Κούλογλου στο BBC: «Δεν είμαστε Δανία. Προστατεύουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Permalink

Στο πλαίσιο του ζητήματος διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, o Στέλιος Κούλογλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε με δημοσιογράφο του BBC World Service.

Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ορισμένοι στην Ευρώπη που βλέπουν την Ελλάδα ως βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα τα καταφέρνει ικανοποιητικά αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν έλαβε τη βοήθεια που έχει ζητήσει. Ο κ. Κούλογλου εκτίμησε τέλος πως η Ελλάδα θα κατορθώσει στους επόμενους τρεις μήνες να πραγματοποιήσει όλα όσα της ζητούνται σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

 

Το ηχητικό της συνέντευξης:

Ολόκληρο το κείμενο της μεταφρασμένης συνέντευξης:

Δημοσιογράφος BBC: Αποδέχεστε κ. Κούλογλου ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτυγχάνει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης;

ΣΚ: Πάλι ψάχνουν για αποδιοπομπαίο τράγο από ένα χαώδες πρόβλημα, με το οποίο η  Ελλάδα δεν έχει σχέση. Παραπονιούνται για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τι σημαίνει αυτό; Εάν παρουσιαστεί μια αυτοσχέδια λέμβος γεμάτη με 60 ανθρώπους τι κάνεις, τους σκοτώνεις; Είναι αδιανόητο!

Δημοσιογράφος BBC:  Αν όμως αυτοί οι πρόσφυγες, αυτοί οι μετανάστες, αποβιβαστούν  σε ελληνικές ακτές, υπάρχει μία διαδικασία, την οποία η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να ακολουθήσει, ήτοι να καταγράψει τους αφιχθέντες, να λάβει δακτυλικά αποτυπώματα από όλους, να ελέγξει την γνησιότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων και να τα αντιπαραβάλει με την βάση της Ιντερπόλ ή με άλλες βάσεις δεδομένων. Και οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποίησαν ελέγχους στα σημεία υποδοχής βρήκαν ότι αποτυγχάνετε να πραγματοποιήσετε όλα τα παραπάνω.

ΣΚ: Όχι, όχι βέβαια. Τα σημερινά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασίστηκαν σε επιτόπιες έρευνες που διεξήχθησαν στις αρχές Νοεμβρίου. Έκτοτε, η κατάσταση έχει κατά πολύ βελτιωθεί. Γνωρίζετε ότι τον Σεπτέμβριο, υπήρξε συμφωνία για την μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Γνωρίζετε πόσοι έγιναν τελικά δεκτοί από τις χώρες;  Μόλις 290! Φυσικά και χρειάζεται να βελτιωθούν πράγματα, η FRONTEX ωστόσο, λέει ότι η Ελλάδα κάνει θαυμάσια την δουλειά της. Εξάλλου και η κοινωνία στην Ελλάδα επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο πνεύμα αλληλεγγύης. Διαφυλάσσουμε τις αξίες της Ανθρωπότητας. Δεν κάνουμε ό,τι στην Δανία, όπου δημεύουν τις περιουσίες και τα τιμαλφή των προσφύγων. Επιτέλους ας το δούμε, κι επιπλέον έχουμε και την οικονομική κρίση και ένα σωρό άλλα προβλήματα, αλλά και πάλι τα καταφέρνουμε…

Δημοσιογράφος BBC:  Όμως, κύριε, με όλον τον σεβασμό, ουδείς κατηγορεί την Ελλάδα ότι απωθεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η κατηγορία έγκειται στο ότι απλούστατα η Ελλάδα δεν κατορθώνει να καταγράψει ορθώς τις αφίξεις.

ΣΚ:  Η καταγραφή προχωρά πολύ καλά και σας επισημαίνω ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την FRONTEX και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήσαμε προσωπικό, περί τους 2000 άνδρες από την FRONTEX και απέστειλαν κάτι λιγότερο από χίλιους. Επομένως, αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνον της Ελλάδας. Οι άνθρωποι καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς ποσόστωση. Και μας δίνουν τελεσίγραφα! Ξέρετε, αυτό μας θυμίζει την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι.  Τότε που αναζητούσαν πάλι αποδιοπομπαίο τράγο για τη διεθνή οικονομική κρίση που προκάλεσε ο καπιταλισμός καζίνο. Έτσι και τώρα, αναζητούν το ίδιο για τους πολέμους, τους βομβαρδισμούς της Συρίας, τους πολέμους της Μέσης Ανατολής…

Δημοσιογράφος BBC:  Ωστόσο, η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει ό,τι απαιτείται από αυτήν εντός των προσεχών τριών μηνών;

ΣΚ: Απολύτως, θα τα καταφέρει. Αν και εδώ θα είμαστε και θα σας λέω ότι πάλι επιμένουν πως κάτι πάει στραβά με όσα κάνει η Ελλάδα, έτσι για να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.

Δημοσιογράφος BBC: Ήταν ο Στέλιος Κούλογλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας ΣΥΡΙΖΑ.


(Visited 516 times, 1 visits today)

Read more:
390033-341200-neura...
Σαν σήμερα 19 Μαΐου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close