Κούλογλου στο ABC της Αυστραλίας: Είναι ώρα για σκληρή δουλειά

Permalink

«Δεν είναι ώρα για εορτασμούς αλλά για σκληρή δουλειά», δήλωσε ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ABC της Αυστραλίας για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Το αρχικό πλάνο να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, το σενάριο της εξάμηνης αριστερής παρένθεσης, τη μοναδική στην Ευρώπη, απέτυχε. Τώρα όμως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά», τόνισε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

ABC: Επιστρέφουμε στο θέμα της ημέρας, μαζί μας ένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Στέλιο Κούλογλου, είσαι δημοσιογράφος και συγγραφέας και χαιρόμαστε που ξαναμιλάμε μαζί σου. Συγχαρητήρια γι’αυτή τη μάλλον αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΚ: Δεν είναι ώρα για εορτασμούς αλλά για σκληρή δουλειά. Σίγουρα είναι μια μεγάλη νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε σχεδόν το ίδιο ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου, ύστερα από προβλήματα, διαπραγματεύσεις, απειλές. Το αρχικό πλάνο να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, το σενάριο της εξάμηνης αριστερής παρένθεσης, τη μοναδική στην Ευρώπη, το σχέδιο αυτό απέτυχε. Το στήριζαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης όπως ο κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και κάποιοι Έλληνες ολιγάρχες, αλλά απέτυχε. Τώρα όμως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά.

ABC: Σχεδόν ίδιος αριθμός ψήφων αλλά και καθαρή εντολή, σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να δεχθούν τη λιτότητα που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ειρωνικό αυτό, δεδομένου ότι είχατε εκλεγεί πριν, για να σταματήσετε τη σκληρή λιτότητα;

ΣΚ: Είναι κάπως ειρωνικό, αφετέρου οι Έλληνες κατάλαβαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε, για να έχει μια καλύτερη συμφωνία. Διαπραγματεύτηκε ξανά και ξανά, δοκίμασε όλες τις δυνατές μεθόδους και στο τέλος, ο κόσμος κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για εκείνον και ότι είχε μόνο δύο επιλογές: Ή να αφήσει τη χώρα να καταστραφεί κι αυτός να το παίξει ήρωας, ή να κάνει έναν δραματικό και οδυνηρό συμβιβασμό. Ο κόσμος κατάλαβε ότι ο καλύτερος πρωθυπουργός και το καλύτερο κόμμα για να εφαρμόσει το μνημόνιο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές του συνέπειες, όπως τη λιτότητα, την ύφεση και λοιπά και μεγιστοποιώντας κάποια θετικά στοιχεία, ο πιο κατάλληλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας.

ABC: Στέλιο πώς θα φέρετε την ισορροπία στη χώρα, ώστε όλοι να δεχθούν ότι θα πρέπει να δουλεύουν, ότι πρέπει να πληρώνουν φόρους, ότι οι λίγοι δεν μπορούν να συντηρούν τους πολλούς;

ΣΚ: Καταρχήν, οι Έλληνες πληρώνουν ήδη πάρα πολλούς φόρους. Με το νέο Μνημόνιο, οι εταιρείες θα πληρώνουν εκ των προτέρων το 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς. Δηλαδή, όχι μόνο το φετινό φόρο, αλλά το ίδιο ακριβώς ποσό για την επόμενη χρονιά. Καμία εταιρεία παγκοσμίως δεν μπορεί εύκολα να το κάνει αυτό. Αλλά ο κόσμος κατάλαβε ότι βρισκόμασταν υπό τις απειλές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, των κεντρικών δυνάμεων της Ευρώπης, οπότε έπρεπε να πράξουμε έτσι. Αυτό που θα προσπαθήσουμε τώρα, είναι να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, γιατί οι ολιγάρχες της χώρας φοροδιαφεύγουν, να χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε τις επενδύσεις, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το λαό. Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε κάποια κοινωνικά κριτήρια σ’αυτό το σκληρό πακέτο λιτότητας, ώστε οι φτωχοί να πληρώσουν λιγότερους φόρους και οι πλούσιοι περισσότερους. Αυτό το μήνυμα το κατάλαβε ο λαός κι εμείς θα επιμείνουμε σ’αυτό και δε θα υποχωρήσουμε. Θα πολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν έχουμε σχέσεις με το παλαιό διεφθαρμένο σύστημα. Και γι αυτό ο κόσμος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ένας προσωπικός πολιτικός θρίαμβος γι αυτόν.

ABC: Σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι Αυστραλοί τον συμπαθούν πολύ γιατί έχει ζήσει εδώ πολλά χρόνια, ήταν πολύ θυμωμένος με το τι έγινε και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα αποδέχθηκε, ενώ εκείνος ήθελε μια μεγάλη ώθηση για την αναβίωση και όχι τη συρρίκνωση της οικονομίας, το λαμβάνετε αυτό υπόψη;

ΣΚ: Δε γνωρίζω τι είπε ο Γιάνης αυτή τη φορά. Γιατί γενικά έχει πει πολλά. Σίγουρα σε κάποια είχε κι έχει ακόμα δίκιο. Όμως ήταν μέλος της βασικής διαπραγματευτικής ομάδας. Ήταν από αυτούς που καθόρισαν την τύχη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει πρώτα να αναλάβει τη δική του προσωπική και πολιτική ευθύνη και μετά να ασκήσει κριτική. Έπειτα, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Αυτοί που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και είχαν περίπου τις ίδιες ιδέες με τον κ. Βαρουφάκη, απέτυχαν τελείως. Γι αυτούς ήταν μια καταστροφή. Γιατί ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή. Όλοι αυτοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βαρουφάκη και του αρχηγού της Λαϊκής Ενότητας, ήξεραν καλά ότι στο τέλος, ο Τσίπρας ήταν αναγκασμένος να υπογράψει. Και παίζουν τώρα πολιτικά παιχνίδια εναντίον ενός ανθρώπου. Μερικές φορές αυτό είναι επικίνδυνο και το αποτέλεσμα των εκλογών το αποδεικνύει.


(Visited 60 times, 1 visits today)

Read more:
5911990
Αυτοψία ενός εγκλήματος στις Βρυξέλλες: Έξι μήνες από το ναυάγιο της Πύλου

Έξι μήνες έχουν σχεδόν περάσει από το συγκλονιστικό ναυάγιο στην Πύλο, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους....

Close