Ημερίδα Κούλογλου: ανοίγοντας τρύπες στο τείχος ανεργίας νέων-λιτότητας

Permalink

Τα εργαλεία για τη μείωση της νεανικής ανεργίας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα: «Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας: η διέξοδος από την κρίση» που διοργάνωσε την Τρίτη 10 Noεμβρίου 2015, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η ημερίδα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης του Στέλιου Κούλογλου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το υφεσιακό κλίμα, που διαμορφώθηκε από την εφαρμογή πολιτικών σκληρής λιτότητας κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αυτές έπληξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους νέους και εκτόξευσαν τη νεανική ανεργία σε πρωτόγνωρα ύψη. Ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε «στρατηγική ήττα» της Ελλάδας το γεγονός ότι νέοι και πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν δουλειά και παρότρυνε μέσω αυτής της εκδήλωσης, να αρχίσουν να γίνονται συζητήσεις που να αφορούν και το μέλλον της χώρας και όχι μόνο το παρελθόν.

Σε τούτο το πλαίσιο, κεντρική ιδέα για τη διοργάνωση αυτή, ήταν να δοθούν ιδέες και εργαλεία για τη στήριξη των νέων ανέργων, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, γνωρίζοντας και αξιοποιώντας τόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ήδη επιτυχημένα παραδείγματα νέων, ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Στην ημερίδα έδωσε το παρών και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν και νέοι Έλληνες επιχειρηματίες με επιτυχημένη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν, ως ομιλητές, σε δύο διαφορετικά πάνελ παρουσιάσεων:

Το πρώτο πάνελ συντόνισε ο Στέλιος Κούλογλου και είχε θέμα «Εργαλεία και Πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων και την κοινωνίας των πολιτών» όπου υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασαν ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας όπως το Εράσμους + και το Εράσμους για Νέους Επιχειρηματίες και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αξιοποίησή τους και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο ίδιο πάνελ παρουσιάστηκαν επίσης νέες ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τους νέους και η δράση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών όπως η Reload Greece και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νέων Καινοτόμων, μια σύμπραξη μεταξύ οργανώσεων βάσης και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Το δεύτερο πάνελ με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα – Βέλτιστες πρακτικές» συντόνισε ο Βασίλειος Μπαρτζώκας, διευθυντής προγραμμάτων της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, LoveGreece. Στο πάνελ αυτό, νέοι Έλληνες επιχειρηματίες, με καινοτόμο δράση στους τομείς της αγροοικονομίας, της βιολογικής καλλιέργειας, της γαστρονομίας, του  πολιτισμού, των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ιατρικής και της μόδας παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεών τους, οι οποίες παρότι υφίστανται εδώ και λίγο μόλις καιρό, παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.

Η ημερίδα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, με «μαγιά» τις πληροφορίες και το υλικό που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την ημερίδα και στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, από τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την κοινωνική και συνεργατική οικονομία, για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς επίσης και μία εκδήλωση για την αγροτική παραγωγή και την επανακαλλιέργεια στην Ελλάδα, της κλωστικής κάνναβης.

Εργαλεία και Πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων και την κοινωνίας των πολιτών

Κατά το πρώτο πάνελ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν:

Ο Ciprian Cristea, Επικεφαλής Τομέα, από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, ο οποίος διευκρίνισε τους τρόπους πρόσβασης σε χρηματοδότηση για Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (SME). Σύμφωνα με τον κ. Cristea, για την περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή διαθέτει οικονομικά εργαλεία που διατίθενται μέσω διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτικών, που υλοποιούνται μέσα από τα προγράμματα Cosme (με προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ) και Horizon 2020 και αφορούν στην εγγύηση δανείων και επιχειρηματικών κεφαλαίων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 υπαλλήλους. Τα προγράμματα αναμένεται να βοηθήσουν 330 χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ μέρος του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ αποτελεί και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 350 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες για τις πηγές χρηματοδότησης για κάθε χώρα: στην ιστοσελίδαaccesstofinance.eu.

Το βίντεο από την εισήγησή του κ. Cristea: εδώ.

Ο Iker Ayerbe, Υπεύθυνος Πολιτικής, από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, εξέθεσε την εργαλειοθήκη της Επιτροπής μέσω του προγράμματος Horizon στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SME) με υψηλό δυναμικό καινοτομίας και διεθνή προσανατολισμό, που έχουν πρόβλημα στο να βρουν ιδιωτική χρηματοδότηση στις αγορές. To πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 3 δισ. ευρώ, χωρίζεται σε τρεις φάσεις και περιλαμβάνει υποτροφίες και επαγγελματική κατάρτιση από εμπειρογνώμονες. Η Επιτροπή καλύπτει το 70% της χρηματοδότησης, ενώ το 30% θα πρέπει να καλύπτεται από άλλες, εξωτερικές πηγές.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγησή του κ. Ayerbe: εδώ.

