Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Καβάλας, 102.8, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλοί ισχυροί παράγοντες οι οποίοι πιέζουν να υπάρξει μια συμφωνία, διότι καταλαβαίνουν ότι το αντίθερο όχι μόνο είναι ανήθικο και άδικο απέναντι στην Ελλάδα αλλά είναι και καταστροφικό για την εικόνα της Ευρώπης και την Ευρωζώνη το ξεκίνημα μιας νέας αστάθειας και κρίσης.
Δεν υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, σημείωσε ο ευρωβουλευτής, διότι οι ηγεσίες στην Ευρώπη είναι κατώτερες των περιστάσεων και αυτό αποτελεί και μια σοβαρότερες αιτίες της κρίσης.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις, που έως τώρα γίνονται μόνο σε επίπεδο κορυφής, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν διότι είναι ένα εκλεγμένο όργανο. Επιπλέον και το Ευρωκοινοβούλιο αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, δηλαδή τη σύμπλευση των σοσιαλδημοκρατών με τη δεξιά, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα αντιπολίτευση αρκετά ισχυρή, για να αντιμετωπίσει ένα ενιαίο μέτωπο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε την έγκριση οδηγίας για την προστασία των μυστικών των επιχειρήσεων, η οποία ψηφίστηκε λίγες μέρες μετά τα Panama papers από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή τη δεξιά και τους σοσιαλιστές, όπου ανήκουν αντίστοιχα η ΝΔ, το Πασόκ και το Ποτάμι. Όπως είπε, αν η οδηγία είχε ψηφιστεί νωρίτερα, τα Panama papers δεν θα μπορούσαν να δημοσιευθούν, καθώς θα ήταν αυστηρές οι ποινές για τους δημοσιογράφους που θα κάνουν αποκαλύψεις. Η πρόταση της Ομάδας της Αριστεράς να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι από την ποινική δίωξη δεν έγινε δεκτή.
Παρά την ηθική συρρίκνωση των αξιών, ο Στέλιος Κούλογλου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ευρώπη, σε σχέση με άλλες ηπείρους εξακολουθεί να παραμένει όαση και ένα ιστορικό θαύμα και θα πρέπει να την κρατήσουμε αλλά και να την αλλάξουμε. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να ενισχυθεί η αριστερά, και η κεντροαριστερά να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια και που έχει συμβάλλει καθοριστικά και στην οικονομική κρίση αλλά και στη μεγάλη πολιτική και ηθική κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα.