«Να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε νέες καλλιέργειες, που μπορεί να είναι το μέλλον»

Permalink

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, στην «Ύπαιθρο Χώρα»

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, προκειμένου να μη χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος, η υπουργική απόφαση που θα δώσει το πράσινο φως στην απελευθέρωση της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Επερωτήσεις στη Βουλή για την καθυστέρηση της ΚΥΑ και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας συμπληρώνουν μία προσπάθεια ενεργοποίησης του κόσμου, και δη του αγροτικού, για νέες δυνατότητες ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτές, εξάλλου, μιλάει στην «ΥΧ» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο εκδήλωση για την κλωστική και ιατρική κάνναβη.

Με ποιο σκεπτικό διοργανώσατε την ημερίδα;

Σκέφτηκα ότι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όλα τα άλλα είναι μεγάλα λόγια, που δεν οδηγούν πουθενά.

Αποφάσισα, λοιπόν, να ασχοληθώ με θέματα πρακτικά, που δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Διοργάνωσα πρώτα μια εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, γιατί πιστεύω ότι είναι στρατηγικό πλήγμα για τη χώρα να φεύγουν οι νέοι.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, δηλαδή σε επιχειρήσεις διαφορετικού τύπου, συνεταιρισμούς κ.ά., που σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για παράδειγμα, στην Ισπανία δημιουργήθηκαν 90.000 θέσεις εργασίας από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Το τρίτο θέμα που σκέφτηκα ήταν για τον αγροτικό κόσμο, γιατί υπάρχει και εκεί μεγάλο πρόβλημα, και η κλωστική κάνναβη θα ήταν μια καλή λύση, δεδομένου ότι και οι επιδοτήσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια θα τελειώσουν κάποια στιγμή. Μάλιστα, η θεραπευτική κάνναβη αποτελεί έναν τομέα μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι και οι τρεις εκδηλώσεις να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Ο χώρος διεξαγωγής είχε τη σημασία του;

Ναι, γιατί πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα εξειδικεύσουμε στη χώρα μας. Στις εκδηλώσεις, όπως και για την κάνναβη, προσκλήθηκαν ειδικοί, οι οποίοι αναλύουν τα προγράμματα αυτά, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους νέους αγρότες ώστε να αναπτύξουν αυτές τις δραστηριότητες. Η Ευρώπη βαδίζει μπροστά κι εμείς σε αυτούς τους τομείς είμαστε πίσω.

Η κλωστική κάνναβη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης από την ΕΕ. Ένα από αυτά είναι ότι οι νέοι αγρότες μπορούν να πάρουν ενίσχυση ύψους μέχρι και 70.000 ευρώ για να ξεκινήσουν. Αυτά δεν είναι πολύ γνωστά στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει μια έλλειψη ενημέρωσης. Πιστεύω ότι τέτοιες εκδηλώσεις πληροφόρησης θα συμβάλουν ώστε να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή μπορεί να είναι και το μέλλον.

Μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα;

Δεν έχουμε άλλη λύση. Τουλάχιστον εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι το καθήκον που έχω να κάνω. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στους παραγωγούς και στην ελληνική κοινωνία συνολικά να πάρουν αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις αξιοποιήσουν.

Να στηρίξουμε την Τυνησία, όχι όμως σε βάρος της Ελλάδας

 

Πρόσφατα, αναλάβατε και πρωτοβουλία για την προστασία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, μετά την πρόταση κανονισμού σύμφωνα με την οποία 35.000 τόνοι ελαιόλαδο της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια.

Η Τυνησία είναι μια χώρα που πλήττεται και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την τρομοκρατία, και η ΕΕ αποφάσισε να της κάνει κάποιες διευκολύνσεις. Σε αυτό θεώρησα ότι δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι, γιατί αυτή η χώρα χρειάζεται βοήθεια. Από την άλλη μεριά, όμως, θα πρέπει να προστατευτούν και οι Έλληνες παραγωγοί. Ζήτησα, λοιπόν, να υπάρχουν ευεργετικά μέτρα και για τους Έλληνες παραγωγούς. Το θέμα θα το συζητήσουμε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και θα υποβάλω προτάσεις. Ελπίζω να υπάρξει εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε αυτό το θέμα.

Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, την οποία δεν βλέπουμε

 

Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα πέρασε ουκ ολίγες φορές από Συμπληγάδες Πέτρες, με την Ευρώπη να της δείχνει και την πόρτα εξόδου. Την ίδια ώρα, όμως, η Ευρώπη, λόγω του προσφυγικού, φαίνεται ότι προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε;

Όχι, δεν είναι. Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, την οποία δεν βλέπουμε. Η κάθε χώρα κοιτάει τα δικά της συμφέροντα. Αυτό ξεκίνησε ιδιαίτερα με την ελληνική οικονομική κρίση, όπου απέναντι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν πολιτικές δυσφήμισης, που ήθελαν να τη μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίο τράγο για όλα αυτά που συμβαίνουν, για τα οποία δεν ευθύνεται κυρίως η Ελλάδα. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλες φυγόκεντρες τάσεις. Θεωρώ ότι η Ευρώπη ήταν ένα θαύμα, γιατί χώρες που άλλοτε ήταν σε πόλεμο και με εκατομμύρια νεκρούς βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι. Όμως, η στιγμή αυτή είναι οριακή.

Εσείς τι εισπράττετε;

Εισπράττω μια γενικότερη δυσαρέσκεια και μια παταγώδη αποτυχία των ηγεσιών, οι οποίες είναι κατώτερες των περιστάσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση με έναν τρόπο αλληλέγγυο, με αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, με τα στοιχεία αυτά δηλαδή που είχαν κάνει παλαιότερα την Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να καταρρεύσει, θα πρέπει να αλλάξει πορεία.

Γνωρίζατε ότι…

  • Από κλωστική κάνναβη μπορούν να παραχθούν χαρτί, ρούχα, βαλίτσες, οικοδομικά υλικά, αλεύρι, καλλυντικά, μηχανάκια και σπίτια.
  • Πρόκειται για ένα φυτό που η καλλιέργειά του επιδοτείται από την ΕΕ.
  • Τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης μπορεί να φτάσουν τα 70.000 ευρώ για νέους αγρότες.
  • Στην Ευρώπη καλλιεργούνται περίπου 22.000 εκτάρια για βιομηχανική χρήση.
  • Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της Ευρώπης.
  • Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 2-3 εκατομμύρια κόσμου κάνουν χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους

Συνέντευξη στη Γεωργία Μπόχτη


(Visited 107 times, 1 visits today)

Read more:
image
Στέλιος Κούλογλου / Πέφτουν τα ντοκιμαντέρ σαν χαλάζι, η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει

Μετά το ντοκιμαντέρ του BBC στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ένα νέο που μεταδόθηκε πριν 3 μέρες από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση, εκθέτει ανεπανόρθωτα...

Close