Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Του Σ. Κούλογλου

Permalink

Καθημερινά είναι τα γεγονότα που δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει πολιτική, παρά τον σεισμό του Brexit. Ένα από τα τελευταία επεισόδια είχε αφορμή την TISA, την Διεθνή Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών: πρόκειται για τη δίδυμη αδελφή της διαβόητης TTIP για τις υπηρεσίες (η TTIP είναι για το εμπόριο και τις επενδύσεις), την οποία TISA η Ευρωπαϊκή Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτό το καιρό με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή είναι, και εδώ, ότι όλα θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, από την εκπαίδευση μέχρι τα νοσοκομεία. Αλλά φέτος το Φεβρουάριο η Ευρωβουλή ψήφισε με σημαντική πλειοψηφία κάποιες κατευθύνσεις για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, τις οποίες η Κομισιόν θα έπρεπε θεωρητικά, να σεβαστεί. Δεν είναι άλλωστε το ευρωκοινοβούλιο το μόνο εκλεγμένο όργανο μιας ΕΕ, που πολλοί πολίτες, όχι μόνο Βρετανοί, θεωρούν ότι αποτελεί ένα γραφειοκρατικό τέρας που δεν σέβεται τη δημοκρατία;

Ανάμεσα στις θετικές αυτές κατευθύνσεις περιλαμβανόταν κάποιες ρήτρες που διασφαλίζουν ότι όσες υπηρεσίες είναι δημόσιες θα παραμείνουν ως έχουν, καθώς και η υποχρέωση όλων των μερών (λέγε με ΗΠΑ) που θα υπογράψουν τη τελική συμφωνία να συνυπογράψουν τις συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Κατέφτασε λοιπόν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το διεθνές εμπόριο και είπε ότι αυτές οι κατευθύνσεις δεν μπορούν να ακολουθηθούν γιατί έτσι «θα καταρρεύσει η αρχιτεκτονική της συμφωνίας». Ένας τεχνοκράτης από το πουθενά έλεγε λοιπόν κατάμουτρα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για το αρχιτεκτονικό σχέδιο μιας συμφωνίας που απειλεί να καταστρέψει τη ζωή των Ευρωπαίων, αλλά μόνο για το χρώμα των παραθύρων!

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, στο διπλανό Λουξεμβούργο διεξαγόταν η δίκη για στο σκάνδαλο Luxleaks. Αλλά στο εδώλιο δεν κάθονταν οι ηγέτες του Μεγάλου Δουκάτου που το έχουν μετατρέψει σε φορολογικό παράδεισο σε βάρος των άλλων  Ευρωπαίων εταίρων, από τους οποίους η κυβέρνηση και του Λουξεμβούργου ζητάει να παίρνουν μέτρα λιτότητας ή να τηρούν τα συμφωνηθέντα: δικάζονταν οι whistle blowers, οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν αποκαλύψει τις παρανομίες καθώς και ο δημοσιογράφος που είχε δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις τους!

Τελικώς ο δημοσιογράφος αθωώθηκε αλλά οι Antoine Deltour και Raphael Halet καταδικάστηκαν σε 12 και 9 μήνες φυλάκιση, ευτυχώς με αναστολή. Ποινή που σημαίνει ότι όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και κάθε μελλοντικός κάτοχος κρατικών μυστικών θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές, πριν καταστρέψει τη ζωή του για να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να σώσει την Ενωμένη Ευρώπη. Η τελευταία δείχνει ότι δεν σώζεται με τίποτα και καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο μεγάλο σεισμό.

Η σχετική παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου στο ευρωκοινοβούλιο:

Ολόκληρη η παρέμβαση 

Πολλοί συνάδελφοί μου κάλυψαν πολλά θέματα που ήθελα και εγώ να καλύψω.  Εγώ θα σταθώ στο πολιτικό, στην πολιτική διάσταση. Είμαστε πέντε μέρες μετά το δημοψήφισμα του Brexit και μία από τις κυριότερες αιτίες του, το σημαντικότερο μήνυμα του Brexit, είναι ότι υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οι λαοί ψηφίζουν, ψήφισαν στην Ελλάδα πέρσι, η ψήφος τους δεν γίνεται σεβαστή και αντιθέτως τιμωρούνται  γι’αυτήν.

Τώρα έχουμε αυτήν τη συμφωνία που συζητείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κάποια συγκεκριμένα σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα τις ρήτρες «διατήρησης ισχύουσας κατάστασης» και «μη-ανατρεψιμότηταs» και τις συμφωνίες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και τί μας απαντάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Όχι, όχι δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, δεν μπορούμε να σεβαστούμε τη ψήφο σας, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αυτές τις ρήτρες, γιατί θα αναγκαζόμασταν να  αλλάξουμε την αρχιτεκτονική της συμφωνίας. Μα τί κάνει τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποιος είναι ο ρόλος μας; Περιορίζεται σε αποφάσεις που αφορούν μόνο στα δευτερεύοντα; Στο χρώμα των τοίχων και όχι στην αρχιτεκτονική; Αν είναι έτσι να μας το πείτε, να ξέρουμε και εμείς γιατί εργαζόμαστε,  γιατί εγώ και οι συνάδελφοί μου συζητούμε επί μήνες;

Αναδεικνύουμε κάποια ζητήματα που είναι σημαντικά και μας απαντάει η Επιτροπή ότι αν το κάνουμε αυτό, αν αγγίξουμε αυτό το θέμα, θα καταρρεύσει η TISA, ε τότε, ας καταρρεύσει η TISA. Γιατί το δίλημμα που τίθεται μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, είναι ξεκάθαρο: ή η συμφωνία θα πέσει ή η Ευρώπη θα πέσει στο παγόβουνο. Ή θα αλλάξουμε πορεία ή θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι, όπως στον Τιτανικό και οι επιβάτες θα χορεύουν. Έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να μας πείτε τί προτιμάτε.  Εμείς είναι ξεκάθαρο τι προτιμούμε. Να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θέλουμε. Για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνεται σεβαστή η δημοκρατία, η δημοκρατική της λειτουργία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό και όταν ψηφίζει κάτι, αυτό να εισακούγεται.


(Visited 122 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Κούλογλου: Συνεχής υποβάθμιση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Με αφορμή τα γεγονότα στην Βουλή κατά την ψηφοφορία για τη διερεύνηση ή μη του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ....

Close