Η Maria Podlasek-Ziegler, Υπεύθυνη Πολιτικής, από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση και ανέπτυξε το γενικό πλαίσιο στρατηγικής της Επιτροπής για την επιχειρηματικότητα και πλατφόρμες όπως την Europe 2020 Strategy και το σχέδιο δράσης Entrepreneurship 2020 που συμβάλλουν στην ώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους κατά την εκπαίδευσή τους και στην αξιολόγηση του επιχειρηματικού προσανατολισμού εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παρουσίασε επίσης, την αρχιτεκτονική του προγράμματος Eράσμους+για όλους τους τομείς εκπαίδευσης (επίσημης, άτυπης, σχολικής και ανωτάτης) και επαγγελματικής κατάρτισης και τις δράσεις-κλειδιά σχετικά με την κινητικότητα των νέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και τις δυνατότητες διεξαγωγής πρακτικής άσκησης, την ευρωπαϊκή υπηρεσία εθελοντισμού σε ΜΚΟ και την προώθηση της συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων μελών.

Το βίντεο από την εισήγησή της κ. Podlasek-Ziegler: εδώ.

Ο Giacomo Mattino, Επικεφαλής Τομέα, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο οποίος παρουσίασε τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τις φάσεις τουEράσμους για Νέους Επιχειρηματίες (EYE), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME 2020 (καλύπτονται τα κόστη ταξιδιού και διαμονής) και αφορά στη διασυνοριακή ανταλλαγή, διάρκειας ενός έως έξι μηνών, μεταξύ νέων επιχειρηματιών, προσφέροντας έτσι δυνατότητες ανταλλαγής και ανανέωσης εμπειριών, προσεγγίσεων και ευκαιριών δικτύωσης, συνεργασίας και νέων εμπορικών σχέσεων στο εξωτερικό και το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση του κ. Mattino: εδώ.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Εγγύηση Νέων» στην ΕΕ και την Ελλάδα, μιας μακροπρόθεσμης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, μίλησε ο Στέφανος Γεροντής, Διευθυντής Προγράμματος, από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης. Με 7 εκατομμύρια νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) στην Ευρώπη και πάνω από 200 χιλιάδες στην Ελλάδα, η Εγγύηση Νέων αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι της ΕΕ κάτω των 25 ετών, θα έχουν το δικαίωμα σε θέση εργασίας και/ή εκπαίδευσης/μαθητείας/κατάρτισης καλής ποιότητας, μετά από μέγιστη περίοδο τεσσάρων μηνών ανεργίας ή αποφοίτησης, με στόχο και την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης. Ο κ. Γεροντής μίλησε και για τη σύσταση ενός Ταμείου Πρωτοβουλίας Νεανικής Επιχειρηματικότητας ύψους 6.4 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη και 170 εκατομμυρίων για την Ελλάδα, με τα οποία η Επιτροπή θα μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει την Εγγύηση σε συνδυασμό με τα 3.4 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγησή του κ.Γεροντή: εδώ.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Καινοτόμων Νέων (EYIF – European Young Innovators Forum) μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική, πανευρωπαϊκή οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες, που συνδέει δίκτυα καινοτόμων δράσεων, εκπροσώπησε ένας από τους συνιδρυτές του, ο Nicholas Zylberglajt. Το Φόρουμ ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010. Σήμερα με παρουσία σε 18 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Φόρουμ έχει διευρυνθεί μ’ ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων (ΜΚΟ, ιδρύματα, εταιρείες, ενώσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άτυπες ομάδες), που υποστηρίζουν ενεργά την καθοδήγηση και την εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά στην καινοτομία, και την επιχειρηματικότητα, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και συνδέει έτσι, πάνω από 500 χιλιάδες νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω της αξιοποίησης της εργαλειοθήκης της Επιτροπής και της υλοποίησης χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων που υποστηρίζονται από κρατικούς φορείς και εταιρείες. Το Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα και το Start-up Act για νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Το βίντεο από την εισήγησή του: εδώ.

