολιτική, οπότε ο Τσίπρας, για να μην έχουν πλέον πρόσχημα,
οι πιστωτές, συμφώνησε με τον Βαρουφάκη να παραιτηθεί.Ήταν μια συλλογική απόφαση και των δύο και όχι μόνο του πρωθυπουργού,αλλά συμφώνησαν και είναι καλύτερα, γιατί έτσι διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις.Ο Βαρουφάκης είχε και το προσωπικό του στιλ, το οποίο προφανώς ενοχλούσε τους συνομιλητές του.

Είναι ένα αληθινό πλεονέκτημα για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις αυτή η παραίτηση;

Αυτό θα φανεί στο τέλος.Τουλάχιστον είναι μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διαλλακτικές κινήσεις,
ακόμα και να θυσιάσει τον ΥΠΟΙΚ της, για να βρεθεί μια συμφωνία.Ένα μεγάλο τμήμα των ευρωπαίων πολιτικών θεωρούν δυνατή την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Είναι πράγματι αναπόφευκτο;

Καθόλου. Δεν υπάρχει τέτοια διάθεση ούτε από την κ. Μέρκελ που θέλει την Ελλάδα στο ευρώ,για λόγους σταθερότητας της ευρωζώνης και για γεωπολιτικούς λόγους.Αν αποσταθεροποιηθεί κι άλλο η Ελλάδα, θα έχει προβλήματα όλη η ευρύτερη περιοχή.Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια συμφωνία, μέσα στην ευρωζώνη την οποία στηρίζει ο ελληνικός λαός.
Πιστεύω ότι μπορεί ακόμα να βρεθεί συμβιβασμός παρά τις επιθέσεις ευρωπαίων ιθυνόντων.Όπως έγινε με τον κ Ντάισελμπλουμ, τον Γκάμπριελ ή τον Σούλτς που κριτίκαραν αυστηρά το αποτέλεσμα.Και τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή, υπό τον όρο να μην έχουμε αντίποινα,ενάντια στη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία.

Τι είδους αντίποινα;

Να τιμωρηθεί ο ελληνικός λαός γιατί ψήφισε όχι.Δεν είναι λίγο πράγμα να αψηφά κανείς τη γερμανική ηγεμονία στη σημερινή Ευρώπη.Ίσως είναι έγκλημα να λέει κανείς όχι στη Γερμανία που πρέπει να τιμωρηθεί; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ο Τσίπρας δε βρίσκεται σε θέση ισχύος απέναντι στους πιστωτές του με αυτό το ελληνικό όχι;

Όχι. Είναι σίγουρα ενδυναμωμένος.Αλλά έχει ακόμα εναντίον του έναν αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.18 κράτη μέλη εναντίον ενός, της Ελλάδας.Μιας χώρας αδύναμης μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και λιτότητας.Μιας μικρής χώρα που δεν έχει την ίδια σημασία όπως άλλες, πχ η Γαλλία. Ο συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, αλλά έχει βελτιωθεί από ότι πριν 2 εβδομάδες.Mην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση είναι πρόσφατη, μόλις πέντε μήνες στην εξουσία,και στη διάρκεια αυτή, της έχουν κάνει τεράστιες απειλές, εκβιασμούς και τελεσίγραφα.Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να συνεχιστούν οι απειλές αυτές.

Σήμερα συνεδριάζει το κοιβονούλιο στο Στρασβούργο, τι θα συμβεί;Τι θα συζητήσετε σχετικά με την Ελλάδα;

Την Τρίτη έχουμε μια συζήτηση για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε πρώτα να δούμε πως θα πάει η συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ, σήμερα το βράδυ,και τι θα γίνει αύριο. Στο Κοινοβούλιο θα απευθυνθούμε στον Σουλτς, ως πρόεδρο όλου του Κοινοβουλίου, και πρόεδρο των Ευρωβουλευτών, και όχι ως υποστηρικτή κάποιων κομμάτων της Ελλάδας, γιατί έχει εκφραστεί εδώ και λίγες μέρες υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια συμπεριφορά αποικιοκρατική που μας πάει πίσω σε μια άλλη εποχή.


(Visited 66 times, 1 visits today)

Read more:
Στόχος...
Στόχος…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close