Παρέμβαση Κούλογλου για τη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έκθεση  σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενός πλαισίου για την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων. Εισηγητής της έκθεσης ήταν ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Κνουτ Φλεκενστάιν.

Ο Στέλιος Κούλογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση συμβιβαστικών τροπολογιών στην έκθεση και ενός πλαισίου προστασίας για την καλύτερη οργάνωση των λιμένων τη διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών και την προάσπιση των εργασιακών συνθηκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Απαντώντας σε ερώτηση της αγγλίδας ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Λούσι Άντερσον, ότι ένα μέτρο διαφάνειας στην περίπτωση αυτή θα ήταν παραπλανητικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν πρόκειται για καμία προσπάθεια παραπλάνησης του Κοινοβουλίου. «Πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί και κακοί συμβιβασμοί κι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν καλό και αξιοπρεπή συμβιβασμό, που προασπίζει τα βασικά δικαιώματα» δήλωσε.

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι καλά νέα πως κατορθώσαμε να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας, μέσα από την πρόταση του Κανονισμού για τα λιμάνια. Το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού περιορίστηκε και σχετίζεται μόνο με την οργάνωση των λιμένων και την διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών: δεν υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικές για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στις αγορές.

Πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς και τα περισσότερα συνδικάτα υποστήριξαν την δουλειά μας Κατορθώσαμε το αποτέλεσμα να απέχει από τους αρχικούς στόχους της Επιτροπής. Σε αυτή τη βάση, η προς διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο πρόταση  παρέχει μια καλή προστασία για τους εργαζόμενους στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Ενισχύει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και κατάρτιση και θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα μπροστά σε περαιτέρω επιθέσεις ενάντια στις συνθήκες εργασίας. Προβλέπει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των λιμενικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά σε συνθήκες διαφάνειας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Εισηγητή για την δουλειά του. Σας προτρέπω να ψηφίσετε υπέρ των συμβιβαστικών τροπολογιών που υιοθετήθηκαν «σε μπλοκ» και να δώσουμε στον κ. Φλεκενστάιν την εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Τώρα τα Κράτη-Μέλη και οι κυβερνήσεις πρέπει να αποδείξουν την ετοιμότητά τους  για ισχυρές δεσμεύσεις ενάντια στο κοινωνικό ντάμπινγκ και υπέρ της προάσπισης των ασφαλών εργασιακών συνθηκών στα λιμάνια τους!

Σας ευχαριστώ

 

Δείτε εδώ την παρέμβαση


(Visited 115 times, 1 visits today)

Read more:
EP-040135A_CETA_TTIP
Κούλογλου: Η κυβέρνηση αντιδρά στην Επίτροπο Γιούροβα και εξευτελίζει τη χώρα

«Δυστυχώς με τις κινήσεις της η κυβέρνηση με την διαβόητη λίστα Πέτσα και τη φίμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μας έχει βάλει...

Close