Συνέντευξη Τύπου για την TISA από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Permalink

Ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο ΕΚ για τις συστάσεις της έκθεσης Ρέντινγκ, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμφωνία TiSA, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συντονίζοντας τις δράσεις της ενάντια στην συμφωνία, έδωσε σήμερα ενημέρωση Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Ομάδας, Γκάμπι Τσίμερ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι και ο σκιώδης εισηγητής της Ομάδας της Αριστεράς για την TISA στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, Στέλιος Κούλογλου.

«H TISA είναι μια συμφωνία, την οποία, οι μόνοι που την θέλουν και την προωθούν, είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι φανερό ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν τη θέλουν γι” αυτό και η κ. Ρέντινγκ, που είναι εισηγήτρια, στην προσπάθεια της να πετύχει κάποια συναίνεση, έκανε μια σειρά από θετικές παραχωρήσεις, τις οποίες όμως αμφισβητούμε πάρα πολύ ότι θα τις λάβει υπόψη της η Κομισιόν» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Στέλιος Κούλογλου.

Δείτε εδώ το βίντεο από την ενημέρωση τύπου

Στη συνέντευξη τύπου με τίτλο, ΤISA: Why we oppose it (Γιατί είμαστε αντίθετοι), που ακολούθησε λίγο αργότερα, συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Τόμας Χέντελ, εισηγητής για την ΤISA στην Επιτροπή Απασχόλησης, Λόλα Σάντσες, εισηγήτρια για την ΤISA στην Επιτροπή ανάπτυξης και ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Εμμμανουέλ Μορέλ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

«Η TISA είναι ένα είδος άσχημης αδελφής της ΤΤΙΡ. Δεν υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο παιδί τέρας. Αν ήταν ανάγκη να προσαρμοστεί η συμφωνία GATS στις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσαμε να την εκσυγχρονίσουμε ή να την τροποποιήσουμε. Αλλά αυτό είναι ένα σχέδιο που επιβάλλεται από τις πολυεθνικές έναντι των κρατών, ενάντια στην μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, εις βάρος των πολιτών και την προστασία των δεδομένων, το περιβάλλον, αλλά και το δικαίωμα των ψηφοφόρων να αλλάξουν με την ψήφο τους την πολιτική μιας συγκεκριμένης χώρας ή μιας πόλης, αν αυτό δεν αντιστοιχεί στα συμφέροντά τους» εξήγησε στην εισαγωγική του ομιλία ο Στέλιος Κούλογλου.

«Σύμφωνα με την TISA, καμία από τις προηγούμενες συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ., δε θα μπορεί να τροποποιηθεί. Έτσι, αν το Στρασβούργο ιδιωτικοποιήσει το σύστημα νερού, ο πολίτης δεν μπορεί να αποφασίσει με την ψήφο του να το αλλάξει αυτό, αν εφαρμοστεί η TISA. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κ. Ρέντινγκ, εισηγήτρια της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή, προσπάθησε κάπως να παρουσιάσει την πιο όμορφη πλευρά της συμφωνίας TISA, να της κάνει ένα λίφτινγκ. Να την παρουσιάσει σαν μια πιο όμορφη συμφωνία. Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι» συμπλήρωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και πρόσθεσε:

«Και ακόμα και αν όλες οι συστάσεις του Κοινοβουλίου ληφθούν υπόψη , δεν θα αλλάξει τίποτα. Μετά από μια έντονη συζήτηση χθες στην Ολομέλεια, θα ολοκληρώσω αυτή την εισαγωγή λέγοντάς σας ποια ήταν η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κυρίας Μάλμστρομ, μετά τις κριτικές. Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε μετά τη συζήτηση: «Σας ευχαριστώ για την έκθεση της κ. Ρέντινγκ. Κανένα πρόβλημα για την Επιτροπή, εμείς θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε την TISA ως ένα φιλόδοξο σχέδιο όπως ακριβώς κάναμε». Business as usual, δηλαδή, ακόμη και αν η Επιτροπή λάβει τις τροπολογίες μας υπόψη, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται προς όφελος των πολυεθνικών».

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου:

Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με πόστερ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενάντια στη συμφωνία TISA.

Δείτε εδώ το φωτογραφικό υλικό


(Visited 85 times, 1 visits today)

Read more:
332644-mitsotakis-xatzinikolaou-
Συνέντευξη Μητσοτάκη: 12+1 σημεία που αξίζουν προσοχή. | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, στη  χθεσινή συνέντευξη του στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σηκώνουν συζήτηση. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα και...

Close