Αυτή είναι μια διχασμένη και όχι μια ενωμένη Ευρώπη

Permalink
Συνέντευξη στο BBC Radio 4
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη

BBC: Μαζί μας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, καλημέρα! Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη, έτσι;
 
Κούλογλου: Ναι, γιατί όλο και περισσότεροι άνθωποι καταφθάνουν καθημερινά, και παρά την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες, με τη διανομή φαγητού από πολλούς εθελοντές, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου αν συνεχίζουν να έρχονται ανά χιλιάδες.
 
BBC: Τι επιλογές έχει η Ελλάδα; Γιατί η Μακεδονία δεν προτίθεται να αφήσει να τους περάσουν μαζικά, προφανώς αυτό θέλουν ελπίζοντας να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ. Αλλά η Μακεδονία δεν πρόκειται να τους αφήσει.
 
Κούλογλου: Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που πάρθηκαν συλλογικά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, 160 χιλιάδες πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα και την Ιταλία, προς χώρες της ΕΕ βάσει των κριτηρίων. Αυτές οι αποφάσεις δεν γίνονται καθόλου σεβαστές και το διεθνές δίκαιο επίσης. Η Σύμβαση της Γενεύης λέει ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται αποδεκτοί και όχι ανάλογα με την εθνικότητά τους.
 
BBC; Ναι, αλλά λέει επίσης, ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να μπορούν να μείνουν στη χώρα άφιξης.
 
Κούλογλου: Φυσικά. Η Ελλάδα τους υποδέχεται όλους και εξετάζει τα στοιχεία τους, μέσα σε λίγες ώρες γίνεται η καταγραφή των στοιχείων τους, αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Αυτή δεν είναι μια ενωμένη Ευρώπη αλλά μια διχασμένη Ευρώπη. Kάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει σύμφωνα με στενόμυαλα πολιτικά κριτήρια.
 
BBC: Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Προφανώς, έχετε κέντρα υποδοχής όπως το παλιό αεροδρόμιο, όπου στεγάζονται χιλιάδες. Αλλά, αν η κάθε χώρα ξεχωριστά, αρνείται να δεχθεί αυτούς τους μετανάστες. Τι θα κάνει η Ελλάδα;
 
Κούλογλου: Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα μόνη της; Αν η Ευρώπη διαλύεται; Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε πρόσφυγες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, το διεθνές δίκαιο και τις αξίες του ανθρωπισμού. Αλλά και των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης. Περιμένουμε διεθνή αλληλεγγύη, και κάθε πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για τα προσφυγικά ρεύματα από τη Μ. Ανατολή. Έγιναν πόλεμοι και εισβολές το 2003 και οι χώρες που ευθύνονται για όλα αυτά, και για άλλες στρατιωτικές παρεμβάσεις αργότερα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
BBC: Στέλιο Κούλογλου σε ευχαριστούμε.
 

(Visited 120 times, 1 visits today)

Read more:
Μέλλον...(2)
Μέλλον… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close