Κούλογλου σε TV5: Αν είναι για λεφτά, τους νοιάζει το δημοψήφισμα

Permalink

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μίλησε από το στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στον δημοσιογράφο Πωλ Ζερμαίν σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά από τη γαλλική τηλεόραση TV5 Monde και τη γαλλόφωνη βελγική RTBF. «Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ» είπε «γιατί όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, δε τη σέβονται. Οι Έλληνες ψήφισαν δυο τρεις φορές υπέρ μιας πολιτικής και τιμωρήθηκαν γι αυτό. Αλλά όταν διακυβεύεται η οικονομία ή το κύρος των ευρωπαίων ηγετών, τότε έχουν άλλη μεταχείριση.»

TV5: Μαζί μου είναι ο Στέλιος Κούλογλου, έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπουν τώρα το Brexit, οι Έλληνες που απειλήθηκαν με Grexit;

Κούλογλου: Ζηλεύουμε λίγο και είμαστε και απογοητευμένοι. Γιατί όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, δε τη σεβόμαστε. Οι Έλληνες ψήφισαν δυο τρεις φορές υπέρ μιας πολιτικής και τιμωρήθηκαν γι αυτό. Αλλά όταν διακυβεύεται η οικονομία ή το κύρος των ευρωπαίων ηγετών, τότε έχουμε άλλη μεταχείριση όπως έγινε με τον πρωθυπουργό Κάμερον, που πήρε πολλές παραχωρήσεις εκ μέρους της Ευρώπης.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

TV5: Κάνουν λοιπόν χατήρια στον Κάμερον ενώ σε εσάς επέβαλαν λιτότητα, γι αυτό λέτε ότι ζηλεύετε;

Κούλογλου: Τιμωρηθήκαμε γιατί ψηφίσαμε ενάντια σε αυτό που ήθελε η Ευρώπη και οι Βρυξέλλες. Προφανώς, υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ. Για μένα αυτή ήταν και η κυριότερη αιτία του ευρωσκεπτικισμού, που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

TV5: Οι Βρετανοί είναι κατά της Ευρώπης αλλά κι εσείς κατά μία έννοια;

Κούλογλου: Όχι, εμείς είμαστε υπέρ της Ευρώπης, αλλά όχι εκείνης που δε σέβεται τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα κοινωνικά κεκτημένα, που απειλούνται παντού στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας του Βελγίου. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα ξαναβρεί τις θεμελιώδεις αξίες της. Την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, όλα αυτά που έχει χάσει. Ακόμα και αν επικρατήσει το Bremain, αν δεν αλλάξουμε πολιτική, ο τιτανικός μπορεί αυτή τη φορά να σωθεί, αλλά την επόμενη θα ναυαγήσει. Είδαμε στην Αυστρία, μόλις για τριάντα χιλιάδες ψήφους δεν κέρδισε ο υποψήφιος της ακροδεξιάς. Για να μην έχουμε παρόμοια σοκ, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε πολιτική.

TV5: Αν φύγει η Μ. Βρετανία από την ΕΕ, αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει οικονομική κρίση, που θα είναι πολύ σκληρή για τους Έλληνες κυρίως;

Κούλογλου: Αν φύγει η Μ. Βρετανία, αυτό θα είναι ένας μεγάλος πολιτικός σεισμός για όλη την Ευρώπη. Σίγουρα αυτό θα επηρεάσει τις πιο αδύναμες χώρες και πολύ φοβάμαι και την Ελλάδα που προσπαθεί τώρα να επανεκκινήσει την οικονομία της, μετά από απίστευτα μέτρα λιτότητας.

TV5: Επομένως, λέτε στους Βρετανούς να μείνουν μαζί μας.

Κούλογλου: Α ναι! Πρέπει να μείνουν. Πρέπει όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη.

TV5: Σε ευχαριστούμε Στέλιο.


(Visited 83 times, 1 visits today)

Read more:
putin
Όταν η Ρωσία χάνει μια πόλη, για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πόλη Λίμαν, την οποία ανακατέλαβαν προχθές οι ουκρανικές δυνάμεις, έχει τη στρατηγική της σημασία, καθώς είναι σιδηροδρομικός κόμβος. Αλλά...

Close