Επίσκεψη Στ. Κούλογλου και στους πρόσφυγες

Permalink

Η επίσκεψη στην Καβάλα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ήταν τριήμερη. Στέφθηκε με επιτυχία, αν και από πολιτικής πλευράς, κυρίως ο κ. Κούλογλου, απέφυγε συγκεκριμένες αναφορές στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Αυτές έγιναν ωστόσο στην εκδήλωση το Σάββατο απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Ο κ. Κούλογλου ήταν το απόγευμα της Παρασκευής στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Απόδραση από την Αμοργό». Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση. Ο κ. Κούλογλου δήλωσε ευχαριστημένος από αυτήν, σημειώνοντας ότι το κοινό στην Καβάλα είναι υψηλού επιπέδου. Δήλωσε επίσης χαρούμενος που βρέθηκε στην περιοχή.

Το σαββατιάτικο πρόγραμμα του κ. Κούλογλου ξεκίνησε με επίσκεψη στον αγροτικό αλιευτικό συνεταιρισμό λιμνοθαλασσών Κεραμωτής. Στη συνέχεια βρέθηκε στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά και στην Παιδόπολη Καβάλας. Το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχε σε συζήτηση στη δημοτική βιβλιοθήκη που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» Καβάλας. Συζητήθηκε κυρίως η συνεργασία Ευρώπης – Αμερικής, που ευνοεί όπως τονίσθηκε τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους. Στο κοινό είδαμε τους βουλευτές Παπαφιλίππου και Εμμανουηλίδη, τον κ. Γιώργο Καρατσιουμπάνη, τον Σωτήρη Σωτηριάδη, τον Παναγιώτη Μουδούρα, τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Μουρτασάγα, ακόμη και τον υποψήφιο βουλευτή Καβάλας με το Ποτάμι, Γιώργο Γκαϊταντζή.

Στην Παιδόπολη ο κ. Κούλογλου σημείωσε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Συρία.  Η συνεργασία αυτή στηρίζεται στη γνωριμία του με τη συγγραφέα των έργων του Χάρι Πότερ.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κ. Κούλογλου στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού «Το Κόκκινο Αθηνών»  αναρτήθηκε το ακόλουθο κείμενο:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 28 μέλη του Συνεταιρισμού Αλιέων Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής άκουσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, επισκεπτόμενος το πρωί του Σαββάτου τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στο Ερατεινό του Δήμου Νέστου. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Σταύρος Αρβανιτάκης, η ανάπτυξη του εγχειρήματος απαιτεί την απόκτηση πιστοποίησης του Συνεταιρισμού, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να κατασκευάσει συσκευαστήριο των προϊόντων του, που σήμερα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά, όπως το αυγοτάραχο. Για το σκοπό αυτό, ο Συνεταιρισμός εκπόνησε μέχρι και ορνιθολογική μελέτη, όμως η υπόθεση «σκοντάφτει» στο Υπουργείο Άμυνας, οι Υπηρεσίες του οποίου ισχυρίζονται ότι η παρουσία των αλιέων αυξάνει την παρουσία πουλιών, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του παρακείμενου στρατιωτικού αεροδρομίου!

Σημειώνεται ότι τόσο το στρατιωτικό όσο και το γειτονικό του πολιτικό αεροδρόμιο κατασκευάστηκαν μέσα στην καρδιά του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου! Οι αλιείς αντιτείνουν ότι δεν διαθέτουν ιχθυοτροφείο, αλλά εκμεταλλεύονται την είσοδο και παγίδευση ψαριών που εισέρχονται από την θάλασσα στις λιμνοθάλασσες, καθώς και ότι η αλίευση από ανθρώπους μειώνει τον αριθμό των ψαριών και, άρα, τον αριθμό των πουλιών που θα μπορούσαν να τραφούν από τη λιμνοθάλασσα.

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου, που συμμετείχε στο κλιμάκιο του κόμματος που συνόδευσε τον ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν κατατεθεί οι προβληματισμοί των αλιέων στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί τις λιμνοθάλασσες, με σκοπό να δώσει επιτόπου απαντήσεις στους αλιείς. Ο βουλευτής γνωστοποίησε ότι η επίσκεψη έχει οριστεί για το φθινόπωρο και μέχρι τότε θα γίνουν παρεμβάσεις από τους βουλευτές Καβάλας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το Υπουργείο Άμυνας.

Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου πρότεινε στους αλιείς να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργήσουν και Κοινωνικό Συνεταιρισμό, μέσω του οποίου πιθανώς να ξεπεράσουν τα υπάρχοντα προβλήματα και να αξιοποιήσουν ευκολότερα κάποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στις λιμνοθάλασσες τον συνόδευσαν, εκτός του βουλευτή, το μέλος της ΚΕ του κόμματος Γιώργος Καρατσιουμπάνης, η βιολόγος εργαζόμενη στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Αναστασία Μιρλή, και ο δημοτικός σύμβουλος Νέστου, Λάζαρος Γκιόγκης.

Η συζήτηση του Στέλιου Κούλογλου με τους αλιείς έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης του ευρωβουλευτή στην Καβάλα, όπου το βράδυ του Σαββάτου μίλησε σε εκδήλωση του «Κόκκινου Καβάλας 102,8», με θέμα «Εσείς ξέρετε για την ΤΤΙΡ;».  Ο ευρωβουλευτής, στη συνέχεια επισκέφθηκε τον προσωρινό προσφυγικό καταυλισμό στο Εσκί Καπού και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, και αύριο θα επισκεφθεί το Δασικό Χωριό Παγγαίου για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός που ανέλαβε τη διαχείριση του Δασικού Χωριού.

Πηγή: proininews


(Visited 84 times, 1 visits today)

Read more:
374995-ta_sunnepha...
Τα σύννεφα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Close