Κούλογλου για το προσφυγικό: «Να μη γίνουμε αποθήκη ψυχών»

Permalink

Τα «Επίκαιρα» απευθύνθηκαν στους Έλληνες ευρωβουλευτές που στην πλειονότητά τους απάντησαν σε αυτό το μεγάλο ερώτημα και στο αν τελικά η σωστή εκμετάλλευσή του μπορεί να οδηγήσει αφενός στην καλύτερη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και αφετέρου στην εξεύρεση λύσης τους κεφαλαιώδους ζητήματος της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Μέρος του αφιερώματος δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 327, 12/2/2015.

Η παρέμβαση του Ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου:

Όπως και με την οικονομική κρίση, η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν αποδιοπομπαίος τράγος για το χάος που άλλοι δημιούργησαν. Το καλοκαίρι ήταν ο καπιταλισμός καζίνο που έριξε την -απροετοίμαστη και αποδυναμωμένη Ελλάδα από το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά- στο μάτι του κυκλώνα. Τώρα είναι η εισβολή στο Ιράκ καθώς και ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί στη Συρία και το Αφγανιστάν που προκαλούν το χωρίς προηγούμενο κύμα προσφύγων. Όπως επίσης και το κάλεσμα της κυρίας Μέρκελ για δείπνο στο Βερολίνο, που παρακίνησε όχι μόνο τους πρόσφυγες των πολέμων αλλά και κάθε πικραμένο από την παγκόσμια φτώχεια και αδικία να πάρει το ρίσκο.

Οι απειλές περί κατάργησης ή αναστολής Σένγκεν είναι καλές για εσωτερική κατανάλωση στα ακροδεξιά ακροατήρια της Ουγγαρίας ή του Βελγίου, αλλά δεν θα λύσουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα: οι πρόσφυγες είναι σαν το νερό, αν υπάρξει διαρροή θα βρει μια χαραμάδα για να τρέξει. Ούτε η φυσικά λύση είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και στρατόπεδο συγκέντρωσης 400 χιλιάδων προσφύγων, όπως πρότεινε ο ακροδεξιός
Βέλγος υπουργός.

Αυτό όμως είναι το σχέδιο που εξυφαίνεται εδώ και μήνες, από τότε που η Γερμανίδα καγκελάριος άρχισε να έχει εσωτερικά προβλήματα μετά το κάλεσμα της. Ήταν το Βερολίνο που έδωσε το πράσινο φως να χτίζονται σταδιακά τείχη στα σύνορα των χωρών που χωρίζουν την Ελλάδα από την Γερμανία. Η λύση είναι καταρχήν να επιδιωχθεί ειρηνική επίλυση του συριακού κι έπειτα να σταθούν στα πόδια τους το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όσο αυτό είναι πλέον δυνατό. Από την πλευρά μας πρέπει να τηρήσουμε τις συμφωνίες για τα hot spot, τόσο για να μην δώσουμε πρόσχημα όσο και για να φανεί η γύμνια και η υποκρισία των άλλων: με βάση την συμφωνία του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν κατανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ 160.000 πρόσφυγες. Έχουν κατανεμηθεί μέχρι τώρα 290 άτομα!

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τίποτα, γιατί, για μια ακόμη φορά στην ιστορία, η γεωπολιτική της θέση δεν είναι πλεονέκτημα αλλά μειονέκτημα. Ο κάθε πρόσφυγας μπορεί να έρθει κολυμπώντας, αλλά αν τα βόρεια σύνορα κλείσουν -όπως επιχειρείται σήμερα- θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Η Τουρκία έχει αυτό το πλεονέκτημα και για αυτό οι Ευρωκράτες κάνουν τεμενάδες στον Ερντογάν, παρ ότι γλιστράει ασταμάτητα προς την δικτατορία. Αλλά ακόμη και αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πλεονέκτημα, αυτό θα έπρεπε να γίνει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όχι σε οικονομικό. Η ιστορία της χώρας δεν μας επιτρέπει να γίνουμε σαν την Δανία που κατάσχει τιμαλφή και χρήματα από τους πρόσφυγες. Δεν μας επιτρέπει να κάνουμε εμπόριο ψυχών.


(Visited 150 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_1271
142 χρόνια / Ένα δικαστικό θρίλερ με ευρωπαϊκή διάσταση

Στον κατάμεστο κινηματογράφο Τριανόν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη αθηναϊκή προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια», που υπογράφει ο Στέλιος Κούλογλου. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει...

Close