Κούλογλου: Με υποκρισία αντιμετωπίζει η ΕΕ το προσφυγικό (συνέντευξη στην Εποχή)

Permalink

«Με υποκρισία αντιμετωπίζει η ΕΕ το προσφυγικό», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που πραραχωρεί στην εφημερίδα Εποχή.


Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς σχολιάζετε την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση της νέας συνοριοφυλακής με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακής;

Δεν υπάρχει στρατηγική. Υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία και δυστυχώς έλλειψη ηγεσίας που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η ΕΕ διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση με αποφάσεις που όχι μόνο παίρνονται στα γρήγορα αλλά είναι και παραπλανητικές, μία από αυτές είναι και η πρόταση για τη συνοριοφυλακή του Αιγαίου.

Ο στόχος είναι να μεταθέσουν το πρόβλημα, ανακαλύπτοντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Επειδή τα έχουν κάνει θάλασσα για μια ακόμα φορά, βρήκαν το συνήθη ύποπτο, δηλαδή την Ελλάδα για να της επιρρίψουν τις ευθύνες.

Ακόμα και για την τρομοκρατία, είδαμε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι να μας κατηγορούν, ότι αφήνουμε να περνάνε από εδώ οι τρομοκράτες. Ξεχνάνε ότι περνώντας από την Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι κατεγράφησαν, χώρια ότι γεννήθηκαν και δρούσαν όλη την ώρα στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Μάλιστα τον δράστη που δεν σκοτώθηκε, που είναι σήμερα ο υπ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη, τον σταμάτησαν σε έλεγχο στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου, λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις, χωρίς να τον συλλάβουν. Επιθεωρητές Κλουζώ, κανονικοί.

Τι στάση πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση;

Δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που της στήνουν. Βρήκαν αυτό το κόλπο τώρα με τη νέα Φρόντεξ, ώστε να πούμε εμείς κατηγορηματικά όχι και να πούνε μετά αυτοί ότι να, και πάλι φταίει η Ελλάδα που εμποδίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αν λοιπόν έρθει να βοηθήσει αυτή η νέα δύναμη, με τον όρο να πάρει την έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση και να συνεργαστεί μαζί της, κανένα πρόβλημα. Στους ξένους δημοσιογράφους που με ρώτησαν απάντησα: η Ελλάδα ζητάει εδώ και πολλά χρόνια να εγγυηθεί η ΕΕ τα σύνορα της. Δεν πάτε να ρωτήσετε τους Γάλλους ή τους Πολωνούς αν θέλουν να ελέγχει τα σύνορα τους μια ξένη δύναμη; Θα δεχθούν να επέμβει στο Καλάι όπου υπάρχει πρόβλημα με τους πρόσφυγες;

Στη πραγματικότητα πρόκειται για άλλον έναν στρουθοκαμηλισμό της ΕΕ. Θέλουν τώρα να φτιάξουν αυτή τη νέα δύναμη, της οποίας οι αρμοδιότητες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, θα πάρει κανα-δυο χρόνια για να φτιαχτεί. Δεν απαντάει επίσης στο κεντρικό ερώτημα: τι θα κάνει αυτή η νέα δύναμη; θα βυθίζει τις βάρκες από την Τουρκία πνίγοντας γυναίκες και παιδιά;

Για άλλη μια φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία επιλέγει να μην αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες που έχουν προκαλέσει και έχουν οξύνει το προσφυγικό πρόβλημα. Και οι αιτίες αυτές είναι φυσικά οι εμπόλεμες καταστάσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά εντείνονται, όπως έγινε πρόσφατα με την Μεγάλη Βρετανία που συμμετέχει πλέον στον βομβαρδισμό της Συρίας Η κρίση βεβαίως οξύνθηκε με την ανεύθυνη στάση που κράτησε σε όλο αυτό η Μέρκελ.

Με ποιο τρόπο επηρέασε η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου;

Θέλοντας να βελτιώσει το προφίλ της που είχε τσαλακωθεί διεθνώς με τη σκληρή στάση που κράτησε απέναντι στην Ελλάδα, και να παρουσιαστεί πλέον σαν Μητέρα Τερέζα, προσκάλεσε όλους τους πρόσφυγες στη Γερμανία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση άνθρωποι που δίσταζαν να ριψοκινδυνεύσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, και από άλλες χώρες, όχι μόνο από τις εμπόλεμες. Όταν άρχισαν τα εσωτερικά προβλήματα και οι αντιδράσεις στη Γερμανία, η καγκελάριος αποφάσισε να μετριάσει το κύμα των προσφύγων. Στην αρχή ανέστειλε την συνθήκη Σέγκεν(την οποία λένε τώρα ότι παραβιάζει η Ελλάδα!) και μετά έδωσε το πράσινο φως, αν δεν υποκίνησε κιόλας διάφορα άλλα κράτη μέλη, τα οποία μεσολαβούν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, να χτίσουν φράχτες και να βάλουν εμπόδια στις αθρόες ροές μεταναστών.

Η φόρμουλα που κατέληξαν είναι περνάνε μόνο οι πρόσφυγες που προέρχονται από τις τρεις εμπόλεμες χώρες αδιαφορώντας για το τι θα γίνει με τους άλλους πρόσφυγες που καλέσανε και τώρα παραμένουν στην Ελλάδα.

Και βλέπουμε και πάλι την Ελλάδα να βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ και για το προσφυγικό.

Είναι εξώφθαλμη η υποκρισία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στο ζήτημα αυτό. Υπάρχει αυτή η συμφωνία του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα πρέπει να δεχθεί έναν αριθμό μεταναστών. Άλλες χώρες δεν την εφαρμόζουν καθόλου, άλλες δηλώνουν ότι θα δεχθούν, κάποτε στο μέλλον, μόνο Χριστιανούς.Αυτό παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες παροχής ασύλου. Και όλοι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα ότι φταίει η Ελλάδα που δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την εγκατάσταση και τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής μεταναστών, hot spot.

Πρέπει επιτέλους να μας πούνε τι θα κάνουν για τις χώρες που δεν τηρούν τις αποφάσεις αυτές. Όλη η σκληρότητα του διευθυντηρίου εξαντλείται μόνο στο θέμα της λιτότητας, προφανώς για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των δανειστών και της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας.

Πώς βλέπετε την αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία;

Υπάρχει σαφώς μια προνομιακή αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όχι μόνο οικονομικά, βλέπουμε να ρίχνουν όλα τους τα λεφτά στην Τουρκία ενώ την ίδια ώρα δεν ανταποκρίνονται καθόλου αποτελεσματικά στα αιτήματα της Ελλάδας για ενισχύσεις. Όλα τους τα χαρτιά τα ποντάρουν στην Τουρκία, μήπως και καταφέρει να συγκρατήσει το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων. Και φυσικά, ενδίδουν στα ανταλλάγματα που ζητά ο Ερντογάν, γυρνώντας την πλάτη στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πολλαπλασιάζονται. Σσύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2015, η Τουρκία κατέχει την 149η θέση μεταξύ 180 χωρών. Το 2005 ήταν στην 98η θέση από τις 161 χώρες.


(Visited 155 times, 1 visits today)

Read more:
391271-aphorologete...
Αφορολόγητη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close