Κούλογλου στην «Αυγή»: H Μέρκελ τα έκανε θάλασσα και στο προσφυγικό

Permalink

«Επειδή, ως χώρα βράζουμε στο ζουμί μας, συχνά υποτιμάμε την ιστορική αξία της μάχης που δόθηκε» τονίζει ο Στέλιος Κούλογλου σχετικά με την «καταλυτική επίδραση» που είχε η επτάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε αντίθεση με τον αυξανόμενο ρατσισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς, η « παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο είναι ένα θαύμα: κατάφερε να προσανατολίσει την γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, σε μια δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση» τονίζει.

Σε συνέντευξή του στην Αυγή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία, την εκλογή του Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, τις διαφοροποιήσεις στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τονίζοντας ότι «οι πάντες διεκδικούν ότι βοήθησαν και είναι σύμμαχοι του Τσίπρα».

Παράλληλα, εξηγεί τη σημασία να υπάρξουν κινήματα που θα εμποδίσουν την υπογραφή των συμφωνιών TISA και TTIP, αλλά και το γιατί τα «έχει κάνει θάλασσα» η Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό. Επίσης επισημαίνει την ανάγκη «να αλλάξουμε όσα λιμνάζουν στη χώρα επί δεκαετίες» και να «σκεφτόμαστε δημιουργικά», πριν προχωρήσουμε σε αυξήσεις ή περικοπές.

Καταγράφεται αλλαγή στάσης της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις στη Γερμανία. Τι εκτιμάτε για τη συνέχεια;

Από την αρχή της χρονιάς στη Γερμανία, έχουν γίνει πάνω από 300 εμπρηστικές επιθέσεις σε κέντρα όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Πάνω από μία επίθεση την ημέρα! Την προηγούμενη εβδομάδα μαχαίρωσαν την υποψήφια δήμαρχο της Κολωνίας και λίγο μετά έναν ακροδεξιό διαδηλωτή στην ίδια πόλη. Καταλαβαίνετε δηλαδή τι θα είχε συμβεί αν η Γερμανία δεν ευημερούσε, και αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με εμάς. Θα είχε φτάσει η ακροδεξιά στο 40%. Θα κρεμόντουσαν πρόσφυγες από τους φανοστάτες.

Για αυτό, από αυτήν την άποψη, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο είναι ένα θαύμα: γιατί κατάφερε μέσα σε μια γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, να προσανατολίσει σε μια δημοκρατική, φιλοευρωπαική κατεύθυνση. Το τονίζω με κάθε ευκαιρία στα ξένα ΜΜΕ, όπως είναι ακόμη μεγαλύτερο θαύμα, η στάση των απλών Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, στη Μυτιλήνη στη Κω και σε όλη τη χώρα.

Για να επανέλθω στο ερώτημα σας, η Μέρκελ τα έκανε θάλασσα και στο προσφυγικό. Για να βελτιώσει την εικόνα της, που είχε αμαυρωθεί λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, κάλεσε τους πρόσφυγες να πάνε στη Γερμανία. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, η ανάγκη για φθηνά εργατικά χέρια και το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Παρ’όλα αυτά η στάση της ήταν θετική, αλλά κινήθηκε ως συνήθως χωρίς στρατηγική, κοιτώντας απλώς τις δημοσκοπήσεις. Μόλις η κοινή γνώμη δυσανασχέτησε από τα κύματα προσφύγων, άρχισε να ανοιγοκλείνει τα σύνορα και στο τέλος κατέφυγε στη «λύση» Ερντογάν. Μέχρι και την είσοδο στην ΕΕ του υποσχέθηκε, αν συγκρατήσει τους πρόσφυγες στη Τουρκία.

Να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, αλλά όχι για τους λάθος λόγους. Βεβαίως οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν στα τουρκικά στρατόπεδα, στην Γερμανία θέλουν να πάνε, όπου τους κάλεσε η Μέρκελ. Αδιέξοδο βλέπω λοιπόν και δεν αποκλείω να βρουν πάλι τον αποδιοπομπαίο τράγο, την Ελλάδα, ότι τάχα δεν φυλάει τα σύνορα. Αν δεν καταπιαστούμε με τις αιτίες των προσφυγικών ροών, τους πολέμους και τη φτώχεια, το πρόβλημα ίσως προσωρινά περιορίσει μόνο ο «στρατηγός χειμώνας», που θάλεγε και ο κ. Πολύδωρας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η προωθούμενη συμφωνία TISA μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ;

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς περιλαμβάνει. Παρ΄ότι είμαι σκιώδης εισηγητής για το θέμα,θα υποβάλλω δηλαδή προτάσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, δεν έχω όπως και κανείς από μας, επαρκή πληροφόρηση. Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές και τα πρακτικά ίσως δημοσιοποιηθούν μετά από τριάντα χρόνια. Η συμφωνία TISA είναι η δίδυμη αδελφή της ΤΤΙΡ. Η τελευταία αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαικής “Ενωσης, η TISA τις υπηρεσίες: εκπαίδευση, υγεία, τηλεπικοινωνίες κ.λπ. Είναι δηλαδή το ίδιο σημαντική.

