Συνέντευξη στο BBC World Service
Aκούστε εδώ όλη τη συνέντευξη
BBC: Ρωτήσαμε τον Στέλιο Κούλογλου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Κούλογλου: Η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη αλλά ο ελληνικός λαός δείχνει πρωτοφανή αλληλεγγύη με εθελοντές στα νησιά, τα χωριά και παντού. Συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησίας και των ΜΚΟ. Αλλά εάν εκαντοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο προβληματική.
BBC: Η Ευρώπη δεν έχει μια συνονισμένη πολιτική που θα μπορούσε να σας βοηθήσει.
Κούλογλου: Καθόλου. Στην πραγματικότητα η Ευρώπη καταρρέει. Κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει. Οι συλλογικές αποφάσεις δεν γίνονται σεβαστές και δεν εφαρμόζονται. Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου έλεγε 160 χιλιάδες πρόσφυγες να γίνουν δεκτοί σε διάφορες χώρες. Ανάλογα με διάφορα κριτήρια. Ξέρετε πόσοι έχουν γίνει δεκτοί μέχρι στιγμής; 400. Είναι γελοίο, η Ουγγαρία διοργανώνει δημοψήφισμα για να δεχθεί 1200 πρόσφυγες. Όχι για να γίνουν Ούγγροι πολίτες αλλά απλώς για να τους φιλοξενήσει. Και γι αυτό θέλουν δημοψήφισμα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αυτή δεν είναι ενωμένη Ευρώπη αλλά διχασμένη Ευρώπη.
BBC: Σας παρηγορεί καθόλου η στάση της Μέρκελ που ήταν μεν σκληρή με τη Ελλάδα στα οικονομικά αλλά φαίνεται πιο υποστηρικτική στο μεταναστευτικό. Θεωρεί καθήκον της να βοηθήσει την Ελλάδα;
Κούλογλου: Σίγουρα είναι θετικό, αλλά μην ξεχνάμε ότι παίζεται και η ίδια η πολιτική της καριέρα. Είναι υπό σκληρή πίεση για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η Μέρκελ πληρώνει το τίμημα του πως συμπεριφέθηκε στην Ελλάδα και τις χώρες του νότου. Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης όταν κάποιες χώρες δεν είχαν καμία αλληλεγγύη. Με τη μία χώρα να κερδίζει χρήματα εις βάρος της άλλης και τώρα έχουμε εθνικούς εγωισμούς σε τόσο υψηλό βαθμό. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, θα καταρρεύσει. Να προσθέσω ότι η Ευρώπη δεν έχει προσφυγική κρίση. Ο Λίβανος έχει προσφυγική κρίση με ένα τρίτο του πληθυσμού να είναι πρόσφυγες. Η Ελλάδα θα έχει επίσης προσφυγική κρίση. Αλλά η Ευρώπη, με 500 εκατομμύρια, το να δεχθεί ένα εκατομμύριο δεν είναι προσφυγικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αξιών. Έχει να κάνει με το αν αυτές οι χώρες μπορούν να παραμείνουν ενωμένες.
BBC: Έχει δίκιο η Μακεδονία που ρίχνει δακρυγόνα και εμποδίζει τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα;
Κούλογλου: Όχι. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας, είναι και η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, όπου οι κυβερνήσεις παίζουν πολύ στενόμυαλα πολιτικά παιχνίδια, ή είναι υπό πίεση από την ακροδεξιά,αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.
BBC: Μας δώσατε την εικόνα μιας ζεστής και φιλόξενης Ελλάδας, και σίγουρα υπάρχουν πολλοί που βοηθούν τους πρόσφυγες στη χώρα,αλλά δεν αντιπροσωπεύουν αυτοί την κοινή γνώμη. Είναι έτσι;
Κούλογλου: Ναι την αντιπροσωπεύουν. Υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων δέχεται τους πρόσφυγες.
BBC: Αλλά υπήρξαν και διαμαρτυρίες.
Κούλογλου: Αν αλλάξουν τα πράγματα, η Χρυσή Αυγή και οι νεοναζί περιμένουν στη γωνία. Αν υπάρξει επεισόδιο από πρόσφυγες – διότι οι περισσότεροι φεύγουν λόγω πολέμου- αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις,αν υπάρξει κάποιο περιστατικό, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Γιατί η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι ακόμα πολύ βαθιά στην Ελλάδα, με όλο και περισσότερη λιτότητα, και αυτό αποδυναμώνει την κοινωνία και το αίσθημα αλληλεγγύης.
BBC: Ήταν ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
(Visited 306 times, 1 visits today)