Συνέντευξη στην απεσταλμένη στο Στρασβούργο Μαργαρίτα Αργυροπούλου
Ο Στέλιος Κούλογλου δεν είναι ο τυπικός πολιτικός. Από το πεζοδρόμιο και το ρεπορτάζ βρέθηκε «τυχαία», όπως λέει ο ίδιος, στα έδρανα της Ευρωβουλής και έκτοτε φροντίζει να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο μπορεί τη θέση αυτή για τα συμφέροντα της χώρας. Αιχμηρός στις τοποθετήσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο, κυνηγά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ στηλιτεύει το ρόλο της Κομισιόν.
-Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ένα μεγάλο πακέτο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε;
Θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ. Ωστόσο, όπως ξέρουμε το Δημόσιο, υστερεί πολύ σε αυτό το θέμα και συγχρόνως υπήρξαν κυβερνήσεις που λειτουργούσαν με καθαρά πελατειακά κριτήρια. «Αυτός είναι δικός μας, του δίνουμε πρόγραμμα ακόμα κι αν δεν μπορεί να το αξιοποιήσει, ο άλλος έχει μια πολύ καλή πρόταση, αλλά δεν είναι δικός μας». Αυτό γινόταν κατά κόρον. Πιστεύω ότι κυβέρνηση αυτή έχει καλές προθέσεις και απομένει να δούμε αν θα μπορέσει να βάλει το Δημόσιο να δουλέψει πιο αποτελεσματικά για να απορροφηθούν τα κονδύλια.
-Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξεπεράσει το πελατειακό κράτος.
Αυτό θα ήταν καταστροφή. Η κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει έχοντας να εφαρμόσει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, μόνο αν καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα κονδύλια αυτά, αλλά να το κάνει και με ένα αξιοκρατικό τρόπο. Να δώσει ένα άλλο παράδειγμα διακυβέρνησης.
-Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη είναι το προσφυγικό. Βλέπετε να υπάρχει λύση;
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ακόμα και χώρες όπως η Γερμανία που στην αρχή φάνηκαν θετικές και πολύ φιλόξενες, αρχίζουν πλέον να έχουν πρόβλημα. Η Μέρκελ, η οποία στην αρχή θέλησε να βελτιώσει το προφίλ της, το οποίο είχε πληγεί λόγω της στάσης που κράτησε το καλοκαίρι για την Ελλάδα και εμφανίστηκε για 15 μέρες σαν τη μητέρα Τερέζα, τώρα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι στο εσωτερικό της έχει μεγάλες αντιδράσεις. Λύση στη ρίζα του προβλήματος δεν υπάρχει, δηλαδή στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους. Το φιάσκο είναι ολοκληρωτικό στο Αφγανιστάν στο Ιράκ και παγιώνεται στη Συρία μια κατάσταση μόνιμης αιματοχυσίας, άρα και καινούργιων προσφυγικών ρευμάτων. Επομένως δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη οι οποίες τηρούν μια στάση απίστευτη ρατσιστική και ξενοφοβική, όπως είναι η Ουγγαρία και άλλες. Δεν είμαι αισιόδοξος.
-Η Ελλάδα όμως δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, φθάνουν καθημερινά καραβιές με χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Τι θα γίνει;
Ένας Γερμανός δημοσιογράφος πρόσφατα μου είπε ότι τώρα καταλαβαίνω από τι κόλαση έχει περάσει η Ελλάδα αυτά τα χρόνια. Τώρα το καταλαβαίνουν, αλλά είναι αργά. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μέτρα εξομάλυνσης. Δηλαδή μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, προστασία των συνόρων με την Τουρκία, να μπει δηλαδή και η Τουρκία μέσα στο παιχνίδι, αν και ζητάει κάποια ανταλλάγματα για να το κάνει αυτό, οπότε να υπάρχει καλύτερη προστασία των συνόρων από τη δική της πλευρά.
-Πώς βλέπετε την επιθυμία της κυβέρνησης να μπει στην τρόικα εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου;
Είναι το μόνο εκλεγμένο Σώμα και η πρόταση είναι να υπάρξει μια εποπτεία του Ευρωκοινοβουλίου στην τρόικα, ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, άρα υπάρχει πρόβλημα. Επειδή το Ευρωκοινοβούλιο είναι εκλεγμένο έχει πιο μεγάλες δημοκρατικές ευαισθησίες από την Κομισιόν, που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ούτε η κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε η δημοκρατία, ούτε οι εκλογές.
-Ωστόσο μας στήριξε η Κομισιόν στο δύσκολο καλοκαίρι.
Περισσότερο ο Γιούνκερ προσωπικά. Αλλά η γραφειοκρατία της Κομισιόν, η οποία είναι περικυκλωμένη από λομπίστες της VW και άλλων πολλών, ενδιαφέρεται μόνο για τα συντεχνιακά της συμφέροντα και καθόλου για θέματα δημοκρατίας. Και αυτοί επειδή έχουν μεγάλη δύναμη διαμορφώνουν πολιτικές.
-Να έρθουμε και στο περιβόητο σκάνδαλο της Volkswagen. Διάβαζα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε από το 2013 για τους ρύπους, ωστόσο έκλεινε τα μάτια.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ήξεραν! Ήξερε και ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών πολλούς μήνες πριν. Η δύναμη των λόμπι ιδίως στην Κομισιόν είναι πολύ μεγάλη. Να φανταστείτε ο επικεφαλής του λόμπι της VW στις Βρυξέλλες είναι πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία.
