Ένα ελληνικό καφενείο στις Βρυξέλλες

Permalink

της Αναστασίας Χρηστίδου

Είναι δυόμιση χρόνια που είμαι εθελόντρια στο a Discovering Network asbl, μια ΜΚΟ που εδρεύει στις Βρυξέλλες κι έχει όραμα την προώθηση ελληνικών προϊόντων και ελληνικής επιχειρηματικότητας, γαστρονομίας και  πολιτισμού στο εξωτερικό, καθώς και τη δικτύωση Ελλάδας-Βελγίου. Το Discovering Network στηρίζει με κάθε τρόπo την Ελλάδα και με φιλανθρωπικές δράσεις. Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που δόθηκαν έσοδα από τα events στο Make-A-Whish της Ελλάδας (αλλά και του Βελγίου) και πήραν σάρκα και οστά οι ευχές κάποιων παιδιών.

Υπάρχει μια ομάδα γεμάτη πάθος και ιδέες που δουλεύει ακούραστα για αυτό το σκοπό και, παρά τα μόλις τέσσερα χρόνια της δράσης της, έχει καταφέρει πολλά. Ο πυρήνας και κινητήρια δύναμη της ομάδας είναι η Θίσβη Εκμεκτζόγλου, η Δώρα Κωδωνά, η Στέλλα Δαδαμόγια, ο Αλέξανδρος Κυριακάκης και η Τίνα Ζουρνατζή. Μαζί με τους εθελοντές τολμάνε να κάνουν rebrand την Ελλάδα σε καιρούς δύσκολους.

Brussels coffee shop 01

Στις 27-28 Ιουνίου συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και για πρώτη φορά διήμερο εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα». Οι εκδηλώσεις ήταν μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου (GUE/NGL), σε συνεργασία με τοDiscovering Network asbl, που είχε και την αρχική ιδέα της αναπαράστασης του καφενείου με ελληνικά προϊόντα. Συμμετείχαν επίσης το Greek Gastronomy Guide (Ελλάδα) και η Theorema Art Gallery (Βρυξέλλες). Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την ιστορία των ελληνικών καφενείων, της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της προώθησης των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων.

Στις 27 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στη γκαλερί Theorema η έκθεση φωτογραφίας από το βιβλίο και το αρχείο του Γιώργου Πίττα με θέμα «Τα καφενεία της Ελλάδας» που μας ταξίδεψε στην παράδοση και τον πολιτισμό. Η γκαλερί πλημμύρισε από πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση και απόλαυσε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι, όπως αναψυκτικά από τη ΛΟΥΞ, Ούζο Πλωμάρι, Κρητικά παραδοσιακά κουλουράκια και παξιμαδάκια από την EatCrete, αρωματικά βότανα και φυτά από το Αγρόκτημα Ευκαρπία της Λάρισας, Ούζο Σμυρνιώ και Αλίπαστα από τη ΛΕΒΑ Μυτιλήνης, Μπύρα Νήσος από την Τήνο (μας την παρουσίασε η συνδημιουργός της δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη), γραβιέρες από τη Νάξο, λάδι Armakadi από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, κ.α.

Brussels coffee shop 04

Στις 28 Ιουνίου η παρουσίαση συνεχίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα εγκαίνια της έκθεσης και την αναπαράσταση του ελληνικού καφενείου με αυθεντικά έπιπλα καφενείου που προμήθευσε η ελληνική εταιρεία επίπλων Dromeas. Έμαθα ότι τα φέρανε στις Βρυξέλλες από παλιά καφενεία των Σερρών! Ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε το λεύκωμα «Τα καφενεία της Ελλάδας» και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τη δραστηριότητα των προσκεκλημένων ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτή τη φορά, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που έχει οργανώσει στο παρελθόν εκδηλώσεις για να προωθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία, αγκάλιασε τις δράσεις μας και βοήθησε καθοριστικά για να φτάσει το «Καφενείο» μας στο κοινό.

Brussels coffee shop 05

Αυτό που με συγκίνησε και μου έμεινε από τις εκδηλώσεις ήταν η αγάπη και το μεράκι αυτών των ανθρώπων που μας παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους. Συχνά είναι η δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη γενιά μιας οικογενειακής επιχείρησης που -παρά τις αντιξοότητες- αγωνίζονται με επιμονή και αναζητούν καινοτόμες φρέσκιες ιδέες, αναπτύσσονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην επαρχία.
Κλείνοντας, παραθέτω κάτι που είπε η Φωτεινή Μπλιάτσου του αγροκτήματος Ευκαρπία, που με άγγιξε πολύ.

«Περνάμε τη μέρα μας στο αγρόκτημα, δεν έχουμε ωράρια, κάνουμε αυτό που αγαπάμε, βοτανίζουμε όλη μέρα…»

“Βοτανίζουμε” είναι το αγαπημένο μου ρήμα αυτές τις μέρες, δεν ξέρω καν αν υπάρχει τέτοια λέξη στα ελληνικά, εγώ πάντως σκέφτομαι να προσθέσω στο μικρό μου βρυξελλιώτικο μπαλκονάκι και μερικά αρωματικά βότανα να κάνουν παρέα στις γλαστρούλες μου…

Όλες οι φωτογραφίες είναι από το Facebook Group Discovering Greek Products in Belgium


(Visited 187 times, 1 visits today)

Read more:
304778-arthro_kouloglou
ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: barbecue week – Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS

Πλούσια τα ελέη και την τρίτη εβδομάδα της νέας εβδομαδιαίας στήλης «Θα πείτε τον ΣΥΡΙΖΑ... συριζάκι» η οποία,  με βάση την πλειοψηφούσα...

Close