Οι Έλληνες παραγωγοί που αντιστέκονται στην κρίση – Tvxs Ρεπορτάζ

Permalink

Της Αγγελικής Δημοπούλου

Ελαιόλαδο από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ούζο, παστό ψάρι και ελιές από τη Μυτιλήνη, αναψυκτικά από την Πάτρα, κυκλαδίτικη μπύρα με θαλασσινό άρωμα από την Τήνο, γραβιέρα και αρσενικό (τυρί) από τη Νάξο, λουκούμια και χαλβαδόπιτες από τη Σύρο, βιολογικά όσπρια, βότανα και καλλυντικά από τη Λάρισα, χειροποίητα κουλουράκια και μπισκοτάκια από την Κρήτη.

Το πρωτότυπο αυτό καφενείο στήθηκε για δυο ημέρες στις Βρυξέλλες στη γκαλερί «Theorema» αλλά και στο πιο κεντρικό σημείο του ευρωκοινοβουλίου και οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν γλυκές και αλμυρές γεύσεις από την Ελλάδα. Τη διήμερη εκδήλωση διοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σε συνεργασία με το A discovering network και το greekgastronomyguide.gr, με στόχο την προβολή των ελληνικών προϊόντων, τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι συντελεστές και οι παραγωγοί που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες μίλησαν στο tvxs.gr παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις μεθόδους παραγωγής, τις δυσκολίες αλλά και το όραμά τους.

Ελληνικά καφενεία: Η ψυχή της ελληνικής επαρχίας 

Ο Γιώργος Πίττας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τα καφενεία της Ελλάδας» και  δημιουργός – μαζί με τη Μπήλιω Τσουκαλά – του greekgastronyguide.gr, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στις Βρυξέλλες». Συνδέει αναπόσπαστα τον τόπο με τις γεύσεις του αλλά και τον τουρισμό.

Οι φωτογραφίες του διακόσμησαν το καφενείο της ευρωβουλής. Έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα, ανακαλύπτοντας ένα προς ένα «αυτά τα κέντρα συνάθροισης και ενημέρωσης, αυτές τις μικρές Βουλές» εξηγεί πώς θα μπορούσαν αντί να «σβήσουν», να μείνουν ζωντανά και φιλόξενα, πάντα, στην ελληνική γαστρονομία που εκφράζει την ιδιαίτερη κουλτούρα του κάθε τόπου.

Δημιουργικοί άνθρωποι

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν παρατηρείται μεγάλη δημιουργικότητα στον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και του πολιτισμού από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν. Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο που αποτελεί έναν παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».

Μια δραστήρια ομάδα προωθεί τα ελληνικά προϊόντα στο Βέλγιο 

Το «A discovering network» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση από Έλληνες και φιλέλληνες πολίτες του Βελγίου. Ξεκίνησε τη δράση του το 2012, εν μέσω της ελληνικής κρίσης, με στόχο να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.

Η επικεφαλής του «A discovering network»Θίσβη Εκμετζόγλου, υποστηρίζει ότι με την κρίση, ο Έλληνας γύρισε στη Γη και την παραγωγή και η δημιουργία αναγεννήθηκε. Έτσι η ομάδα αποφάσισε να συνδράμει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς για να καταφέρουν να μπουν στην βελγική αγορά. «Θέλουμε να φέρουμε άρωμα Ελλάδας στο Βέλγιο» τονίζει.

Μια μπύρα που γεννήθηκε δίπλα στο θαλασσινό αγέρι 

Η μπύρα Νήσος γεννήθηκε – πριν τρία περίπου χρόνια – από την αγάπη δυο ανθρώπων για ένα νησί. Η Μάγια Τσόκλη και ο Αλέξανδρος Κουρής αποφάσισαν να στήσουν μια ελληνική ζυθοποιία στην Τήνο. Μόλις ένα χρόνο αργότερα η μπύρα Νήσος βραβευόταν με το Silver Award στα European bear stars. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει λάβει ποτέ ελληνική μπύρα.

