Ελληνικές εκλογές: αριστερά και δεξιά στην Ευρώπη κρατούν την ανάσα τους. Του Σ. Κούλογλου

Permalink

Αλαζόνας όπως πάντα και προκλητικός ο κ. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν άντεξε να μην εκμεταλλευτεί την προχθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ήταν επικεντρωμένη στο δράμα των προσφύγων. Η πορεία του Α.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Βαυαρός Χριστιανοδημοκράτης χειροκροτούμενος από την ομάδα του, δείχνει ότι η αριστερά είναι ξεπερασμένη.

Οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης ελπίζουν ότι, την άλλη Κυριακή, οι εκλογές στην Ελλάδα θα κλείσουν οριστικά, μετά από 8 μήνες, την αριστερή παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Και πολύ κράτησε: ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 6 μήνες, όταν δηλαδή θα σταματούσε το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, όπως και έγινε. Ήταν τότε που, με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν από την αρχή στο κόλπο, οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί έκαναν παρέλαση στις Βρυξέλλες, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στους ισχυρούς της ευρωζώνης.

Ήδη ένα μήνα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν ο Β. Σόιμπλε αναρωτιόταν ξεδιάντροπα με αφορμή την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη «να δω τώρα πώς θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους» το σχέδιο ήταν σαφές: η κυβέρνηση Τσίπρα να στραγγαλιστεί οικονομικά, να εξαναγκαστεί σε υποχωρήσεις και τελικά να πέσει αφού θα έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της.

Η υψηλή δημοτικότητα Τσίπρα, ακόμη και μετά την συνθηκολόγηση του Ιουλίου, έβαλε προσωρινά φρένο στο σχέδιο. Αλλά η αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι αμφίρροπη, το αναζωπύρωσε. Δεξιά και αριστερά στην Ευρώπη κρατούν την ανάσα τους: η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο εξέταζε προχθές επί ώρες την κατάσταση στην Ελλάδα, «σε μια από τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις των τελευταίων χρόνων», συμπέρανε στο τέλος η πρόεδρος Γ. Ζίμερ.

Στην Πορτογαλία, που έχει εκλογές σε λιγότερο από ένα μήνα, το ελληνικό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των τηλεοπτικών debates. Στην Ισπανία, όπου οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της χρονιάς, τα δημοσκοπικά ποσοστά των Podemos παρουσιάζουν πτώση, επηρεασμένα και από τις ελληνικές εξελίξεις, αλλά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ελπίζει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει το κόμμα του να ανακάμψει. «Αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χαθήκαμε όλοι, πες πώς μπορώ να βοηθήσω», μου είπε στο Στρασβούργο μια Ιταλίδα ευρωβουλευτής που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ανάλογη είναι η στάση και της αριστερής πτέρυγας των Γάλλων Σοσιαλιστών.

Ασφαλώς την συζήτηση στην Ελλάδα απασχολούν και άλλα θέματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά: από τις επιδόσεις των αρχηγών στα debates, μέχρι τις οδυνηρές πράγματι επιπτώσεις που θα έχει το νέο πρόγραμμα λιτότητας ή τα σοβαρά λάθη που έγιναν στην διαπραγμάτευση. Αλλά βλέποντας τα πράγματα απ’ έξω, αυτή είναι η μεγάλη εικόνα: αν η ΝΔ κερδίσει, η γερμανοκρατούμενη δεξιά θα έχει καταγάγει μια συντριπτική νίκη, επιβεβαιώνοντας την παντοκρατορία της. Τίποτα δεν πρόκειται να κουνηθεί τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρει, κανείς στην αριστερά δεν θα το εισπράξει σαν επιβεβαίωση του συνόλου της πολιτικής του. Αλλά όλοι θα αναπνεύσουν, γιατί θα υπάρχει ακόμη ελπίδα.


(Visited 64 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Στον Βόλο ο Στ. Κούλογλου σε εκδήλωση ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς

Στον Βόλο θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα την...

Close