Τη Reload Greece, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και κόμβο ελληνικής επιχειρηματικότητας με έδρα το Λονδίνο, εκπροσώπησαν ο γενικός διευθυντής της, Μάρκος Κιοσέογλου και η Έφη Κυρτάτα. Η οργάνωση προσφέρει λύσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και άμβλυνσης των κοινωνικών επιπτώσεων της ύφεσης στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 από πέντε νέους Έλληνες εθελοντές που ήθελαν να επανασυνδέσουν δυναμικούς νέους Έλληνες του εξωτερικού με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα και περιλαμβάνει πλέον πάνω από 30 εθελοντές. Ήδη στην Ελλάδα έχουν συσταθεί 55 ιδρύματα, τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επικεντρώνεται, με τη βοήθεια μιας μεθοδολογίας του London Business School, στην εκπαίδευση νέων που προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση και ζουν στο εξωτερικό, βοηθώντας τους να διαμορφώσουν καινοτόμες ιδέες με παγκόσμιο προσανατολισμό και να τις μετατρέψουν σε δυναμικές επιχειρήσεις.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγησή τους: εδώ.

«Νεανική Επιχειρηματικότητα – Βέλτιστες πρακτικές»

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτή η παρουσία και οι παρεμβάσεις, κατά το δεύτερο πάνελ, επιτυχημένων ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και διακρίνονται εδώ και μερικά χρόνια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους ακόλουθους τομείς:

Τον πολιτισμό, η Clio Muse App, μια πλατφόρμα διασύνδεσης των πολιτιστικών ιδρυμάτων με τους επισκέπτες των εκθέσεων τους. Το εταιρικό βίντεο: εδώ.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση της Δάφνης Τσεβρένη: εδώ.

Την ιατρική, η Bio Hexagon, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο πεδίο της εμβιομηχανικής και βιοϊατρικής έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.
Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση του Ευάγγελου Μαγνήσαλη: εδώ.

Την γαστρονομία, η Πυλιακή Γη, που παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα, συνδυάζοντας παραδοσιακές γεύσεις με συνταγές βασισμένες στα ήθη και έθιμα από την περιοχή της Πύλου και γενικότερα του νομού Μεσσηνίας. Τα προϊόντα παρασκευάζονται όλα στο χέρι, μακριά από σύγχρονες τεχνικές και αποστειρώνονται με φυσικό τρόπο, χωρίς προσθήκες συντηρητικών ουσιών.
Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση του Δημήτριου Φραγκούλη: εδώ.

Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η The New Raw Material Recycling + NewTechnology, που αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την υπερπαραγωγή απορριμάτων και να ενημερώσει σχετικά με τα είδη νέας «κυκλικής οικονομίας» και την ανακύκλωση των απορριμάτων για τις ανάγκες της τεχνολογίας ψηφιακής κατασκευής.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση του Παναγιώτη Σακκά: εδώ. Η εισήγηση του Bart Bleijerveld, από την αντίστοιχη ολλανδική εταιρείαBetter Future Factory: εδώ.

 

Την βιολογική καλλιέργεια, η Tzekos Organic Herbs, που ειδικεύεται στην βιολογική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων υψηλής ποιότητας.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση του Ιωάννη Τζέκου:εδώ.

Την μόδα, η ZYLO Eyewear, με έδρα τη Σύρο και κεντρική δραστηριότητα τη χειροποίητη κατασκευή ξύλινων οπτικών σκελετών.

Η παρουσίαση σε power point: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση της Ελένης Βακονδίου: εδώ.

Και την αγροοικονομία, η FarmersRepublic, η οποία σχεδιάστηκε για να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους μικρούς παραγωγούς και την αγορά λιανικής πώλησης επιβοηθώντας τους ταυτόχρονα, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά πέραν των συνόρων της Ελλάδας.
Το εταιρικό βίντεο: εδώ. Το βίντεο από την εισήγηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου: εδώ.

Όλες οι πληροφορίες γι” αυτήν την ημερίδα και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν, θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Στέλιου Κούλογλου:stelioskouloglou.gr και θα δημοσιεύονται και στο tvxs.gr.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής

Δείτε το σχετικό βίντεο στο YouTube.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: 
https://www.flickr.com/photos/131481887@N02/albums/72157661057189795

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1674318926170402.1073741904.1490467341222229&type=3

Το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ


(Visited 229 times, 1 visits today)

Read more:
KOLONO
Σκευωρία στον Κολωνό

Η απίστευτη υπόθεση της παιδεραστίας σε βάρος μιας δωδεκάχρονης στην Αθήνα, θυμίζει τα ανάλογα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τα τελευταία χρόνια,...

Close