«Η μπύρα είναι το ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ελλάδα. Κι όμως στο κυκλαδίτικο τραπέζι, που τόσο αγαπάμε, βρίσκεται συνήθως ένα ολλανδικό ή ένα δανέζικο προϊόν. Αυτό θέλαμε να αλλάξει. Έτσι φτιάξαμε ένα ελληνικό προϊόν που να στέκει περήφανα δίπλα στην ελληνική γαστρονομία και να αποτελεί έναν πρεσβευτή του τόπου του, της Τήνου» λέει η Μάγια Τσόκλη. 

Λουξ – Μια γευστική ιστορία 65 χρόνων 

Η Λουξ έχει μια ανοδική πορεία για πάνω από 65 χρόνια στο χώρο του αναψυκτικού. «Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε σαν εταιρεία είναι να δώσουμε μια υπεραξία των εσπεριδοειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα» εξηγεί ο Ιωάννης Γρίβας, export manager της εταιρείας. Η Λουξ εξάγει σε πάνω από 20 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Η «Λουξ» όπως και η μπύρα «Νήσος» συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» η οποία αποτελείται από επιχειρήσεις που διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία, δημιουργώντας έτσι υψηλότερη σχετική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Γραβιέρα… η ναυαρχίδα της Νάξου 

Γαλακτοκομικά, τυροκομικά και λαχανικά, ιδιαίτερα πατάτες. Η Νάξος έχει τα πάντα. Κι έχει και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για να εκπροσωπεί τα τοπικά προϊόντα. Είναι ένας από τους ελάχιστους πλέον, υγιείς συνεταιρισμούς της χώρας.

Ο Ιάκωβος Βαλέρης από την ΕΑΣ Νάξος, μιλά με αγάπη για τα προϊόντα του νησιού και κυρίως για τη «ναυαρχίδα» του, την γραβιέρα Νάξου και εξηγεί πώς οι συνεταιρισμοί είναι απαραίτητοι ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς.

Ούζο, παστό ψάρι και ελιά… Όλα μυρίζουν Μυτιλήνη 

Η Ειρήνη Μπουχλή ανήκει στην τρίτη γενιά που ανέλαβε την καθαρά οικογενειακή επιχείρηση ΛΕΒΑ που έχει βάση της το όμορφο νησί της Λέσβου. Από το 1953 η επιχείρηση παράγει για πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα του νησιού. Αλίπαστα, ελιές και ούζο. 

Όπως εξηγεί η Ειρήνη, όλα γίνονται με βάση τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα, αλλά με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και κυρίως… χειρωνακτικά. Τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται μόνο για τη συσκευασία…

Λάδι με τσίλι, τρούφα, βασιλικό και ιαματικό… αγουρόλαδο 

Ο Νίκος Νικολόπουλος και τα δυο αδέρφια του αποφάσισαν το 2010 να αναλάβουν τις ελιές της οικογένειας που καλλιεργεί και βγάζει ελαιόλαδο από το 1917. Κι όχι μόνο ανέλαβαν αλλά και εξέλιξαν και εξήγαγαν…

Ελαιόλαδο, αγουρόλαδο, ελιές καλαμών, πάστα ελιάς, αρωματικά έλαια με βασιλικό, τσίλι, πορτοκάλι και μανιτάρι τρούφα, αλλά και σαπούνι με ελαιόλαδο και άργιλο ή φύκια, είναι τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης Αρμακάδι με έδρα τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας.

Ο Νίκος μας μιλά για τον τρόπο καλλιέργειας, για το πώς στήνεται από έναν μικρό παραγωγό το δίκτυο διανομής σε Ελλάδα και εξωτερικό και μας εξηγεί γιατί το αγουρόλαδο έχει γίνει περιζήτητο στο εξωτερικό…

Πλωμάρι, η πατρίδα του ούζου 

Πολυβραβευμένο το ούζο Πλωμάρι κουβαλά πολυετή ιστορία και φυσικά το άρωμα της Μυτιλήνης. Από το 1993 που την ιστορική ποτοποιία ανέλαβε η οικογένεια Νίκου Καλογιάννη, το Πλωμάρι ακολουθεί ανοδική πορεία και φτάνει να κατέχει το 35% της παραγωγής. Έχει πωλήσεις σε 38 χώρες.

