Η διπλή εξαφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη

Permalink

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πεκλάρη πως πλέον έχουμε περισσότερους συμμάχους στην Ευρώπη καθώς δεν υπάρχει πια “το άλλα μας λέτε και άλλα κάνετε”. Η χώρα υλοποιεί τα μέτρα που έχει αναλάβει. Γενικά η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή. Υπάρχει η απειλή του Brexit, το δημοψήφισμα δηλαδή της παραμονής της Βρετανία στην Ε.Ε. Αν υπήρχε και νέα κρίση στην Ελλάδα θα επιβαρυνόταν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Τελικά το πιθανότερο είναι να πάμε με τους δανειστές σε μία συμβιβαστική λύση.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα αρχίσει να επανέρχεται μια κανονικότητα. Επειδή η οικονομία είναι και ψυχολογία αυτό θα βοηθήσει στη σταδιακή ανάπτυξη και επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα σε πολιτικό επίπεδο. Αν χρειαστούν νέα μέτρα, νομίζω η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αναμενόμενη αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρκετή για να ξεπεράσει την υφεσιακή τάση όλων αυτών των μέτρων. Αν επικρατήσει η ύφεση και υπάρξουν νέα μέτρα μάλλον θα χρειαστούν και πολιτικές αλλαγές ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά. Πράγμα δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ειδικά μάλιστα δεν έχεις τα ΜΜΕ συμμάχους.

Έχουμε σήμερα για παράδειγμα τη διπλή εξαφάνιση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Η κα. Μπακογιάννη ήταν χθες στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, μετά έφυγε. Αυτή ήταν μια πολιτική κίνηση. Διαφορετικά θα μπορούσε να στείλει μια επιστολή, αν είχε λόγους, να φύγει στην οποία να αναφέρει την πρόθεσή της να ψηφίσει σύμφωνα με την πολιτική της ΝΔ. Αυτή η πολιτική κίνηση έγινε γιατί οι σοβαροί κύκλοι της ΝΔ γελάνε με την πολιτική που έχει υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μια πολιτική αντιπολίτευσης που βγαίνει από τα αριστερά στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα βλέπουν πάλι ένα κλίμα δημαγωγίας και λαϊκισμού, τα «Ζάππεια» σε επανάληψη, και κανένα κόμμα να μην μαθαίνει από το προηγούμενο.

Αυτό όμως που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι έχει αποσιωπηθεί και το γεγονός της εξαφάνισης της κυρίας Μπακογιάννη από τα ΜΜΕ. Η αρνητική αίσθηση και οι επιπτώσεις των μέτρων σε αρκετό βαθμό ενισχύονται λοιπόν από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν τα ΜΜΕ. Τόσο ισχυρά παιχνίδια που μπορούν να «εξαφανίσουν» μια μεγάλη πολιτικό μιας παράταξης όταν αυτή λέει ή κάνει πράγματα που δεν αρέσουν. Πριν τις εκλογές είχαμε τα ίδια ΜΜΕ να λένε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση έχει χάσει μέρος της υποστήριξής της και θα πρέπει να στρωθεί στη δουλειά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Να δουλέψει σκληρά για να ανατρέψει αυτό το κλίμα. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κάνει αυτά τα μέτρα να επιτύχουν. Να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών ώστε ο κόσμος παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα να δει κάποιες διαφορές στη ζωή του. Να σταματήσουν τα φακελάκια και οι ουρές στα νοσοκομεία, οι ουρές στην εφορία και το ΙΚΑ. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι γίνονται ουσιαστικά πράγματα.

Σε κάποιους τομείς υπάρχουν βελτιώσεις που δεν αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο 95%, με διαφανείς μάλιστα διαδικασίες που έχουν ελαττώσει και τις καθυστερήσεις. Παλαιότερα η βασική έννοια του κάθε αρμόδιου ήταν να βολέψει τους δικούς του και ίσως και καμμιά φορά το «πως θα φάμε και εμείς». Δεν αρκεί πάντως αυτό. Ο κόσμος πρέπει να δει μια κυβέρνηση που αναγκάστηκε να πάρει δύσκολα μέτρα αλλά κατά τα άλλα κάνει προσπάθειες να αλλάξει την κατάσταση και είναι στην υπηρεσία του λαού και των πολιτών.

Υπήρξε καθυστέρηση που οφείλεται και στις δομικές αδυναμίες του ελληνικού δημοσίου, η γραφειοκρατία μπορεί να μπλοκάρει τα πράγματα, αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκής προετοιμασία. Πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι ήρωες όπως εξυπηρετούν τους πολίτες με τις παρούσες συνθήκες. Η Εκπαίδευση και η Υγεία πρέπει να αλλάξει, πράγματα που μπορούν να γίνουν αν υπάρχουν ιδέες, σύστημα και μια νοικοκυροσύνη. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε, ανεξάρτητα από το Μνημόνιο.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 


(Visited 136 times, 1 visits today)

Read more:
329118-5120458_1
Το θεώρημα Μητσοτάκη: 6+1= 3 | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Μπορεί επειδή, ως ο νεότερος πολιτικός εξόριστος της απριλιανής δικτατορίας , να μην έμαθε καλά μαθηματικά στην ξενιτιά. Μάλλον όμως...

Close