-Ωστόσο αποδείχθηκε ότι όλοι εξαπατούν και δεν είναι οι Έλληνες μόνο οι δακτυλοδεικτούμενοι.
Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν πραγματικά δυσφημήσει την εικόνα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα που ζητούσε ελάφρυνση από τη λιτότητα, αλλά είναι τα γερμανικά: η Siemens και η Volkswagen. Και τα δύο δεν αποκαλύφθηκαν από Γερμανούς αλλά από άλλες χώρες, κάποιους ευσυνείδητους υπαλλήλους όπως τώρα στην Αμερική. Άρα καλό θα είναι να μας κουνάνε λιγότερο το δάκτυλο.
-Να έρθουμε στο δύσκολο καλοκαίρι. Πόσο κοντά φθάσαμε στο grexit;
Φτάσαμε πολύ κοντά. Εκείνο το πρωί των διαπραγματεύσεων ξεδίπλωσαν όλα τα χαρτιά τους και η πλευρά Σόιμπλε που ήθελε να εκμεταλλευθεί όλη αυτή την κατάσταση για να επιβάλλει ένα grexit το οποίο θα της χρησίμευε πολλαπλώς, βρεθήκαμε κοντά. Στο τέλος αυτό αποφεύχθηκε… Η Ευρωζώνη είναι μια αποτυχία, αλλά η αποχώρηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα και η Ελλάδα δεν αντέχει να βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Αν γίνουν οι αλλαγές η Ευρωζώνη θα διατηρηθεί, αν δεν γίνουν θα καταρρεύσει. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να κρυφτεί από μια μεγάλη χώρα, δεν πρέπει να είναι η πρώτη που θα φύγει. Είμαστε πρώτοι όταν ξέσπασε η κρίση την πληρώσαμε πολύ ακριβά, αλλά δεν πρέπει να ξαναγίνει με αυτό τον τρόπο.
-Ποιοι ήταν οι σύμμαχοί μας; Πέρα από τον Ολάντ…
Ο Ολάντ έπαιξε ένα παιχνίδι, επειδή καταλάβαινε ότι αν οι σκληροί επέβαλαν την αποχώρηση της Ελλάδας, ο συσχετισμός των δυνάμεων γύρναγε τελείως από την άλλη πλευρά και το ίδιο έγινε από την Ιταλία, γι’ αυτό βρέθηκαν την τελευταία στιγμή σύμμαχοι. Στην πραγματικότητα οι σύμμαχοί μας ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο η Αριστερά, οι Πράσινοι και μια μερίδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατικών: οι πιο αριστεροί, οι πιο δημοκρατικοί.
-Ο κόσμος στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη φορά, με την ελπίδα ότι θα ότι θα τον βγάλει από την λιτότητα. Ωστόσο ψηφίζει ένα σκληρό μνημόνιο. Είναι αντιφατικό.
Είναι αντιφατικό σαφέστατα. Είναι μια συμφωνία που δεν την ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του επεβλήθη. Αλλά ανάμεσα στο χάος… Μερικές φορές είναι καλύτερα όταν χάνεις μια μάχη είναι καλύτερα να συνθηκολογήσεις παρά να πεθάνεις ηρωικά και να χάσεις όλες τις δυνάμεις σου και όλους τους στρατιώτες σου. Αυτό έγινε στην πραγματικότητα και αυτό τουλάχιστον για το επίπεδο της Ευρώπης είχε πολύ μεγάλη διαφορά. Διότι η βασική ιδέα ήταν να πέσει η κυβέρνηση να γίνει μια εξάμηνη παραίτηση, να μην υπάρξει κανένα είδος εναλλακτικής αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Αυτό το σχέδιο δεν πέτυχε και αυτό επηρέασε και τις εξελίξεις κράτησε ζωντανή την ελπίδα στην Ισπανία και επίσης επηρέασε θετικά τις εξελίξεις στην Πορτογαλία. Γιατί αν είχε καταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα μας συνολικότερα, θα είχαν επικρατήσει απόλυτα οι δεξιές δυνάμεις.
-Ακτίνα ελπίδας υπάρχει; Με δεδομένο ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα όλα αυτά τα μέτρα που είναι φοροεισπρακτικά;
Πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς τον ήλιο… Από κει εξαρτάται η επιτυχία ή η αποτυχία της κυβέρνησης. Αν καταφέρει ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης θα επιτύχει, αν μπλέξει στις αντιφάσεις και στη λάσπη που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι και κολλήσει εκεί θα αποτύχει.
-Κλείνοντας, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην πολιτική;
Τυχαίοι… Δεν περίμενα ότι θα βρεθώ εδώ, αλλά επειδή ήμουν εξοικειωμένος με το διεθνές ρεπορτάζ και την ευρωπαϊκή πολιτική μου φαίνεται και αρκετά ενδιαφέρον.
-Θα παραμείνετε ή θα επιστρέψετε στη δημοσιογραφία;
-Είμαι μερικούς μόλις μήνες, θα δω… Συνεχίζω και αρθρογραφώ και γυρίζω και ταινίες. Συνεχίζω και κάνω την υπόλοιπη δουλειά μου παράλληλα με το έργο του Ευρωβουλευτή που έχει πάρα πολύ δουλειά.