Η απόσταξη γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το 1894, σε μικρούς, χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, που συνιστούν το μόνο τρόπο παραδοσιακής παραγωγής και οι οποίοι φτιάχνονται από τότε μέχρι και σήμερα από την ίδια οικογένεια χαλκουργών. Η συνταγή είναι βέβαια μυστική. Την εταιρεία εκπροσώπησε στις Βρυξέλλες, ο export manager, Ισίδωρος Μιχαηλίδης. 

Όσπρια, βότανα και καλλυντικά που κρύβουν μέσα τους τη φιλοσοφία της Γης

Το Αγρόκτημα Ευκαρπία κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία. Σε αυτό παράγονται με φυσικό τρόπο αλλά και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους όσπρια, δημητριακά, αρωματικά φυτά, βότανα, ζυμαρικά, βάμματα, έλαια και καλλυντικά. Ακόμη και η συσκευασία των προϊόντων γίνεται χειρωνακτικά.

Κινητήριος δύναμη και ψυχή του αγροκτήματος η Φωτεινή Μπλιάτσου – βραβευμένη από την Unesco για την προσφορά της κατά της φτώχειας – που μιλάει με τη μεγαλύτερη ευαισθησία για τη γη και τις ευεργετικές της ιδιότητες. Το αγρόκτημά της, λίγο έξω από τη Λάρισα, είναι ανοιχτό στον κόσμο. Σε αυτό γίνονται εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια -που συχνά παρακολουθούν παιδιά και ΑμεΑ – αλλά και σεμινάρια ζωγραφικής (!) από την αδελφή της Φωτεινής, τη Γεωργία Μπλιάτσου. 

Ένα πολύ γκουρμέ… πρώην εργοστάσιο στη Σύρο

Ο Κώστας Πρέκας ήταν φυσικοθεραπευτής. Τότε, πώς βρέθηκε στο κέντρο της Ερμούπολης, σε ένα παλιό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, πλάι σε έναν παλιό αλευρόμυλο να παρασκευάζει ιδιαίτερα συριανά και κυκλαδίτικα προϊόντα;

Ο ίδιος μας εξήγησε ότι εκεί τον οδήγησε το 1993 η αγάπη του για την ελληνική γαστρονομία. Εξάλλου είχε δουλέψει και σαν μάγειρας για πολλά χρόνια. Στο κατάστημα Πρέκας της αρχόντισσας του Αιγαίου Ερμούπολης, μπορεί κανείς να βρει όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου – αλλά και τοπικές σπεσιαλιτέ από άλλα μέρη της Ελλάδας – ακόμη και ξεχασμένες συνταγές του παρελθόντος.

Στα ράφια του θα βρείτε, μεταξύ πολλών – πολλών άλλων, παραδοσιακά ζυμαρικά, πέστο μάραθου, παστελαριές με φουρνιστά σύκα και μυρωδικά, λιαστές ντομάτες, αλάτι, κάππαρη, τσακιστές ελιές Σύρου με μαραθόσπορο, βότανα, μαραθοτυράκι, πολτό μάραθου, κάππαρης, λιαστής ντομάτας και πολτό κρίταμου, συριανά λουκούμια, μέλι Σύρου και χαλβαδόπιτες.

Δύναμη μέσα από τη συνέργεια 

Η ΟΛΚΑΣ ασχολείται από το 2011 με την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Η Σοφία Γρηγοριάδου από την εταιρεία μας εξηγεί: «ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι παράγουν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα».

Η ΟΛΚΑΣ εκπροσωπεί πάνω από 40 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και 20 κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που πλέον εξάγονται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Επόμενο βήμα της εταιρείας το άνοιγμα στη Μέση Ανατολή.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε συνέργεια των μικρών παραγωγών, ώστε με μικρά κόστη να μπορούν να έχουν παρουσία στο εξωτερικό» τονίζει η Σοφία.

Κατηγορία άρθρου:


(Visited 301 times, 1 visits today)

Read more:
Migrants wait at Greece's border with Macedonia, hoping to enter Gevgelija, Macedonia
«Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό συνεχίζεται» – Άρθρο του Στ. Κούλογλου στην ισπανική εφημερίδα Eldiario.es

  Το κλείσιμο των συνόρων από κράτη-μέλη και η «λευκή επιταγή» που έδωσε η Κομισιόν και το Συμβούλιο στην Τουρκία...

Close