Η ελευθερία των ΜΜΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο

Permalink

του Γιάννη Σιδηρόπουλου

Το Φόρουμ για την ελευθερία των ΜΜΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα διοργανώθηκε στις 17-20 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη από τη Συμβίωση-Δίκτυο Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης.

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, του πρώην Υπουργού Γιάννη Ραγκούση, της πρώην βουλευτή Μαρίας Γιαννακάκη, εκπροσώπων ελληνικών και διεθνών οργανισμών, μελών δικτύων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, Καθηγητών Πανεπιστημίου, δημοσιογράφων και πολιτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στη διάρκεια του τριημέρου φόρουμ παρουσιάστηκε η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των δημοσιογράφων, αναζητήθηκε η σχέση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης με το κράτος, η ελευθερία του τύπου, η αυτορύθμιση αλλά και οι επιπτώσεις στην ελευθερία του τύπου και τα όριά της, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η δημοσιογραφία των πολιτών αλλά και η δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος.

Στέλιος Κούλογλου: Η δύναμη της εικόνας προκαλεί πολιτικές εξελίξεις

Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις, το ρόλο της δημοσιογραφίας και τη δύναμη της εικόνας που καθοδηγεί τις αντιδράσεις και το δημόσιο λόγο στη διεθνή κοινή γνώμη χωρίς αυτός να ταυτίζεται πάντα με την ουσία και την πραγματικότητα.
Όπως ανέφερε η οικονομική κρίση του νεοφιλελευθερισμού από τη δεκαετία του ’80 δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στον Τύπο σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις που επηρρεάζουν αρνητικά την ελευθερία του Τύπου.

Έθεσε ως ορόσημα των εξελίξεων, τον Πόλεμο του Κόλπου με τη ζωντανή μετάδοση του πολέμου, το χτύπημα στου Δίδυμους Πύργους, που άνοιξε την περίοδο συγκρούσεων και δρα καταλυτικά στην αντιπαράθεση Δύσης και Ισλάμ, και τα δύο τελευταία χτυπήματα στο Παρίσι, όταν στόχος των αυτουργών είναι μεταξύ άλλων ένα τηλεοπτικό γεγονός στο Στάδιο, Η σύγκρουση αυτή, σύμφωνα με το Στέλιο Κούλογλου επηρεάζει τα ΜΜΕ και προκαλεί περιορισμό στην ελευθερία του Τύπου, ταυτόχρονα με τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης και την υποχώρηση της νομοθεσίας.

Παρών ο πρώην Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης

Ο πρώην Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης στο πάνελ για την πολιτική και τη δημόσια διοίκηση, αναφέρθηκε στην άποψή του για την «παρασιτική Ελλάδα» που επιβιώνει μέσα από το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο αλλά και την ανάγκη παράλληλα με την διοικητική ανασυγκρότηση να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ως βασική προϋπόθεση για κάθε άλλη τομή και μεταρρύθμιση στη χώρα. Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τα εκλογικά συστήματα και την πρόθεσή του επί των ημερών του να δημιουργήσει ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν είχε καταφέρει να φτάσει στη Βουλή, δεν θα είχε ψηφιστεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις διατάξεις της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης αλλά και στην κατάργηση τυποκτόνου νόμου μέσα από το ίδιο Ν/Σ καθώς και στις μεταρρυθμιστικές τομές που έχουν γίνει στη χώρα, εκ των οποίων μια από τις πιο σημαντικές ήταν η καθιέρωση της Διαύγειας. Η Μαρία Γιαννακάκη εξάλλου μίλησε για το προσφυγικό ζήτημα και την εικόνα που εκπέμπουν τα ΜΜΕ σήμερα στη χώρα σε σχέση με αυτό.

Στην Ειδομένη οι συμμετέχοντες στο φόρουμ

Οι συμμετέχοντες, παρουσία μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, επισκέφθηκαν την Ειδομένη και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί, τα πρόσφατα περιστατικά σε βάρος δημοσιογράφων κατά την «εκκένωση» του χώρου, την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, τις υποδομές αλλά και τη δράση των οργανώσεων σε σχέση με την παρουσία του κράτους.

Η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ και έξι μήνες έχει εγκαινιάσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταγραφή παραβιάσεων των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στα κράτη-μέλη του που λειτουργεί σε συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και οργανισμών εταίρων που είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το άθρο 19, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων​


(Visited 79 times, 1 visits today)

Read more:
380791-thumbnail
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμαχεί με την ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη;

Λογικό ήταν να βρεθούν στην κηδεία ενός υπερσυντηρητικού Πάπα: ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, συναντήθηκε αυτή...

Close