Πρόκειται για συμφωνίες υπέρ των μεγάλων εταιρειών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αν η TISA εφαρμοζόταν όπως στο αρχικό σχέδιο,θα ιδιωτικοποιούσαν τα πάντα. Στο δημόσιο θα έμενε μόνο η αστυνομία και ο στρατός! Υπάρχει όμως μεγάλη αντίδραση και στο Ευρωκοινοβούλιο. Οχι μόνο από την αριστερά, αλλά και από τους Πράσινους, από μια σημαντική μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών, από τους Ιταλούς του κινήματος των 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, από την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Μόνο το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, τάσσεται φανατικά υπέρ των συμφωνιών. Συγχρόνως, υπάρχουν μεγάλες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις από την κοινωνία των πολιτών και τα κινήματα. Ελπίζω να πάρουν μεγαλύτερη έκταση και στην Ελλάδα.

Υπήρξε συνέχεια στην αποκάλυψη που κάνατε σχετικά με την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της VW;

Γίνεται μια προσπάθεια το σκάνδαλο να τεθεί υπό έλεγχο και να υποβαθμιστεί. “Οπως και άλλοι συνάδελφοι έχω υποβάλει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και περιμένω απαντήσεις. Πάντως, μετά την αποκάλυψη που αναφέρατε, ότι δηλαδή γαλλικές εφημερίδες απειλήθηκαν με διαφημιστικό εμπάργκο αν συνεχίζαν να γράφουν για την υπόθεση VW-Audi, περίμενα περισσότερες αντιδράσεις από την Γαλλία.


Παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές στη στάση τη Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Πιστεύετε ότι πρόκειται για κάτι ευκαιριακό ή θα έχει συνέχεια;

Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε και αναγκαστήκαμε να συνθηκολογήσουμε, αλλά η μάχη που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση τους πρώτους 7 μήνες είχε καταλυτική επίδραση σε παρόμοιες θετικές εξελίξεις: από τα αποτέλεσμα των εκλογών στη Πορτογαλία ή την εκλογή του Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας μέχρι τις διαφοροποιήσεις στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ειδικότερα στη Γαλλία, όπου οι πάντες διεκδικούν ότι βοήθησαν και είναι σύμμαχοι του Τσίπρα: από την κομουνιστική αριστερά μέχρι τους Σοσιαλιστές και τον πρόεδρο Ολάντ. Επειδή ως χώρα βράζουμε στο ζουμί μας, συχνά υποτιμάμε την ιστορική αξία της μάχης που δόθηκε.


Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να περάσει τη χώρα και κυρίως τα λαϊκά και μεσαία στρώματα σε μια επόμενη μέρα, με δεδομένη τη συμφωνία που υπάρχει;

“Εχοντας μια συμφωνία που βασικά εξυπηρετεί τους δανειστές (να μαζέψουν φόρους για να αποπληρώνεται το δάνειο), πρέπει συγχρόνως να ξεκινήσουμε ένα “ αντάρτικο». Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας δίνει η συμφωνία, για να αλλάξουμε όσα λιμνάζουν στη χώρα επί δεκαετίες. Αυτές οι αλλαγές, αν συνδυαστούν με μια νοικοκυρεμένη διοίκηση, μπορούν να αποδώσουν και οικονομικά, ελαφρύνοντας τις επιπτώσεις από το μνημόνιο. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λιμνάζουν δεκάδες εκατομμύρια από ανεκτέλεστες ποινές. Τελευταία αποκαλύφθηκε, π.χ., ότι στο κατάστημα του Μουσείου Κνωσού δεν έκοβαν καν αποδείξεις, ούτε το δημόσιο ούτε ιδιώτες. “Ομως αν αναπτυχθεί, το εμπόριο γύρω από τα Μουσεία μπορεί να αποδειχθεί χρυσωρυχείο για την κυβέρνηση. Πριν κάθε φορά προχωρήσουμε σε οριζόντιες αυξήσεις ή περικοπές, ας σκεφτόμαστε δημιουργικά.


(Visited 248 times, 1 visits today)

Read more:
ÅÕÑÙÐÁÉÊÇ ÁÑÉÓÔÅÑÁ - ÇÌÅÑÉÄÅÓ  ÌÅËÅÔÇÓ ÓÔÇÍ ÁÈÇÍÁ - GUE/NGL
Gazzetta Weekend Journal: Μια κουβέντα για τα Media με τον Στέλιο Κούλογλου

Το Gazzetta Weekend Journal συνάντησε στο Στρασβούργο τον Στέλιο Κούλογλου για μια συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο της...

Close